IPCC: Ny rapport dokumenterer klimatrusler
FN's klimapanel, IPCC, fremlægger i dag deres længe ventede rapport om den globale opvarmning og klimaforandringer.

Tidligere på måneden har et lækket eksemplar af IPCC's rapport ført til heftig kritik af klimapanelets arbejde fra den internationale presse. Det er derfor klimapanelets store opgave at understrege over for offentligheden, at der er bred enighed om klimaforandringernes konsekvenser. (Foto: Shutterstock)

Tidligere på måneden har et lækket eksemplar af IPCC's rapport ført til heftig kritik af klimapanelets arbejde fra den internationale presse. Det er derfor klimapanelets store opgave at understrege over for offentligheden, at der er bred enighed om klimaforandringernes konsekvenser. (Foto: Shutterstock)

I dag klokken 10.00 fremlagde den første af tre arbejdsgrupper under FN’s klimapanel, IPCC, deres længe ventede rapport om klimaet og global opvarmning.

Arbejdsgruppe 1’s rapport fokuserer på det stigende havniveau, voksende is omkring polarområderne og havforsuring, fordi havene optager mere og mere CO2 end tidligere.

»Jeg vil gerne fremhæve, at de seneste årtier har været varmere end nogen andre, vi har set siden 1850’erne. Havene er steget, og mængden af drivhusgasser øget, og de observerede klimaforandringer i årene efter, har vi aldrig set før,« sagde direktøren for IPCC, Rajendra Kumar Pachaur, i sin åbningstale under præsentationen i Stockholm.

Fremlæggelsen af rapporten kan følges live på IPCC’s hjemmeside.

Men allerede før Klimapanelets rapport er blevet præsenteret, har klimaskeptikerne haft travlt med at sværte den til. Hjælp har de fået, fra en lækket kladde af rapporten, som, ifølge skeptikerne, dokumenterer, at den globale opvarmning er gået i stå.

En hær af forskere har gennemgået rapporten

Derfor bliver klimapanelets helt store udfordring at overbevise både medierne, politikerne og offentligheden om, at der er udbredt enighed i den videnskabelige verden om de væsentlige fakta om klimaændringer.

Fakta

Jo varmere klimaet bliver, des mindre havis er der i slutningen af september, hvor isudbredelsen set over et år når sit naturlige minimum. Isudbredelsen er dermed en god indikator for, hvor varmt klimaet er, og hvor hårdt den globale opvarmning er slået igennem.

FN's internationale panel for klimaændringer, IPPC, forudsagde i starten af 00'erne en dramatisk reduktion af havisen omkring 2050. Denne reduktion blev allerede virkelighed i 2007.

Næstformand for Arbejdsgruppe 1, Thomas Stocker, begyndte da også sin tale under fremlæggelsen i Stockholm i dag med netop at adressere dette punkt:

»Denne rapport har undergået et utrolig ekstensivt gennemsyn,« sagde han og forklarede, at næsten 55.000 forskere har læst rapporten igennem og kommenteret den inden offentliggørelsen.

»Rapporten giver os et indblik i de konsekvenser klimaforandringer kan have for vores planet i over de næste 100 til 200 år,« sagde han tidligere under pressemeddelelsen.

Klimaspektikere: »Global opvarmning er gået i stå!«

I en artikel fra i dag viser Dagbladet Information, hvordan klimaskeptikere ellers har gjort sit for at hive IPCC-rapporten ned i sølet ved at udtale sig offentligt.

’Der bliver mere og mere is i Arktis, og global afkøling truer’. ’IPCC indrømmer fejl’. ’Den arktiske iskappe har reetableret sig i rekordstort omfang, samtidig med at topforskere advarer om global afkøling’. Sådan lyder et par af de seneste ugers overskrifter fra engelsksprogede medier.

Særligt den britiske avis Daily Mail har været et koryfæ for klimabenægtelsen, og den 7. september berettede de om, at den arktiske iskappe er vokset med 60 procent på et år, og at det havde vidtrækkende konsekvenser:

Fakta

Jordens klima har i millioner af år vekslet mellem istider på omkring 100.000 år og mellemistider på 10.000-15.000 år.

»Nogle prominente forskere mener nu, at verden er på vej mod en periode med afkøling, som ikke vil slutte før midten af dette århundrede – en proces som vil udstille computerforudsigelser af en umiddelbart katastrofal opvarmning som farligt vildledende,« skrev avisen ifølge Information.

Trods skeptikernes påstande, så forsvinder havis stadig

Skeptikernes kampagne fokuserer særligt på, årets udvikling omkring den arktiske havis og de seneste 10-15 års udvikling i den globale temperatur.

Ifølge Information er det korrekt, at havisen omkring Nordpolen ved dette års sommerminimum midt i september havde et areal, der var mærkbart større end i 2012 – dog ikke 60, men 50 pct. større.

Men det er en vildledning af offentligheden at fokusere på ændringen fra ét år til det næste, for det kan ikke fortælle noget om udviklingen i de langsigtede klimaforandringer.

IPCC’s tidsperspektiv spænder derimod over årtier, hvis ikke århundreder og nogle gange årtusinder. Og her er faktum, skriver Information, at havisarealet i 2013 passer nøje ind i billedet over flere årtier med stadigt større bortsmeltning af den arktiske is.

Et dansk medlem af IPCC, klimaforskeren Jens Hesselbjerg Christensen, DMI, siger til Information, at der næsten ikke er noget tilbage af den tykke og robuste flerårsis i det arktiske hav:

Jeg vil gerne fremhæve, at de seneste årtier har været varmere end nogen andre, vi har set siden 1850’erne. Havene er steget, og mængden af drivhusgasser øget, og de observerede klimaforandringer i årene efter, har vi aldrig set før.

IPCC's direktør, Rajendra Kumar Pachaur

»Inden for de næste 30 år eller måske hurtigere kan havisen være reduceret til en tiendedel af det, vi så for et par årtier siden. Det er meget dramatisk,« siger Jens Hesselbjerg Christensen til Information.

Opvarmning har muligvis aftaget, men det bliver stadigt varmere

Hvad angår rygterne om, at vi nu står over for en global afkøling modsat opvarmning, så er IPCC’s nye rapport også med til at dementere dette – trods skeptikernes påstand om det modsatte, netop at opvarmningen gennem de seneste 15 år har været mærkbart svagere end gennemsnittet for de seneste seks årtier.

Men ifølge Information så siger den lækkede kladde til dagens IPCC-rapport imidlertid intet om nogen afkøling, men snarere om en svagere opvarmning siden 1998 på 0,05 grad pr. årti i forhold til 0,12 grader pr. årti for hele perioden siden 1951.

Til gengæld skriver IPCC udtrykkeligt, at »hvert af de seneste tre årtier har været varmere end alle tidligere årtier siden 1850, og det første årti i det 21. århundrede har været det varmeste,« ifølge Information.

Skeptikerkampagne er et røgslør

Skeptikernes kritik er ifølge Information et forsøg på at  vanskeliggøre såvel de internationale klimaforhandlinger som præsident Obamas forsøg på at bevæge sig fremad i den amerikanske klimapolitik og kritikken kaldes et røgslør af professor Michael Mann, Penn State University, der var medforfatter til den forrige IPCC-rapport fra 2007.

»I ugerne op til offentliggørelsen af IPCC’s femte videnskabelige statusrapport har professionelle klimaskeptikere og deres villige støtter og hjælpere gjort deres bedste for at forvrænge, hvad rapporten faktisk siger om den reelle videnskabelige dokumentation og klimatruslens realitet,« sagde han til nyhedsmediet LiveScience, hvor han ifølge Information tilbagebeviser en lang række af skeptikernes påstande:

»Lad jer ikke narre af røgslør og vrangbilleder,« skriver han. »Det reelle budskab, man skal bide mærke i, fra den nye IPCC-rapport, er krystalklart: Klimaændringer er reelle og forårsaget af mennesker, og de fortsætter med uformindsket styrke. Vi vil se langt farligere og potentielt irreversible konsekvenser i de kommende årtier, hvis vi ikke beslutter os for at reducere de globale CO2-udledninger. Det har aldrig været mere bydende nødvendigt at handle end nu.«

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk