Nu kan forskere styre rotters hukommelse
Ved at stimulere synapser i hjernen med lysglimt, kan hjerneforskere nu skabe og fjerne minder hos rotter, konkluderer de i det fine tidsskrift Nature.

Forskere fra University of California har gennem forsøg med lysglimt slettet og skabt minder hos rotter. (FOTO: Sadegh Nabavi and Sina Alizadeh, Nature)

Forskere fra University of California har gennem forsøg med lysglimt slettet og skabt minder hos rotter. (FOTO: Sadegh Nabavi and Sina Alizadeh, Nature)

Forestil dig, at du kan plante minder i andres bevidsthed og så fjerne dem igen. Lidt ligesom i science fiction-filmen Inception.

Det lyder usandsynligt, men ikke desto mindre er det lykkedes en række forskere at vise, hvordan lysglimt kan styrke eller svække forbindelsen mellem hjerneceller, også kaldet synapser, og på den måde skabe og slette minder hos forsøgsrotter.

Det er forskere ved University of California, San Diego School of Medicine, der har udarbejdet undersøgelsen, som er udgivet i det internationale tidsskift Nature

Stimuli af nerver skaber frygt og fjerner den igen

For at skabe og slette minder hos forsøgsrotterne, brugte forskerne fiberlys til at stimulere nerver, der er særligt følsomme over for lys. 

Samtidig fik rotten stød gennem foden, hvilket fik den til at forbinde stimulus af nerverne med smerten i foden.

Ikke overraskende begyndte den efterfølgende at udvise en skræmt adfærd, hver gang nerverne blev stimuleret af lyset.

Da de samme nerver blev udsat for en svagere grad af lys, reagerede rotterne ikke og udviste dermed tegn på, at mindet om koblingen mellem stimuli og smerte var blevet slettet.

Til gengæld begyndte rotterne at udvise frygt, da de blev udsat for et kraftigere lys – også selvom de ikke fik stød i foden. På den måde fik forskerne genoprettet gnavernes hukommelse.

Kan hjælpe Alzheimer-patienter på sigt

Forskerne håber, at de nye resultater på sigt kan hjælpe folk, der lider af Alzheimers, da der er ligheder mellem sygdommens proces og måden, hvorpå rotternes hukommelse blev slettet.

Derfor kan det potentielt godt lade sig gøre at modvirke sygdommen, da det lykkedes forskerne at genskabe hukommelsen hos rotterne. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs her om påfugleedderkoppen, der er opkaldt efter fisken Nemo.