Vi siger, at hunden er menneskets bedste ven, og nu viser det sig, at den sandsynligvis har været vores europæiske følgesvend længere, end vi har vidst.
Nye undersøgelser af en komplet overarmsknogle (Humerus) fundet i en hule i Baskerlandet afslører nemlig, at knoglen stammer fra en tamhund, som levede i Europa for omkring 17.000 år siden.
Det skriver University of the Basque Country i en pressemeddelelse.
Overarmsknoglen blev udgravet fra Erralla-hulen i Baskerlandet for 37 år siden, men først nu har en gruppe forskere fra University of the Basque Country kunnet afsløre, præcis hvilken art knoglen stammer fra, og hvornår Erralla-hunden levede.
De undersøgte knogleresterne grundigt gennem både morfologiske, radiometriske og genetiske analyser, og fandt ud af, at det stammer fra arten Canis lupus familiaris, altså en tamhund.

Resultaterne viser også, at Erralla-hunden har levet for omkring 17.000 år siden, altså i den sene stenalder. Og dét gør den til en af de ældste tamhunde, vi ved af, der har levet i Europa.
»De her resultater peger på, at tæmningen af ulve kan have fundet sted tidligere, end vi hidtil har troet, i det mindste i Vesteuropa,« siger forskningslederen Conchi de la Rúa fra University of the Basque Country, som har stået bag undersøgelsen.
Forskerne skriver i studiet, der er udgivet i tidsskriftet Journal of Archaeological Science, at rester fra op mod 40.000 år gamle ‘hunde-agtige ulve’ tidligere er fundet, men når det gælder fund identificeret som værende fra domesticerede hunde, har de ældste hidtil været 13.000-15.000 år gamle og knyttet til den mellemeuropæiske Madeleine-kultur.