Forskere fra Australien er slet ikke i tvivl; det grønne tæppe i skovbunden er en af naturens superhelte, og det kan endda hjælpe os i klimakampen.
Det viser et nyt studie, skriver University of New South Wales i Sydney i en pressemeddelelse.
Mos (Bryophyta) kan gro alle steder, i tropiske regnskove, øde polar landskaber og udtørrede ørkenområder. Det dækker over ni millioner km² af Jordens overflade. Det svarer til et område på størrelse med Kina.
I det kæmpemæssige studie indsamlede mere end 50 forskere fra internationale forskningsenheder 123 jordprøver fra verdens økosystemer.
Prøverne viste, at områder dækket af mos havde et større indhold af næringsstoffer end jord uden mos. Mos er nemlig en slags livsblod for planters økosystemer. Faktisk fandt forskere 24 måder, hvorpå mos er til gavn for sine naboplanter.
Mos både opbevarer næringsstoffer i jorden, omsætter organisk materiale og så er det endda med til at beskytte sine naboplanter mod sygdomsfremkaldende organismer.
Mos er et slags opbevaringsrum for blandt andet kulstof, forklarer Dr. David Eldridge, der er hovedforfatter til studiet. Faktisk opbevarer mos omkring 6,4 milliarder ton kulstof i øjeblikket, og det svarer til de samlede udledninger fra landbruget, siger han:
»Vi vurderer, at mos optager seks gange så meget kuldioxid. Så det er ikke en til en. Det er seks gange mere.«

Mos er stedsegrønne planter, der har grønne blade året rundt. De har ikke rødder og lever af at opsamle vand fra atmosfæren:
»Mos lever af at opsamle vand, og nogle mosarter som dem, der gror i tørre dele af Australien, krøller sammen, når de udtørrer, men de dør ikke. De kan være i en dvaletilstand på 100 år, fordi deres celler ikke nedbrydes som andre planters,« forklarer Dr Eldridge.
Mos kan endda genoprette et udpint økosystem:
»Mos hjælper med at forberede en udpint jord, så træer og planter kan vende tilbage. Uden mos ville vores økosystemer komme i problemer,« siger han.
Studiet er offentliggjort i tidsskriftet Nature Geoscience.
ls