Chimpanser kigger også til højre og venstre, før de krydser vejen
Forskere har filmet, hvordan chimpanser i Ugandas jungle opfører sig, når de krydser veje, hvor biler sommetider kører forbi med høj fart. Og vores fjerne slægtninge er slet ikke så tossede til at færdes i trafikken.

Se til højre, se til venstre - og så til højre igen.

Som børn bliver alle menneskebørn oplært i, hvordan man færdes sikkert i trafikken. Men det vil nok overraske mange, at chimpanser i Ugandas jungle også tager trafiksikkerhed alvorligt. Et nyt studie har undersøgt, hvordan chimpanserne krydser veje, som går igennem junglen, skriver Newscientist.com.

Det viser sig, at chimpanserne er meget forsigtige, når de krydser de veje, som der bliver flere og flere af i den afrikanske jungle. Det kan du se i videoen øverst i artiklen.

I studiet, som er publiceret i tidsskriftet American Journal of Primatology, har forskere observeret og analyseret 20 forskellige tilfælde, hvor chimpansegrupper har krydset en befærdet vej i Sebitoli i den nordlige del af Kibale National Park i Uganda. I alt har 122 chimpanser 'medvirket' i undersøgelserne.

»Vi har beskrevet chimpansernes opførsel i farlige situationer, på en måde som aldrig er blevet gjort før,« siger Marie Cibot, som er ph.d. i primatologi ved det naturhistoriske museum i Paris, ifølge New Scientist.

Alfahanen fører an - og sørger for at alle kommer med

Hele 92 procent af chimpanserne kiggede enten til højre, venstre eller begge veje, når de skulle krydse vejen, og 57 procent af dem løb over vejen, hvilket ifølge forskerne er tegn på, at de ved, at de befinder sig i en farlig situation.

Også rollefordelingen var opsigtsvækkende. I 83 procent af tilfældene var det alfahanen, som ledte flokken over vejen. Ved andre aktiviteter som for eksempel træklatring gik alfahannen kun forrest i 51 procent af tilfældene. Forskerne mener derfor, at det er tegn på, at chimpanserne tillægger færden over vejen større betydning end andre aktiviteter.

Forskerne fandt samtidig beviser på, at dominerende individer sikrede sig, at de mere udsatte medlemmer af gruppen også kom over vejen. 86 procent af de sunde og raske chimpanser kiggede tilbage eller stoppede efter at have krydset vejen, for at se om den næste chimpanse nåede med over.

I et tidligere studie, som undersøgte chimpansernes færden på en mindre befærdet vej i Bossou i Guinea, opførte chimpanserne sig anderledes.

»I Sebitoli (hvor det nyeste studie fandt sted, red.) splittede chimpanserne sig op i mindre grupper, når de skulle krydse vejen. Men i Bossou krydsede chimpanserne ofte vejen i en lang række,« siger Kimberley Hockings, ph.d. i biologisk antropologi og leder af studiet i Bossou, til New Scientist. Hun mener, at chimpanserne deler sig op i mindre grupper for at komme sikkert over vejen på den mere trafikerede vej i Sebitoli.

Undersøgelserne skal give chimpanser bedre forhold

Marie Chibot håber, at studiet af chimpansernes færden kan være med til at overbevise de ugandiske myndigheder om at afprøve nye sikkerhedsforanstaltninger til chimpanserne.

»Vi vil gerne have testet ting som broer, passager under vejene, hastighedsbegrænsninger, vejbump og oftere politimæssig patruljering,« siger hun til New Scientist.

»Vejnettet udvides i hele Afrika for at støtte op om regional udvikling, industri og turisme, og det at studere chimpansernes færden på vejene kan være med til at nedbringe risikoen for uheld og kollisoner.«

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.Det sker