Gekkoer kan løbe på vandet: Sjov video afslører hvordan
I modsætning til andre dyr, der kan løbe på vand, har gekkoen en helt unik teknik, viser nyt studie. Den nye viden kan bruges som inspiration til robotteknologier.
Gekko løb på vand bionics robot teknologi

Billedet viser gekkoens gakkede gangart på vand. Se det i videoen længere nede i artiklen. (Foto: Nirody et. al 2018 / Cell Press)

Billedet viser gekkoens gakkede gangart på vand. Se det i videoen længere nede i artiklen. (Foto: Nirody et. al 2018 / Cell Press)

I Det Nye Testamente går Jesus på vandet, og vi har før hørt om dyr som firben, der har den næsten superhelte-agtige evne. Men nu er der kommet endnu et nyt medlem i den eksklusive klub af skabninger, der i virkeligheden burde være for tunge til at gå på vandet: Byd gekkoen velkommen.

Et nyt studie i det videnskabelige tidsskrift Cell har dokumenteret, hvordan gekkoen bruger en kombination af motoriske teknikker til nærmest at løbe henover vandoverfladen med samme fart, som den løber med på land.

»Dyr bevæger sig på så mærkelige og forskellige måder, og det er gekkoer et godt eksempel på,« siger Jasmine Nirody, der er biofysiker ved University of Oxford og Rockefeller University, i en pressemeddelelse.

Hun er en af forskerne bag det nye studie, der også får positive tilbagemeldinger fra den danske professor i zoofysiologi, Tobias Wang, fra Aarhus Universitet.

»Vi har ikke før set dyr løbe henover vand ved at bruge alle fire ben og slet ikke dyr med korte ben. Gekkoens størrelse ligger lige imellem de dyr, som normalt kan løbe henover vand, og det gør studiet grundvidenskabeligt spændende. Og så er det da også ret skægt,« siger Tobias Wang til Videnskab.dk.

Gekkoen bruger arme og ben som møllehjul for at holde sig over vandoverfladen. (Video: Nirody et. al 2018 / Cell Press)

Nu tænker du måske ’ja, det er da meget sjovt, men hvad så?’. Faktisk ikke så lidt. Vi kan nemlig bruge Gekkoens gakkede gangart som inspiration til robotteknologi, ifølge forskerne bag de nye resultater. Det vender vi tilbage til.

Gekkoer burde ikke kunne gå på vand

Der findes flere pattedyr, fugle, reptiler og hvirvelløse dyr, som er i stand til at bevæge sig hurtigt henover vandoverflader. De små dyr kan udnytte overfladespædingen og hvile herpå, mens de større dyr, eksempelvis basilisk firbenet, må bruge en teknik, hvor de ’stamper’ på vandet med deres ben.

Men gekkoen er hverken let nok til at udnytte overfladespændingen eller har store nok ben til at stampe.

»De kan ikke generere nok kraft til at løbe på overfladen uden at synke, så at de faktisk kan løbe henover vand er meget overraskende,« siger Jasmine Nirody.

Ikke nok med, at gekkoens teknik ser gakket ud, så overraskede farten også forskerne.

»Selvom vi kender til den udtømmende liste af bevægelsesmuligheder, som gekkoer har i deres arsenal, var vi stadig meget overraskede over den hastighed, hvormed de kunne ræse henover vandoverfladen,« fortæller hun.

Arme og ben kører som møllehjul

Gekko løb på vand bionics robot teknologi

Grafikken viser alle de bevægelsesteknikker, som gekkoen bruger for at kunne holde sig over vandoverfladen. (Grafik: Nirody et al. 2018 / Cell Press) 

Det specielle ved gekkoens teknik, og det, der får det til at se så gakket ud, er, at den bruger stampeteknikken med alle fire lemmer, og ikke kun benene, som grafikken viser. 

»Mange dyr kan løbe henover vand. Eksempelvis Basilisk-firbenet, der også kaldes Jesus-firben, netop fordi den sprinter henover overfladen på bagbenene. Men gekkoens lemmer er meget kortere end firbenets, så den må bruge alle fire, « siger Tobias Wang.

Både arme og ben kører som møllehjul, men det er ikke alt. Samtidig snor gekkoen sig afsted, med vrikkende krop og hale, og dens skind er det, man kalder ’superhydrofobisk’. Det betyder, at gekkoens skind skyr vand, og det hjælper muligvis på at holde den oven vande.

Gekkoer inspirerer robotteknologi

Det kan måske virke svært at se den større mening med at forske i gekkoers svømmeteknik, men ikke desto mindre kan dyrs måder at bevæge sig på, være til stor inspiration, ifølge forskerne bag.

I den videnskabelige artikel foreslår forskerne eksempelvis at bygge en robot der skal kunne bevæge sig ligesom gekkoen og udnytte dens evner til at bevæge sig hurtigt og smart både i vand og på land.

»Studiets sidsteforfatter, professor Robert J. Full, har de seneste 40 år arbejdet med, hvordan dyrs bevægelser kan overføres til teknologi. Han lader sig inspirere af naturen i forhold til at skabe robotter, der kan bevæge sig på en hensigtsmæssig måde,« fortæller Tobias Wang.

Supertape og gekkorobotter

Det er heller ikke første gang, at vi her på Videnskab.dk har skrevet om gekkoernes inspirerende kraft:

Tidligere har forskere fra Stanford University bygget en robot, som kan flyve og klatre på lodrette flader, ligesom en gekko. Som du kan læse her, kan det være meget brugbart ved jordskælv.

Også et kinesisk projekt har handlet om at bygge en gekkorobot - men den her skal bruges til rummissioner

Sidst men ikke mindst har forskere også ladet sig inspirere af gekkoernes fødder, som kan stå fast på lodrette overflader, i forsøget på at lave noget så jordnært som tape.

Forskerne optog flere beviser på gekkoernes gakkede gangart - se hvordan de snor sig i vandoverfladen i videoen herunder

Videoen viser hvordan gekkoen snor sin krop og hale når den suser henover vandoverfladen. (Video: Nirody et al. 2018 / Cell Press)

 

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.