Chimpanser sørger over døde slægtninge
Chimpanser bliver ligesom mennesker ramt af sorg, når et nært familiemedlem går bort. Det viser et nyt studie, som for første gang dokumenterer sorgfølelse hos dyr.

Aber kan også sørge. Et nyt studie giver de bedste beviser hidtil for, at vores nærmeste slægtning, chimpansen, udviser en menneskelignende sørgeadfærd. (Foto:Christina Hvilsom)

Aber kan også sørge. Et nyt studie giver de bedste beviser hidtil for, at vores nærmeste slægtning, chimpansen, udviser en menneskelignende sørgeadfærd. (Foto:Christina Hvilsom)

I november 2008 bliver Pansy, en 50 år gammel chimpanse, meget sløv og syg i Blair Drummond Safari and Adventure Park i Storbritannien. Pansys 20-årige datter Rosie og to andre voksne chimpanser begynder herefter at pleje hende, samtidig med at de sover tæt ved.

Over de næste par uger bliver Pansys tilstand værre, indtil hun en dag begynder at trække vejret uregelmæssigt. Det varer i 10 minutter, og i mens bliver hun holdt og krammet af de tre andre. Så dør hun. I den næste uge er de tre chimpanser usædvanlig stille og apatiske.

Historien om Pansys død er et af to observationsstudier, der netop er publiceret i Current Biology som bevis på, at chimpansers reaktion på døden ligner menneskets. Det skriver Sciencenow.

Andre dyr er ligeglade

Det er ellers de færreste dyr, der viser tegn på sorg. For eksempel er kronhjorten næsten fuldstændig passiv, når en anden i flokken bliver skudt, såfremt den i forvejen er vant til lyden af en riffel.

En undtagelse er, foruden chimpansen, elefanten.

Man har tidligere observeret, hvordan andre elefanter i flokken udviser omsorgsfuld og empatisk adfærd over for et døende medlem. For eksempel observerede man i Kenya for syv år siden en flok, hvor flere elefanter forsøgte at hjælpe et sygt medlem på benene igen. Da dyret efterfølgende gik bort, vågede de over liget og prikkede til det.

Forskere har længe formodet, at chimpanser og andre aber også udviser en form for sorg, men det har været svært at fremskaffe beviser. Dels fordi man ekstremt sjældent observerer optakten til et dødsfald blandt aber i naturen, og dels fordi man i zoologiske have separerer syge og døende dyr fra de raske. I Pansys tilfælde valgte man at gøre en undtagelse.

Fakta

MENNESKEABER

Chimpansen er menneskeartens nærmeste nulevende slægtning. Chimpansens og menneskets genom er således omkring 98,8 procent identiske.

Forløbet omkring hendes død blev observeret af et forskerhold fra University of Stirling.

Sørgede over deres døde spædbørn

Det andet studie i artiklen handler om to chimpansemødre, der bar rundt på deres døde unger i flere uger. Dette studie foregik i naturen og blev udført af et hold fra University of Oxford.

I Bossous skove i Guinea ramte en lungesygdom en chimpanseflok i 2003. Et-årige Jimato og to-årige Veve døde. Deres mødre gik rundt med ligene i henholdsvis 68 og 19 dage, også selv om de efterhånden var blevet udtørret og mumificerede.

Pansy-studie beviser chimpansers sorgfølelse

I tilfældet med Pansy konkluderer forskerne, at de tre andre voksne sørger på en menneskelignende måde. Andre forskere har ellers tidligere hævdet, at sorg og dermed bevidstheden om døden kun var forbeholdt mennesket.

I tilfældet med de sørgende chimpansemødre i Bossou er fortolkningen af adfærden mere kompliceret, fordi forskerne er i tvivl om, hvor vidt mødrene faktisk forstår, at deres unger er døde.

Det er dog kendt praksis på hospitalerne, at mange forældre, der mister et barn, også ønsker at blive ved liget selv flere dage efter, nøjagtig som det er observeret hos chimpanserne.

På baggrund af studiet fra Boosou og erfaringen fra den menneskelige verden opfordrer forskerne derfor zoologiske haver til at lade de efterladte chimpansemødre blive ved deres døde afkom i et stykke tid, fordi det måske kan lindre sørgeprocessen.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk