Astronomi og rumfart er kilder til noget af det, der forundrer og fascinerer allermest i videnskabens verden. For hvad er det lige, der foregår derude i det store, mørke ingenting? Og hvordan kommer man i det hele taget derud?
Det vil Videnskab.dk’s to nye bloggere, Henrik og Helle Stub, gøre os klogere på med bloggen Stubspace.
De er begge garvede eksperter på områderne og cand.scient.’er fra Københavns Universitet i astronomi, fysik og matematik. Gennem snart 40 år har de beskæftiget sig med at formidle viden om astronomi og rumfart gennem blandt andet radio, fjernsyn, bøger og lærebøger, foredrag og kurser.De har også begge arbejdet som gymnasielærere i mere end en menneskealder.
I 2008 blev deres arbejde anerkendt, da de modtog Tycho Brahe Medaljen, og igen i 2014, da de modtog den internationale ’European Science Writers Award’. Prisen uddeles af den tyske fond Volkswagen Stiftung, og Helle og Henrik Stub var indstillet af Danske Videnskabsjournalister.
En verden med rumstationer og rumsonder – og politiske kriser
Det første blogindlæg på Stubspace handler om rumstationen ISS. Her gør de opmærksom på, at vi for første gang i mange år har en politisk krise, der kan påvirke det internationale samarbejde i rummet.
Det måske vigtigste internationale samarbejde i rummet er den internationale rumstation ISS, der er opbygget af alle verdens store rummagter med undtagelse af Kina. Netop her sætter den aktuelle politiske krise fokus på nogle sider af rumfarten, som ellers har været oversete.
Eksempelvis at russerne i disse år har monopol på at sende astronauter op til ISS. Samt at den store Atlas 5 raket, der anvendes til at opsende militære satellitter, har raketmotorer, som er bygget i Rusland.
Med afsæt i blogindlægget på Videnskab.dk blev Henrik Stub interviewet i P1 Morgen onsdag den 12. august.
En mærkedag for rumfarten
12. august er netop datoen for Georges Lemaîtres ankomst til ISS.
Georges Lemaître er navnet på det forsyningsrumskib, der fragter hele 6,6 ton forsyningsartikler, der blandt andet består af tøj, mad, ilt og eksperimenter, til rumstationen. I øvrigt opkaldt efter en belgisk astronom og professor i fysik, som også blev romersk-katolsk præst.
I forbindelse med forsyningsrumskibets aktuelle ankomst, kaster Henrik og Helle Stub så også deres blik på rumfartens både politiske og tekniske status lige nu i deres første blogindlæg.
Fremover vil Stubspace også tage os med på tur til blandt andet rumsonden New Horizons, der passerer Pluto om et års tid og til en verden, hvor satellitterne, der kredser om jorden, er stået af.
Du kan læse Henrik og Helle Stubs første blog-indlæg her: Har rumfarten fået en politisk krise?