Menneskeceller kan erstatte forsøgsdyr
Danske forskere arbejder på at udvikle laboratorieforsøg baseret på menneskeceller, som med tiden skal erstatte utilstrækkelige dyreforsøg.

Forsøg som dette, hvor kaniner får dryppet potentielt skadelige stoffer i øjnene, bliver overflødige i fremtiden, hvor cellemodeller i stedet kan bruges til at undersøge effekten. (Foto: People for the Ethical Treatment of Animals)

Forsøg som dette, hvor kaniner får dryppet potentielt skadelige stoffer i øjnene, bliver overflødige i fremtiden, hvor cellemodeller i stedet kan bruges til at undersøge effekten. (Foto: People for the Ethical Treatment of Animals)

12 millioner europæiske mus, rotter, kaniner, aber og andre dyr udsættes hvert år for omfattende og til tider smertefulde forsøg for at sikre, at nye stoffer og produkter er sikre for mennesker. Dyreforsøgene udgør grundlaget for, om et stof kan godkendes eller ej.

Men uheldigvis er dyreforsøg ikke altid ideelle til at forudsige effekter i mennesker.

»Dyreforsøg kan ikke i sig selv forudsige human risiko 100%, eftersom der er forskelle mellem arter. Forsøgene kræver rigtig mange forsøgsdyr for at have tilstrækkelig statistisk styrke,« siger professor Lisbeth E. Knudsen fra Institut for Folkesundhedsvidenskab på Københavns Universitet.

Laboratorieforsøg som alternativ

Derfor arbejder mange forskere rundt i verden på at udvikle alternativer, som helt kan erstatte nogle dyreforsøg - eller i det mindste supplere, så færre dyr skal lide og lade livet.

Lisbeth E. Knudsen er en af disse forskere, og hun har netop arrangeret et europæisk møde, hvor forskere mødtes i Danmark for at diskutere alternativer til dyreforsøg.

»Jo mere man kan undersøge in vitro (i glas, red.), des mere kan man udlede om mekanismerne bag en effekt,« siger hun.

Tanken er, at laboratorieforsøg, der er baseret på menneskeceller, vil være bedre til at forudsige effekter i netop mennesker end de nuværende dyreforsøg er. Samtidig er de også væsentligt billigere og forholdsvis nemme at udføre.

Fakta

VIDSTE DU

Europa-Parlamentet vedtog i september en lov, der kræver, at dyreforsøg skal erstattes af alternative metoder, når de er tilgængelige.

Dermed er første skridt taget til at udfase dyreforsøg over de næste mange år.

Da et kemikalie kan påvirke mennesker på mange forskellige måder, skal der udvikles et bredt arsenal af in vitro-test specifikt til hver eneste påvirkning.

Dette gøres på mange forskellige måder rundt i verden, ikke mindst her i Danmark, hvor der på mødet blev præsenteret adskillige alternativer til dyreforsøg.

Metoderne dækker bredt fra at udvikle cellesystemer til at bruge dele af menneskets krop til at teste med.

Påvirkninger af fostre

Moderkagen fra et planlagt kejsersnit er f.eks. guld værd til at teste, hvilke sundhedsfarlige stoffer, der bevæger sig fra moderen og over i fosteret under graviditeten.

Alt fra pesticider, blødgørere i plastik, flammehæmmere i elektronik og tjærestoffer fra trafik til nikotin, alkohol og koffein transporteres uden problemer fra mor til barn, viser modellen.

»Placentamodellen kan supplere in vitro-studier og dyreeksperimentelle studier med data om transport over menneskers moderkage i slutningen af graviditeten. Testen er således et supplement, der bidrager med data fra mennesker uden at være invasiv,« fortæller Lisbeth E. Knudsen.

Hun bruger modellen i sin forskning, og har desuden brugt den til at udvikle et testsystem af humane celler, kaldet BeWo, som kan bruges til at studere, hvordan forskellige stoffer kan transporteres over et enkelt lag moderkageceller.

Tilgængelighed er vigtigt for effekten

Fakta

VIDSTE DU : 3R

3R er det grundlæggende princip i dyreforsøg og står for det engelske 'reduce, refine, replace'; dvs. reducere, forfine og erstatte.

Det går ud på at:

1) reducere antallet af dyr, man bruger

2) forbedre dyrenes levevilkår og

3) erstatte dyreforsøg med tilgængelige alternative metoder

En anden teknik, som er baseret på reelt væv fra et menneske, har set dagens lys på Syddansk Universitet.

Her bruges menneskehud, som er til overs efter kirurgiske indgreb, til at teste stoffers evne til at trænge igennem huden.

I testen af stoffer handler det nemlig ikke kun om den mulige effekt i kroppen:

»Man kan ikke sige noget sikkert om effekten af et stof i et menneske ved at måle effekten i en celle, med mindre man ved, om stoffet overhovedet kan optages i kroppen og nå frem til den sårbare celle - altså om stoffet er biotilgængeligt,« udtaler lektor Jesper Bo Nielsen fra Institut for Sundhedstjenesteforskning på SDU.

Han har blandt andet kigget på te-træolie, som er en æterisk olie, der udvindes fra bladene på det australske te-træ.

Olien bruges i den alternative medicin som et udvortes bakteriedræbende middel mod alt fra betændelse til akne.

Forsøg med olien har tidligere vist, at den har en østrogenlignende effekt - dvs. stoffet efterligner østrogen og kan dermed have en hormonforstyrrende effekt.

Men te-træolie er en blanding af mange forskellige stoffer, og da Jesper Bo Nielsen testede oliens evne til at trænge igennem huden, viste det sig, at det kun var 3 af oliens 15 stoffer, der rent faktisk trængte igennem.

Når disse tre stoffer blev testet alene, havde ingen af dem en østrogen effekt. Derfor er det vigtigt ikke kun at se på potentialet for skadelig effekt i mennesker, men også om stoffet overhovedet har en chance for at kunne udøve sin effekt i kroppen.

Cellemodeller som supplement til dyr

På Danmarks Tekniske Universitet, DTU, bruges en helt anden tilgang.

Her arbejder en gruppe med at udvikle cellebaserede modeller, der kan beskrive hormonforstyrrende og fosterskadende effekter.

»Vi bruger et batteri af cellemodeller for at klarlægge mekanismer bag effekter set i dyreforsøg, eller for at finde stoffer som bør undersøges nærmere i dyreforsøg,« fortæller seniorforsker Christine L. Nellemann fra DTU Fødevareinstituttet.

Et hormonforstyrrende stof kan påvirke selve dannelsen af kønshormoner, bindingen af vores egne kønshormoner til vores receptorer, eller ramme helt andre mekanismer, som kan give hormonforstyrrende effekter.

»Ved celleforsøg kigger vi kun på én eller få mekanismer. En cellemodel kan på nuværende tidspunkt intet sige om optag, fordeling og udskillelse af stoffet fra en levende krop. Derfor kan cellemodeller ikke erstatte dyreforsøg,« forklarer Christine L. Nellemann

Hun understreger, at man ved at teste i både cellemodeller og dyreforsøg kan opnå bedre resultater og samtidig vurdere effekten i hele organismen.

»Det er kun i de tilfælde, hvor en cellemodel viser en tydelig effekt og vi ved, at denne effekt medfører skader i dyreforsøg, at man kan sige, man ikke behøver at foretage dyreforsøget,« siger hun.

»Til gengæld er celleforsøg meget velegnede til indledende prioritering af stoffer og til at forstå, hvorfor vi finder en effekt i dyreforsøg.«

Hornhindeceller i stedet for kaninøjne

Et mere specifikt alternativ til dyreforsøg er under udvikling i Århus.

Det drejer sig om et alternativ til at teste øjenirritation.

Når øjenirritation traditionelt skal testes, bruges den såkaldte Draize-test, hvor stoffer påføres kaniners øjne for at se, om stoffet gør øjet rødt, hævet eller forårsager blindhed.

De århusianske forskere arbejder på et alternativ, nemlig en cellelinje af humane hornhindeceller.

»Forsøgene med denne cellelinje er under udførsel. Dog virker de som et lovende alternativ eller supplement til dyreforsøgene,« fortæller ph.d. Tanja Krüger.

Hun er en del af professor Eva C. Bonefeld-Jørgensens forskergruppe ved Institut for Folkesundhed, Center for Arktisk Miljømedicin, på Århus Universitet.

Inden alternative metoder kan erstatte dyreforsøg, skal de først valideres og derefter implementeres i lovgivningen.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om astronautens foto af polarlys, som du kan se herunder.


Det sker