For første gang nogensinde: Verdens kedeligste forsøg topper foran kamera
Det, vi formodentlig kan kalde verdens kedeligste forsøg, toppede for nylig. Det er første gang nogensinde, at nogen har set det ske - og så er det endda blevet filmet. Se her, hvordan det ser ud.

For nylig kunne du læse dig til, at verdens kedeligste forsøg på University of Queensland er tæt på at nå sit klimaks.

I forsøget venter man simpelthen på, at en dråbe beg, som er et restprodukt fra destillationen af tjære, drypper ned i en beholder. Det samme forsøg er i gang på School of Physics på Trinity College i Dublin.

Her har forsøget har kørt siden 1944 og er et af verdens ældste kontinuerlige eksperimenter. ’The Pitch Drop’, som forsøget hedder, startede, da Nobel Pris-vinderen, Earnest Walton, var leder på instituttet og har kørt lige siden.

I øvrigt er det et vanvittigt langsommeligt forsøg. Meget langsommeligt, faktisk. Dråben falder nemlig kun én enkelt gang i løbet af et årti.

Aldrig toppet foran øjnene på nogen før

Nu er det altså endelig sket igen – forsøget nåede et højdepunkt den 11. juli, hvor en dråbe beg faldt. Det er godt nok ikke første gang, det sker. Det er til gengæld allerførste gang, at nogen har set det ske.

I maj måned kunne man konstatere, at The Pitch Drop var ved at nå klimaks. Siden har man ventet i spænding på, at dråben skulle falde. Nu er det endelig sket - og så endda foran et kamera. Billedet her er dog fra University of Queensland. (Foto: University of Queensland)

Da forsøget begyndte at nærme sig et klimaks i maj måned, satte forskeren Shane Bergin et webcam op, som kunne følge forsøget, så nu kan du også se, hvad der sker, når en masse, der er to millioner gange mere tyktflydende end honning, drypper.

Om forsøget fortæller Shane Bergin ifølge phys.org:

»Folk elsker det her eksperiment, fordi det går lige i hjertet af, hvad god forskning handler om – nysgerrighed. I løbet af de seneste par måneder har der konstant været snak om, hvornår dråben ville falde. Jeg så time lapse-videoen af den faldende dråbe igen og igen. Jeg var forbløffet. Det er første gang, det fænomen nogensinde er blevet overværet!«

Og så er det bare at vente en 10 års tid, før vi kan vælte bagover af begejstring igen.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk