Frøer er små, sårbare og bliver ofte nødt til at tage kreative overlevelsesmetoder i brug. Nogle frøer går i offensiven med gift og pangfarver til skræk og advarsel, mens andre forsøger at gå i ét med deres omgivelser.
Camouflage er også et trick, som den såkaldte Fleischmanns glasfrø (Hyalinobatrachium fleischmanni) tager i brug. Den adskiller sig dog fra andre frøer, der bruger camouflage, ved at være i stand til at gøre sig næsten fuldstændig gennemsigtig.
Et nyt studie, der er blevet publiceret i tidsskriftet Science, viser, at når glasfrøerne hviler sig, stopper de deres røde blodceller i at cirkulere videre rundt i kroppen og skjuler dem i leveren. Og det gør frøerne gennemsigtige.
Det skriver Duke University i en pressemeddelelse.
Frøerne er egentlig lidt gennemsigtige konstant. Deres hud og krop er nemlig i stand til at lade særdeles meget lys passere igennem, så man næsten kun kan se deres knogler og organer.
Når de falder til ro, bliver de dog pludselig væsentligt mere gennemsigtige. Det kunne forskerne konstatere, da de undersøgte 11 glasfrøer i et laboratorie ved at tage billeder af dem, mens de sov, mens de var aktive, og når de var bedøvede.

\ Læs mere
Når frøerne sov, kunne forskerne observere, at de var mellem 34 og 61 procent mere gennemsigtige, sammenlignet med når de var vågne og aktive.
En mere grundig undersøgelse af en gruppe frøer viste, at den øgede gennemsigtighed skyldes, at frøerne nedsætter cirkulationen af røde blodceller med op til 89 procent. De røde blodceller koncentrerer sig i stedet i leveren.
Forskerne ved endnu ikke, hvordan frøerne bærer sig ad med deres særlige finte, og hvorfor det ikke skader deres indre organer. De har dog en teori om, at frøernes blodceller har modifikationer, der sørger for, at blodet ikke størkner inde i kroppen.
Nedenfor kan man se en video, der viser forskellen på en glasfrø, når den hviler sig, og når den lige har været aktiv.
\ Læs mere
jso