Hold øje: Mini-skorpioner hægter sig på fluer
En læser har fotograferet, at små skorpioner bruger en almindelig stueflue som transportmiddel.

Der venter vores læser Helle Haagen en overraskelse. Hun er nemlig ikke klar over, at hun i sommer var utroligt tæt på nogle meget små skorpioner. Hun troede, de var tæger.

»I sommer sad vi nogle stykker og spiste frokost i haven et sted i Småland. Huset ligger i udkanten af en skov med omkringliggende marker med græssende køer.«

»På bordet landede en flue, der efter nærmere studie, viste sig at bære på adskillige tæger. Smart og praktisk transportmiddel for tægen. Men ret uhyggeligt!« skriver Helle Haagen og spørger, om det er et almindeligt fænomen.

Et almindeligt fænomen

Vores læser har ret i, at fluen på billederne unægtelig ser speciel ud. Derfor kontakter vi Verner Michelsen, som forsker i fluer ved Statens Naturhistoriske Museum.

Det viser sig, at fænomenet faktisk er mere almindeligt, end man skulle tro.

»Billederne viser et fænomen, der med et fint ord kaldes foresi. Det vil sige, at én dyreart ufrivilligt hjælper en anden dyreart, der har ringe mobilitet, til at sprede sig,« fortæller Verner Michelsen.

For eksempel kan tusindben lade sig transportere på fugle, eller rundorm på biller. De små dyr snylter ikke direkte på deres vært. De bruger kun værten til transport.

(Læs også: '16 millioner år gammelt rav afslører ukendt dyreadfærd')

De danske skorpioner

Fluen på fotografierne er altså ikke udsat for et angreb af snyltere.

»I det her tilfælde har vi at gøre med en stueflue, der slæber rundt på nogle mosskorpioner. Det er ugiftige ’mini-skorpioner’, der ved hjælp af deres klosakse hager sig fast om fluens ben,« fortæller Verner Michelsen.

Mosskorpioner, Pseudoscorpiones, er de eneste skorpioner, der lever frit i den danske natur. De er meget små – mellem 1 og 12 millimeter – og de skiller sig ud fra andre skorpioner på en ganske opsigtsvækkende måde: De har ingen hale med giftbrod.

Enkelte arter har dog en giftkirtel i spidsen af deres klosakse, som de bruger, når de nedlægger smådyr som myrer, møllaver og mider.

Mini-skorpionerne slipper deres tag

Fluen blev sikkert ikke belemret med mosskorpionerne i lang tid efter, billedet var taget.

»På et tidspunkt slipper de blinde passagerer deres tag for at vende tilbage til deres naturlige opholdssted blandt henfaldende plantedele og lignende,« fortæller Verner Michelsen.

Ud over fluer bruger mini-skorpionerne også hvepse, mejere, biller og fugle som transportdyr.

Vi takker Verner Michelsen for det gode svar. Og vi siger også tak til Helle Haagen, som sendte os de opsigtsvækkende fotografier – hun skal have en T-shirt med posten.

Hvis du har billeder af et mystisk eller opsigtsvækkende naturfænomen, må du meget gerne sende dem til os på: redaktion@videnskab.dk.

... Eller følg os på Facebook, Twitter eller Instagram.

Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og her kan du læse mere om billedet herunder, der viser tegn på en planets fødsel. Det gule knæk i midten menes at være stedet, hvor planeten er under dannelse.