Titlen ’verdens største testikler’ (i forhold til legemsvægt) går til en knoldformet græshoppeart, Platycleis affinis, viser en ny undersøgelse.
Græshoppens sædproducerende organer tegner sig for ikke mindre end 14 procent af hele hannens kropsmasse. Hos en fuldvoksen mand svarer det til at bære rundt på 11 store poser sukker fra supermarkedet.
Den tidligere rekordindehaver var bananfluen Drosophila bifurca med testikler på omkring 11 procent af kropsvægten.
»Jeg var forbløffet over størrelsen, testiklerne virkede til at udgøre næsten hele underlivet,« siger lederen af undersøgelsen Karim Vahed, en adfærdsøkolog ved University of Derby i Storbritannien.
21 græshoppearter dissekeret
Men den nye sværvægtsmester lægger ikke meget vægt i sine slag. Forskerholdet blev overrasket over at opdage, at græshoppearten med de uforholdsmæssigt store testikler har mindre sædafgang end græshoppearter med mindre testikler.
I undersøgelsen dissekerede Karim Vahed og hans kollegaer prøver fra 21 græshoppearter indsamlet rundt omkring i Europa.
De små insekter er ideelle til at studere reproduktiv udvikling på grund af deres effektive parringsproces. Græshoppehannen afleverer nemlig sin sæd til hunnen i en pæn ’pakke’, som nemt hentes ud igen af forskerne, mens der i pattedyr ville skulle et form for kondom til for at måle udtømningen.
Store testikler, ringe udbytte
Derudover gemmer græshoppehunnen hver græshoppehans sædpakke i en separat pose for sig, hvilket gør, at forskerne har mulighed for at tælle, hvor mange gange en hun har parret sig i løbet af hendes levetid.
For de arter, hvor hunnerne havde parret flest gange, gjaldt det også, at det var de arter, der havde de største testikler, viser undersøgelsen. Den blev offentliggjort i tidsskriftet Biology Letters sidste år.
Men blandt de 21 græshoppearter, viste undersøgelsen, at jo større testikler, jo mindre ejakulation.
Mere sæd til promiskuøse græshoppehunner
Opdagelsen er i modstrid med tidligere fund i andre arter - især pattedyr.
Normalt har hannen med de største testikler også flest sædceller i hver ejakulation, hvilket giver ham flere ’billetter i lotteriet’, forklarer Karim Vahed.
En mulig forklaring, fortæller forskeren, er, at i samfund med promiskuøse kvinder, giver store testikler mænd et større ’sæd-reservoir’ til flere parringer. Kvindelige græshopper af arten Platycleis affinis parrer sig i gennemsnit 11 gange i deres to måneders levetid.