Ingen supervulkaner i 2012
Er du bange for dommedag i 2012? Nu kan du slappe en smule mere af, for i det mindste kommer truslen ikke fra en supervulkan.

Vulkanudbrud som dette i Alaska kan være voldsomme. Men ingen af vor tids vulkanudbrud kan måle sig med historiens supervulkaner. (Foto: R. Clucas)

Vulkanudbrud som dette i Alaska kan være voldsomme. Men ingen af vor tids vulkanudbrud kan måle sig med historiens supervulkaner. (Foto: R. Clucas)

Dommedag er blevet forudsagt før. Hidtil er de uheldige datoer dog passeret uden det store besvær for menneskeheden.

Og der er næppe grund til at tro, at det skulle gå anderledes på den sidste dag i den her på sitet efterhånden godt belyste mayakalender.

Alligevel florerer 21. december 2012 rundt omkring på nettets dommedagsfora. Og er man interesseret i at beskrive verdens endeligt, er der mange nogenlunde realistiske (om ikke sandsynlige) måder, det kan foregå på.

Et af de mere omtalte scenarier er et supervulkanudbrud.

Det er sket før, med megen død og ødelæggelse til følge. Men nu er NASA på banen med lidt beroligende statistik:

Sandsynligheden for en monstereksplosion fra en supervulkan i 2012 er minimal.

Der er ingen tegn på udbrud

Det er ganske rigtigt ikke muligt at spå nøjagtigt om, hvornår et af disse gigantudbrud vil komme. Men geologerne holder nøje opsyn med de vulkansk aktive områder i verden, og indtil videre er der absolut ingen tegn på, at et superudbrud er på vej noget sted i verden, skriver NASA.

Det kan i denne sammenhæng være en god ide at huske på, hvor sjældent dette fænomen egentlig er.

Det sidste supervulkanudbrud skete på New Zealand for 26.000 år siden. Før det eksploderede Mount Toba på Sumatra for 74.000 år siden.

Forskerne har fundet resterne af cirka 50 af disse katastrofal udbrud på Jorden.

Men da en gruppe forskere regnede på, hvor lang tid, der gik mellem hvert udbrud, kom de frem til, at der gennemsnitligt har været 1,4 tilfælde per million år.

Supervulkan medførte enorme mængder magma

Der er altså ingen grund til at tro, at en global vulkankatastrofe skal redde dig fra skattesmækket i 2013. Og det vil heller ikke ske i løbet af de næste hundrede år.

Men når udbruddet langt ude i fremtiden først er i gang, bliver det ganske givet spektakulært.

Da Mount Toba udbrød for 74.000 år siden, fossede der ufattelige 2.800 kubikkilometer magma ud over Jordens overflade. Til sammenligning røg der kun 12 kubikkilometer ud ved vor tids største udbrud på Krakatau i 1883.

Og der regnede desuden et tykt lag af aske ned over hele Sydasien, skriver NASA.

Når noget lignende sker igen en dag, vil konsekvenserne hærge kloden i årevis. Men risikoen for, at vi, der lever i dag, vil komme til at opleve en sådan katastrofe, er altså minimal.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk