Danske forskere afslører: Kæmpeblæksprutter er én stor familie
Nyt fund af forskere ved Statens Naturhistoriske Museum kan være med til at afsløre hemmeligheden om mystiske kæmpeblæksprutters udbredelse.

Det er en lille verden for kæmpeblæksprutter.

Det første globale genetiske studie af kæmpeblæksprutter viser, at de mystiske dyr er meget ens, selvom de lever langt fra hinanden. Undersøgelserne peger på, at kæmpeblæksprutternes babyer bliver spredt vidt omkring i verdenshavene af kraftfulde havstrømme. Det skriver NewScientist.

Professor Thomas Gilbert fra Statens Naturhistoriske Museum ved Københavns Universitet har sammen med kollegaer sekventeret genomer af 43 kæmpeblæksprutter fra prøver, der er indsamlet overalt på Jorden. Genomerne var usædvanligt ens, hvilket er et helt utroligt fund, siger Thomas Gilbert til LiveScience.

Se også på Videnskab.dk: Kan du finde blæksprutten på dette billede?

Ud af 20.331 genetiske markører afveg de enkelte blæksprutter kun med 181 genetiske basepar. Det er aldrig før set i dyrearter, som er spredt så vidt over kloden.

Én stor familie af blæksprutter spredt af havstrømme

De genetiske fund antyder, at der er én enkeltstående, global bestanddel af kæmpeblæksprutter. Men tidligere studier af de voksne blæksprutters adfærd har vist, at de ofte holder sig for sig selv i små områder af havets dybeste dyb - hvad end det er i Japan eller Florida.

Så spørgsmålet er, hvordan de på trods af den geografiske spredning kan være så tilsyneladende nært beslægtet.

Læs også på Videnskab.dk: Blæksprutten er Jordens rumvæsen

Professor Thomas Gilbert fra Naturhistorisk Musem tror, at svaret ligger hos blækspruttebabyerne.

Han mener, at de små kæmpeblæksprutter kan blive ført tusindvis af kilometer fra deres fødselssted af de globale havstrømme.

Thomas Gilbert siger til New Scientist, at det mangearmede yngel kan leve tæt ved havets overflade og overleve af plankton og små fisk, mens de vokser. Først når de er store, dykker de ned i havets dyb, hvorfra de kan terrorisere kaskelothvaler og verdensomsejlende under havets overflade.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk