Forskningsfrihed: Aftale mellem KU og Landbrug & Fødevarer bekymrer forskere

Annonce:

Københavns Universitet indgik sidste efterår en aftale med interesseorganisationen Landbrug & Fødevarers vidensorganisation SEGES.

Aftalen, der er indgået mellem SEGES og Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi, indebærer en undersøgelse af vandmiljøkravenes økonomiske konsekvenser for landbruget.

Men aftalen er i strid med loven og bryder med god videnskabelig praksis. Det vurderer en række forskere ifølge Dagbladet Information.
Ifølge Morten Rosenmeier, der er professor i ophavsret ved Københavns Universitet, strider aftalen både imod universitetsloven og forvaltningsloven.
Det vækker især bekymring, at instituttet ifølge kontrakten afgiver forskernes ophavsret til SEGES:

»Universitetet er ikke et konsulentfirma, og forskere skal arbejde ud fra god videnskabelig praksis. Hvis forskerne i det her projekt finder ud af noget interessant, de gerne vil forske videre i, så kan de ikke nødvendigvis gøre det med den her kontrakt,« siger Morten Rosenmeier, der også er formand for Udvalget til Beskyttelse af Videnskabeligt Arbejde under Akademikerne, til Information.

Aftalen bekymrer også Heine Andersen, der er professor emeritus i sociologi og netop har udgivet en bog om forskningsfrihed:

»Det er i modstrid med helt grundlæggende videnskabsetiske principper, at universitetsforskere forpligtiger sig til udelukkende at varetage en ekstern parts interesser,« siger Heine Andersen til Information.

Den ansvarlige institutleder, Bo Jellesmark Thorsen, vurderer ifølge Information, at »universitetet har fuld lovlig ret« til at indgå den type aftale.

mdm

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts