Mystik: Hvad har skabt dette kæmpe krater?
Et enormt krater er blevet observeret i det nordlige Sibirien. Forskerne har endnu ingen ide om, hvordan det er opstået, men teorierne florerer i vildskab - bl.a. om diverse objekter fra rummet. Hvad tror du?

Et mystisk krater i Sibirien er fundet. Forskerne ved bare ikke, hvor det stammer fra. (Foto: Konstantin Nikolaev)

Et mystisk krater i Sibirien er fundet. Forskerne ved bare ikke, hvor det stammer fra. (Foto: Konstantin Nikolaev)

Naturens kræfter kan forbløffe de fleste. I nogle situationer forbløffer de så meget, at forskningen er på helt bar bund.

Det er også tilfældet i sagen om et kæmpe krater, der netop er blevet opdaget i Yamal Peninsula i det nordlige Sibirien – et område der – ironisk nok - bliver kaldt for 'Verdens ende'.

Det voldsomme krater, som du kan se en video af øverst i artiklen her, er omkring 80 meter i diameter, men dybden af krateret er endnu ikke anslået.

Derfor er et forskerhold, bestående af to eksperter fra det sibiriske Centre of the Study og the Arctic og én ekspert fra Cryosphere Instititute of the Russian Academy og Sciences, blevet sendt af sted for at tage prøver af hullets jord og fra luften og vandet omkring området.

Er krateret overhovedet virkeligt?

Krateret har fået stor opmærksomhed, siden videoen øverst i artiklen blev frigivet i sidste uge.

Mange mistænker, at videoen og de nuværende rapporter skulle være falske, men ifølge The Siberian Times skulle krateret altså være et virkeligt fænomen, som er opstået for omkring to år siden.

Video: Konstantin Nikolaev

Området, hvor krateret er fundet, ligger 30 kilometer fra Yamals største gasfelt Bovanenkovo, og forskerne mistænker derfor, at en massiv underjordisk gaseksplosion har skabt hullet.

Myndigheder: Det er ikke fra en meteor

Andre forskere vurderer, at det skulle være et objekt fra rummet – for eksempel en meteor – som har lavet det store krater. Men ifølge en talsperson fra Yamals ministerium for Nødsituationer, er det ikke korrekt.

»Vi kan med sikkerhed sige, at det ikke er en meteor, der er årsag til krateret. Vi kan desværre ikke give flere detaljer,« siger talspersonen ifølge The Siberian Times.

Anna Kurchatova fra Sub-Arctic Scientific Research Centre har ifølge The Siberian Times udtalt, at hun tror, at krateret er formet af vand, salt og gas, der tilsammen har skabt en underjordisk eksplosion, som skulle være en konsekvens af den globale opvarmning.

Hun mener, at gaseksplosionen er opstået ved, at den globale opvarmning har smeltet permafrosten i underjorden. Det har så måske frigjort gas, som har ophobet sig i isen, og som dernæst har skabt en 'champagneprop'-effekt.

På internettet florerer teorien om, at det skulle være en ufo-landing, som skulle have lavet hullet, men det afviser myndighederne i Sibirien.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk