Blomsters farve kan afsløre deres duft
Dufte og farver tiltrækker insekter i en hidtil ukendt kombination.
Blomst duft farve insekt bestøve pollen kreta-cistrose trichodes

Blomster på øen Lesbos lokker insekter til med helt særlige kombinationer af dufte og farver, så insekterne kan sprede blomsternes pollen. Her blomsten Kreta-Cistrose med besøg fra billen Trichodes. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det Ægæiske Universitet Mytilini)

Blomster på øen Lesbos lokker insekter til med helt særlige kombinationer af dufte og farver, så insekterne kan sprede blomsternes pollen. Her blomsten Kreta-Cistrose med besøg fra billen Trichodes. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det Ægæiske Universitet Mytilini)

Alene ved at se på en blomsts farver kan forskere regne ud, hvordan den dufter. Ny forskning viser nemlig, at der er en overraskende præcis sammenhæng mellem blomsters dufte og farver.

»Jeg havde ikke troet det,« siger Jens M. Olesen, professor på Institut for Bioscience på Aarhus Universitet, som har været med til at opdage sammenhængen.

»Hidtil har man troet, at farver og dufte var mere uafhængige. Men man har ikke undersøgt det før.«

Opdagelsen er gjort ved at studere blomster på den græske ø Lesbos, og studiet er netop udgivet i tidsskriftet Nature Ecology & Evolution.

Duft og farve udvikles sammen

Sådan gjorde de

For at indsamle dufte fra blomster satte forskerne plasticposer hen over blomsterne. Ind i posen førte de et rør, der pumpede luft ind og samtidig kunne opsamle duftstofferne, der blev frigivet af blomsten.

Farverne blev målt med en særlig laser.

Efterfølgende blev duftstoffer analyseret i laboratorier og kunne sættes sammen med farver og genetiske analyser i en stor netværksgraf.

Kilde: Jens M. Olesen

Den nye undersøgelse er også usædvanlig på grund af sin størrelse. Forskerne har nemlig undersøgt mange blomsterplanter i et større område på øen. Det har givet mulighed for at lave en meget detaljeret analyse af blomsterne.

Noget af det interessante, som forskerne fandt ud af, var, at planter, der ikke er genetisk tæt beslægtede, har udviklet den samme duft- og farvekombination.

»Den sammenhæng, de har fundet, er utrolig spændende, for det betyder, at de to ting – duft og farve – udvikler sig sammen. Også selvom der ikke er den samme genetiske basis for det,« siger Thure Pavlo Hauser, adjunkt ved Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet, som ikke har deltaget i studiet.

Ikke forventet sammenfald

Hidtil har man godt vidst, at der for bestemte blomster er en sammenhæng mellem farver og dufte, forklarer Thure Pavlo Hauser.

»Mange blomster, som er hvide, har en meget sød duft, som tiltrækker natsværmere. Samtidig vil den hvide farve være lettere at se om natten. Ligeledes har man røde og brune blomster, som lugter meget dårligt – altså ligner og lugter som råddent kød eller afføring, og som derfor tiltrækker bestemte insekter til at bestøve sig,« siger han og tilføjer:

»Men i dette studie er vi ude i nogle mere almindelige blomster, hvor man ikke ville forvente sådan et sammenfald mellem duft og farve, så det er spændende, at de alligevel har fundet sammenfald.«

Insekter ser forskellige farver

Farve- og duftkombinationerne er sandsynligvis også meget afhængige af insekterne i nærområdet. Insekter ser nemlig forskellige farver, forklarer Jens M. Olesen fra Aarhus Universitet. Så kombinationerne af dufte og farver skal også passe til forskellige insekter på forskellige tider af året.

Blomst duft farve duftstoffer insekt bestøve pollen

Forskerne har indsamlet og analyseret duftstoffer og farver fra 41 forskellige blomster i det samme område. Her duftindsamling fra orkideen Serapias vomeracea. (Foto: Aphrodite Kantsa, Det Ægæiske Universitet Mytilini)

Den enkelte blomst kan derfor også bruge farver og dufte forskelligt. Nogle udsender duftstoffer, som kan duftes på lang afstand, andre på kort.

Det betyder, at der også er forskel på, om det er blomstens farve eller duft, som tiltrækker insekter, der er langt væk fra blomsten.

»Det kunne være spændende at gå videre med,« siger Jens M. Olesen.

Forskelligt fra sted til sted

Den meget præcise sammenhæng mellem duft og farve er ifølge Jens M. Olesen sandsynligvis kun gældende for områder, hvor planterne har en lang historie.

»Vi ville sikkert ikke se den samme korrelation i Danmark, for dyrene og planterne har ikke en så lang sameksistens som i Middelhavsområdet,« siger Jens M. Olesen.

Han forklarer, at det er istiden, der er skyld i, at blomster og dyr ikke har den samme lange historie i Danmark som i sydlige lande.

»Lesbos og østmiddelhavsområdet er et hotspot for biarter. Jo flere arter og jo mere snævre nicher, jo mere korrekt skal hver enkelt art tilpasse sig.«

Holistisk forskning

Forskerne påpeger også, at en styrke ved det nye studie er kombinationen af videnskabsgrene. Både kemikere og biologer fra en række lande har samarbejdet om studiet.

»Det er en udfordring inden for videnskaben, at folk specialiserer sig så meget. Kemikerne ser på duftstoffer, mens gummistøvlebiologerne kigger på blomsterfarver. De ved ikke nødvendigvis så meget om hinandens arbejde. Derfor er det også rigtig spændende, at de forbinder kemiske duftstoffer med bestøvningsøkologi,« siger Thure Pavlo Hauser fra Københavns Universitet.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.