God kontakt mellem bonde og ged giver sundere dyr
Bønder håndterer sygdom og smerte hos geder meget forskelligt. Kendskab til geders sundhed og god kontakt mellem geden og røgteren giver bedre dyrevelfærd.

Kliniske undersøgelser i forbindelse med velfærdsvurderinger. Kvaliteten af forholdet mellem dyr og menneske er af betydning for, hvor meget frygt eller tillid dyrene udvikler over for mennesker. (Foto: Karianne Muri)

Kliniske undersøgelser i forbindelse med velfærdsvurderinger. Kvaliteten af forholdet mellem dyr og menneske er af betydning for, hvor meget frygt eller tillid dyrene udvikler over for mennesker. (Foto: Karianne Muri)

God kontakt til dyrene og empati er vigtige egenskaber hos en husdyrproducent. Sygdom og smerte er nemlig vigtige årsager til mindre dyrevelfærd hos produktionsdyr. 

Problemet er, at det kan være svært for bonden at vurdere smerte hos dyr, fordi produktionsdyr mest er byttedyr og dermed vil forsøge at undertrykke tegn på svaghed, som meget som muligt.

»Evnen til at genkende og håndtere smerte og sygdom hos dyr er en grundlæggende del af god husdyrproduktion og kan have stor indflydelse på dyrevelfærden,« konkluderer post.doc. Karianne Muri fra Norges Vererinærhøgskole, efter at hun i sit ph.d.-arbejde har studeret menneske-dyr-relationer og dyrevelfærd i norsk malkegedsindustri.

Svært at vurdere smerte hos dyr

Til at måle producenternes holdninger, empati, evne til smertevurdering og håndtering af smerte og sygdom hos gederne brugte Karianne Muri en spørgeundersøgelse, som blev besvaret af 260 gedebønder.

Producenternes opfattelse af geders smerteoplevelse blev undersøgt ved hjælp af en billedbaseret smertevurderingsskala.

»Der var store individuelle forskelle mellem producenterne, når det gjaldt vurdering af smerteoplevelsen hos de afbildede geder - noget som understreger, hvor svært det er at vurdere smerte hos dyr,« siger Karianne Muri.

Fakta

Karianne Muri forsvarede sin ph.d. ved Norges Veterinærhøjskole den 8. marts 2013 med afhandlingen ”Stockmanship and animal welfare in the Norwegian dairy goat industry”.

»Resultaterne fra spørgeundersøgelsen viste også, at producenterne håndterer sygdom og smerte hos gederne på meget forskellige måder,« fortsætter hun.

Brugte velfærdsprotokol til kortlægning

En velfærdsprotokol er et redskab til videnskabeligt baserede vurderinger af dyrevelfærd i besætningerne. Den kan for eksempel bruges til kortlægningsarbejde, opfølgning af sundhedstiltag og ved dyrevelfærdsinspektioner.

En del af Karianne Muris ph.d.-arbejde bestod i at udvikle en sådan velfærdsprotokol til brug i gedebesætninger.

Protokollen kombinerer direkte observationer af dyr med forskellige mål for husdyrproduktion og ressourcebaserede velfærdsindikatorer, som adgang til plads, luftkvalitet og hygiejne. De dyrebaserede velfærdsindukatorer består af både sundhedsregistreringer og vurdering af adfærd.

Sammenhæng mellem holdning og trivsel

Velfærdsprotokollen viste høj forekomst af enkelte tilstande, som kan være forbundet med reduceret dyrevelfærd, for eksempel forvoksede klove, hudlæsioner og løbende øjne.

Oveni blev der registreret en høj andel bange dyr i enkelte besætninger.

Smerter og skader såsom et hævet knæled håndteres forskelligt at forskellige producenter. Jo mere kontakt mellem dyr og mennesker, jo raskere er dyrene. (Foto: Karianne Muri)

Katianne Muri fandt flere sammenhænge mellem adfærdsvurderinger, sundhedsregistreringer og mål for hysdyrproduktion.

Hun fandt for eksempel en sammenhæng mellem gedernes adfærd og producenternes holdninger til positiv kontakt med dyrene - et resultat, der ligner konklusionen i andre forskningsprojekter om produktionsdyr.

Indflydelse gennem flere faktorer

Velfærdsprotokollen afdækkede også enkelte mangler ved staldmiljøet. Blandt andet var der generelt høj dyretæthed.

Velfærdsprotokollen for geder kan tilpasses forskellige behov og målsætninger såsom dyrevelfærdsinspektioner og opfølgning på sundhedstiltag. Det er imidlertid nødvendigt at kvalitetssikre enkelte af velfærdsindikatorerne.

»Husdyrproducenterne har stor indflydelse på geders velfærd, både gennem kvaliteten på menneske-dyr-forholdet, opdagelse og håndtering af sygdom og smerte og afgørelser forbundet med staldmiljø, sundhedstiltag og sygdomskontrol.«

»Det er derfor vigtigt at producenterne opmuntres til at bruge tid på positiv håndtering af dyrene, og at producenterne regelmæssigt opdateres med ny viden om dyrevelfærd,« siger Karianne Muri.

© forskning.no Oversættelse: Julie M. Ingemansson

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.