Firmaet AquaBounty Technologies har ansøgt om tilladelse til at sælge genmodificeret laks i USA.
Den amerikanske fødevaremyndighed Food and Drug Administration (FDA) slutbehandler netop nu ansøgningen.
Men ifølge en gruppe forskere er FDA’s beslutningsgrundlag for tyndt. I en artikel i tidsskriftet Science har de lavet deres egen vurdering af effekterne af genmodificeret laks.
»Den procedure, som skal afgøre, om laksen kan godkendes, er den samme, som bruges, når medicin skal godkendes,« siger Frank Asche, der er professor i økonomi ved Universitetet i Stavanger.
»FDA baserer afgørelsen på, om produktet giver direkte bivirkninger, og om laksen er målbart anderledes end andre laks,» siger han.
»Det er en meget forsimplet procedure. Den tager ikke hensyn til de vigtigste effekter af en godkendelse af den genmanipulerede laks,« siger han.
Skal tage hensyn til effekterne
Frank Asche og de andre forskere fremhæver flere forhold, som FDA burde tage hensyn til, når de afgør, om den genmodificerede laks skal være lovlig.
Forskerne understreger, at FDA skal tage hensyn til de effekter, det kan give at godkende laksen. De peger på mulige positive effekter som bedre folkesundhed, samt mulige negative effekter som ekstra miljøpåvirkning.
Formålet med at modificere laksen er at få den til at vokse hurtigere. Det vil give lavere produktionsomkostninger, så man kan producere mere laks til billigere penge.
»Historien viser, at lavere priser fører til, at flere spiser laks. Og det er dokumenteret, at laksespisning har en positiv sundhedsmæssig effekt,« påpeger Frank Asche.
Miljøgevinst
Hvis flere skifter for eksempel oksekød ud med laks kan det også give en miljøgevinst.
»Hvis folk skifter rødt kød ud med laks, vil de fleste mene, at det var positivt. For eksempel sætter oksekød et stort klimaaftryk, fordi det kræver mere energi at producere det end laks. Hvis genetisk modificeret laks udkonkurrerer de rette produkter, vil det kunne give en positiv miljøeffekt,« siger professor i økonomi og fiskeri Atle G. Guttormsen.
\ Fakta
Genmodificeret mad kan føre til en øget madproduktion, fordi produktionsomkostningerne reduceres. På den måde kan genmodificeret mad være med til at bekæmpe sult i den tredje verden, påpeger forskerne.
Miljøudfordringer bliver større
På den anden side tager FDA ikke hensyn til, at en øget lakseproduktion kan føre til større miljøbelastning end i dag, understreger forskerne.
Nutidens opdrætslaks bidrager i dag til betydelige miljøudfordringer gennem udslip, interaktion med vildlaks og spredning af parasitter.
»Udfordringerne, der er forbundet med opdrætslaks, vil blive større. Andre bekymringer er de ukendte helbredseffekter af genmodificeret mad. At genmodificere dyr er desuden mere risikabelt end at genmodificere planter, fordi de kan sprede sig hurtigere,« siger Asche.
Nedbryder barrierer
Hvis laksen blive godkendt i USA, kan det få konsekvenser for fødevarer i lande som Norge og Danmark.
»En godkendelse af den genmodificerede laks vil betyde, at der nedbrydes en barriere, og at det i løbet af de følgende år vil blive lovligt med andre genmodificerede dyrearter, heriblandt pattedyr,« påpeger Frank Asche.
Hvis produktionen af genmodificeret mad øges, vil det give et højere andel af sådanne produkter i varer, som Danmark og Norge importerer, mener han.
I 2009 var 77 procent af verdens soyaproduktion genmodificeret. Soya bruges til mange formål, eksempelvis madolie, mæl, mel og køderstatning.
Ifølge det norske bioteknologinævn indeholder hele to tredjedele af norsk færdiglavet mad en soyabaseret ingrediens.
»Der er i dag ingenting, som tyder på, at det blive lovligt at sælge genmodificerede dyr i Norge. Alligevel vil produktion af genmodificerede dyr i andre lande betyde en større indhold af genmodificerede ingredienser i de produkter, vi importerer,« siger Frank Asche.
© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm