Naturvidenskaben må svare igen
Folk som Bjørn Lomborg, der ikke er ordentligt naturvidenskabeligt funderet, har fyldt for meget i klimadebatten. Det mener videnskab.dk’s nye blogger, professor Øjvind Lidegaard.

Professor ved gynækologisk klinik på Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, blogger nu om klima på videnskab.dk.

Professor ved gynækologisk klinik på Rigshospitalet, Øjvind Lidegaard, blogger nu om klima på videnskab.dk.

Alt for længe har medierne givet folk uden naturvidenskabelig baggrund - eller med specielle synspunkter - for meget taletid i klimadebatten. Det mener overlæge ved gynækologisk klinik på Rigshospitalet og professor i gynækologi og obstetrik ved Københavns Universitet, Øjvind Lidegaard.

Derfor har han nu indvilliget i at blogge om klima på videnskab.dk.

»Herhjemme har amatører uden naturvidenskabelig indsigt haft frit spil i klimadebatten. Folk som for eksempel Bjørn Lomborg har kunnet køre groteske påstande af i medierne uden at blive modsagt af naturvidenskaben. Resultatet er, at den almindelige befolkning bliver i tvivl, om der overhovedet er tale om et alvorligt problem,« siger Øjvind Lidegaard.

Klimaskabte sundhedsproblemer

Når han kaster sig ind i klimadebatten, er det først og fremmest for at gøre befolkningen opmærksom på, at der er tale om et alvorligt problem. Muligvis den største udfordring til vores levevis, vi kommer til at opleve.

I sin egenskab af klimainteresseret læge sidder han i et udvalg, som rådgiver Den Danske Lægeforening om klimaproblemernes sundhedsmæssige aspekter. Derfor er han godt inde i de store sundhedsmæssige problemer, som klimaændringerne vil føre med sig.

»Når store dele af verdens landbrugsområder tørrer ud, vil det føre til hungersnød og mangel på drikkevand. Andre områder på Jorden vil bliver oversvømmet. Det er ting, som rummer store sundhedsmæssige aspekter,« siger Øjvind Lidegaard.

Fakta

LÆS OGSÅ

Klimabloggen, hvor Øjvind Lidegaard blogger.

Naturvidenskabelig formidler

Det er altså hverken en geolog eller en metrolog som blogger på videnskab.dk. Det er da også i sin egenskab af epidemiolog, naturvidenskabsmand og formidler, Øjvind Lidegaard mener, han har noget at bidrage med.

Han håber, at han med klare, naturvidenskabeligt funderede udmeldinger kan få lavet om på, at mange danskere stadig ikke mener, at vi behøver forholde os til drivhusgasserne i atmosfæren.

»Jeg har haft interesse for emnet igennem nogle år, og har blandt andet tygget mig igennem FN's seneste klimarapport. Det er vigtigt at få den almindelige befolkning til at indse, at vi skal gøre noget mod klimaændringerne,« siger Øjvind Lidegaard.

Øjvind Lidengaard blogger på videnskab.dk frem mod klimakonferencen COP15 i københavn 2009. Hans ambition er at udrede de videnskabelige tråde i klimadebatten: Klimabloggen

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk