Nu kan forskere styre rotters hukommelse
Ved at stimulere synapser i hjernen med lysglimt, kan hjerneforskere nu skabe og fjerne minder hos rotter, konkluderer de i det fine tidsskrift Nature.

Forskere fra University of California har gennem forsøg med lysglimt slettet og skabt minder hos rotter. (FOTO: Sadegh Nabavi and Sina Alizadeh, Nature)

Forskere fra University of California har gennem forsøg med lysglimt slettet og skabt minder hos rotter. (FOTO: Sadegh Nabavi and Sina Alizadeh, Nature)

Forestil dig, at du kan plante minder i andres bevidsthed og så fjerne dem igen. Lidt ligesom i science fiction-filmen Inception.

Det lyder usandsynligt, men ikke desto mindre er det lykkedes en række forskere at vise, hvordan lysglimt kan styrke eller svække forbindelsen mellem hjerneceller, også kaldet synapser, og på den måde skabe og slette minder hos forsøgsrotter.

Det er forskere ved University of California, San Diego School of Medicine, der har udarbejdet undersøgelsen, som er udgivet i det internationale tidsskift Nature

Stimuli af nerver skaber frygt og fjerner den igen

For at skabe og slette minder hos forsøgsrotterne, brugte forskerne fiberlys til at stimulere nerver, der er særligt følsomme over for lys. 

Samtidig fik rotten stød gennem foden, hvilket fik den til at forbinde stimulus af nerverne med smerten i foden.

Ikke overraskende begyndte den efterfølgende at udvise en skræmt adfærd, hver gang nerverne blev stimuleret af lyset.

Da de samme nerver blev udsat for en svagere grad af lys, reagerede rotterne ikke og udviste dermed tegn på, at mindet om koblingen mellem stimuli og smerte var blevet slettet.

Til gengæld begyndte rotterne at udvise frygt, da de blev udsat for et kraftigere lys – også selvom de ikke fik stød i foden. På den måde fik forskerne genoprettet gnavernes hukommelse.

Kan hjælpe Alzheimer-patienter på sigt

Forskerne håber, at de nye resultater på sigt kan hjælpe folk, der lider af Alzheimers, da der er ligheder mellem sygdommens proces og måden, hvorpå rotternes hukommelse blev slettet.

Derfor kan det potentielt godt lade sig gøre at modvirke sygdommen, da det lykkedes forskerne at genskabe hukommelsen hos rotterne. 

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk