En forhistorisk myreart med horn og et kæbeparti, der minder om en le, blev for 99 millioner år siden indkapslet i et stykke rav, mens den var i gang med at angribe en uddød slægtning til nutidens kakerlakker.
Kampen mellem myren, som går under navnet ‘helvedsmyre’, og kakerlakken (Caputoraptor Elegans), blev for nyligt afsløret af amerikanske, franske og kinesiske forskere i det videnskabelige tidsskrift Current Biology.
Fundet er det første, som viser, hvordan Kridttidens helvedsmyrer (Haidomyrmecine) angreb deres bytte.
Myren brugte sin le-lignende kæbe til at fastholde kakerlakken, som den så spiddede med sit hornlignende vedhæng.
Ravklumpen giver et uvurderligt indblik i, hvordan myrerne udviklede sig evolutionært, siger forskerne:
»Forstenet adfærd er overordenlig sjældent, især nedlæggelse af byttedyr,« jubler forskningsleder Phillip Barden fra Afdeling for Biologiske Arter på New Jersey Institut for Teknologi i en pressemeddelelse.
Indtil videre har palæontologer måttet nøjes med at opstille hypoteser om, hvordan helvedsmyrerne brugte deres spektakulære kæbeparti, når de nedlagde bytte. Hypoteserne bygger på tidligere fund af helvedsmyrer under udgravninger.
Forskernes hypotese har været, at helvedsmyrerne bevægede deres kæbepartiet op og ned i en bevægelse, der ikke ses hos nutidens myrer. Hypotesen bliver bekræftet af den forstenede fangstakt.
»Siden de første helvedsmyrer blev udgravet for omkring 100 år siden, har det været et mysterium, hvorfor disse myrer er så anderledes fra dem, vi kender i dag,« siger Phillip Barden.
Forskerne mener, at den aggressive helvedsmyre og en lang række andre forhistoriske myrearter uddøde i en af de store masseuddøen af arter for 65 millioner år. Kakerlakken, der bliver angrebet af helvedsmyren, er ligesom myren en uddød art.