Sådan måler man grundstoffer i stjernerne
For nyligt lykkedes det at måle grundstoffet tellurium i tre stjerner - men hvordan gør man egentlig det, når man ikke kan komme ud til stjernen og tage prøver fra den? Det kan du lære i denne video.

Astronomerne ved, at alle elementerne i det periodiske system - undtagen de radioaktive - befinder sig et eller andet sted ude i universet inde i forskellige stjerner.

Det er vigtigt for dem at vide, hvilke elementer der befinder sig i hvilke slags stjerner, for at finde ud af hvordan elementerne bliver til. På lang sigt kan det blandt andet gøre os klogere på, hvordan Universet blev til.

Men hvordan måler man niveauet af ét særligt grundstof, når man ikke kan komme ud til selve stjernen og tage prøver fra den?

Sådan fandt man tellurium

I denne video forklarer professor Poliakoff fra University of Nottingham, hvordan det alligevel er lykkedes astronomer at påvise, at der findes tellurium inde i tre forskellige stjerner.

Tellurium er det 52. element i det periodiske system, og videoen er bare én i en lang række videoer om det periodiske system fra University of Nottingham.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk