Bornholm har sandsynligvis været en del af Sydamerika
Danmarks ældste klipper findes på Bornholm, der har hængt sammen med et helt andet kontinent, fortæller geolog fra Københavns Universitet.

Den kemiske sammensætning og alderen på de bornholmske klipper viser sig at stemme overens med en teori om, at det sydlige Skandinavien har hængt sammen med lande som Brasilien og Venezuela. (Foto: Shutterstock)

Den kemiske sammensætning og alderen på de bornholmske klipper viser sig at stemme overens med en teori om, at det sydlige Skandinavien har hængt sammen med lande som Brasilien og Venezuela. (Foto: Shutterstock)

 

Klipperne på Bornholm er relativt uudforskede, og der er faktisk ikke lavet noget videnskabeligt arbejde på dem siden 1930‘erne.

Netop derfor er man blot gået ud fra, at Bornholms klipper var de samme, som dem man finder i det sydlige Sverige, men nu viser ny forskning, at det ikke er tilfældet -  i hvert fald ikke for hele øen.

Den newzealandske professor Tod Waight, der er professor på Københavns Universitet, har nemlig foretaget nye prøver, som viser noget opsigtsvækkende: Klippernes kemiske karakter og alder stemmer i stedet overens med dem, man finder i Sydamerika.

Hvordan Tod Waight har analyseret prøverne, kan du høre mere om i videoen øverst i artiklen.

Amazonia: Brasilien, Venezuela og... Bornholm

Ifølge Tod Waights prøver er Bornholm cirka 1,5 milliarder år gammel, og det er svært at sige noget om, hvordan Jorden så ud dengang.

Men prøver fra granitten på Bornholm kan hjælpe med at løse denne gåde.

Tom Waight og hans forskerhold indhentede sidste sommer prøver af granit fra Bornholm, som de tog med tilbage til laboratoriet i København.

Den er god nok. Bornholm kan engang have været en del af Sydamerika. Video: Underground Channel

»Her knuser vi dem til mindre sten i en maskine, hvorefter vi maler dem til et fint pulver i en mølle, en slags mel, som vi bagefter kan opløse i forskellige syrer og analysere for alder og isotop-kompositioner,« siger han til Underground Channel.

Her viste den kemiske sammensætning og alderen på de bornholmske klipper sig at stemme overens med en teori om kontinentet Amazonia, hvor det sydlige Skandinavien hænger sammen med lande som Brasilien og Venezuela.

»Så det ser ud til, at Bornholm var en del af Sydamerika - eller at Sydamerika var en del af Bornholm, afhængigt af, hvordan man ser på det,« siger han.

Granit er unikt for Jorden

Tod Waight blev først interesseret i granit, mens han var bachelor-studerende i New Zealand, hvor han blev introduceret for stenene, som han syntes var smukke.

»Men de er selvfølgelig meget mere end blot smukke sten. Granitter er meget unikke sten, og vi finder dem kun på Jorden. Vi har ikke fundet dem på Mars, Månen eller Venus, og de virker til at hænge stærkt sammen med det unikke ved vores planet,« fortæller han:

»Blandt andet (er det unikt for Jorden, red.), at vi har et pladetektonik-system og en kontinental skorpe, men måske også det faktum, at vi har vand og liv,« slutter han af.

Det nye studie er netop udkommet i det videnskabelige tidsskrift Lithos.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk