Tidsrejse: Sådan så Danmark ud for flere millioner år siden
Danmark har set væsentligt anderledes ud. To forskere er taget på en rejse rundt i Danmark for at vise os sporene af, hvordan landet så ud for over 20 millioner år siden.
Danmark GEUS grundvand rent

Hvorfor er grundvandet i Danmark så rent? To GEUS-forskere er taget på rejse for at finde svaret. (Foto: GEUS)

Hvorfor er grundvandet i Danmark så rent? To GEUS-forskere er taget på rejse for at finde svaret. (Foto: GEUS)

Der er noget helt unikt ved Danmark. Vi har nemlig meget rent grundvand. Næsten alt det vand, vi bruger, kan vi pumpe direkte op fra undergrunden og drikke uden behov for at rense det.

Men hvorfor er grundvandet i Danmark så rent? Det spørgsmål har to forskere fra GEUS sat sig for at opklare. For at finde svaret, er de nødt til at tage på en tidsrejse rundt i landet.

Svaret ligger nemlig over 20 millioner år tilbage i tiden, hvor Danmarks klima og landskab var væsentligt anderledes, end det er i dag. Se, hvordan det så ud i videoen herunder.

 

Danmark var et solrigt badeland med krokodiller

For 22 millioner år siden lå den gennemsnitlige temperatur i Danmark på 17 grader årligt. I dag ligger den på 9 grader. Landskabet og planterne så anderledes ud. Vi havde varmt tempereret til subtropisk klima. Langs kysterne havde vi mangrover og sumpskove.

»Det har været et rigtigt dejligt feriested, bortset fra at der var krokodiller, så man skulle nok se sig lidt for, inden man valgte sig et godt sted at solbade,« siger Erik Skovbjerg Rasmussen, der er geolog ved GEUS med speciale i sedimentologi, i videoen øverst i artiklen.

I videoen viser han og Karen Dybkjær, der også er geolog ved GEUS, de steder i Danmark, som stadig bærer spor efter den varme tid.

Videoen er første del af tre, som skal opklare, hvorfor det danske grundvand er så rent. Du kan se de andre på GEUS’ videokanal Underground Channel.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk