Wikipedia er domineret af mænd
Et nyt studie viser, at de fleste skribenter på Wikipedia er mænd. Det betyder, at typiske kvindeemner får mindre og dårligere omtale end for eksempel krigsspil.

Hvis du har set denne side før, er du sandsynligvis mand. Men sådan ser det altså ud, hvis man vil redigere opslaget om mænd på Wikipedia. (Skærmdump fra Wikipedia)

Hvis du har set denne side før, er du sandsynligvis mand. Men sådan ser det altså ud, hvis man vil redigere opslaget om mænd på Wikipedia. (Skærmdump fra Wikipedia)

Wikipedia er blevet den primære kilde til hurtig og tilgængelig viden, selv om mange stadig advarer om, at oplysningerne på det enorme internetleksikon ikke altid er til at stole på.

Den advarsel ser ud til i særlig grad at gælde for temaer, som specielt kvinder interesserer sig for.

Forskere fra University of Minnesota har gennemgået kønsfordelingen på Wikipedia, og påstande om, at legesoldater får mere spalteplads end Sex & the City, får nu videnskabelig opbakning.

Der er langt flere mandlige end kvindelige bidragsydere på Wikipedia, og det, som forskerne definerer som 'kvindeemner', er mindre udførligt beskrevet end 'mandeemner'.

Mindre end hver femte på Wikipedia er kvinde

En artikel i New York Times fra januar i år påstod, at venskabsarmbånd og TV-serien Sex & the City er langt dårligere beskrevet end legesoldater og TV-serien The Sopranos.

»Vi ville undersøge, om denne ujævnhed kunne konstateres generelt på Wikipedia,« siger Shyong Lam, som er førsteforfatter på studiet, i en pressemeddelelse.

De undersøgte derfor tre aspekter af Wikipedia: antallet af kvindelig bidragsydere (editors), hvilken effekt kønsfordelingen havde på indholdet, samt hvilken rolle køn spiller i konflikter, som udspiller sig i forbindelse med artiklerne.

Resultaterne viser, at der blandt de nye bidragsydere i 2009, som opgav deres køn, kun var 16 procent kvinder. Disse kvinder stod desuden kun bag 9 procent af ændringerne på Wikipedia i 2009. Det var endvidere langt mere sandsynligt, at kvinderne holdt op igen med at redigere.

Wikipedia er modsat Facebook og Twitter

»Det var chokerende at se en så tydelig kønsforskel på Wikipedia,« siger professor John Riedl, en af forskerne bag projektet, i pressemeddelelsen.

Forskerne påpeger også, at andre sociale hjemmesider på nettet har haft den modsatte udvikling i de seneste år. Både på Twitter og Facebook er der nu en overvægt af kvindelige brugere.

Den skæve kønsfordeling på Wikipedia er imidlertid ikke blevet mindre i løbet af de fem år, forskerne har undersøgt.

Kvindelige emner på Wikipedia fylder mindst

Det næste, de undersøgte, var, hvad denne kønsubalance har at sige med hensyn til indholdet på Wikipedia.

Forskerne skriver, at emne,r som kvindelige bidragsydere viser særlig interesse for, er markant kortere end de 'mandlige' artikler.

For eksempel er artiklerne om film, der henvender sig til et kvindeligt publikum – såkaldte chick flicks – af en lavere kvalitet end de mere maskulint orienterede film.

Kvinder bliver rettet mest på Wikipedia

Konflikter mellem bidragsyderne på Wikipedia, hvor forfatterne ændrer på hinandens artikler, fordi de mener, at en anden tager fejl eller er forudindtaget om et emne, har også en tydelig kønsdimension. Men her blev forskerne mere overraskede over, hvordan det foregik.

Artiklerne, som kvindelig bidragsydere skriver, er cirka dobbelt så ofte omstridte eller kontroversielle artikler. Kvindelige bidragsydere havde større risiko for at få sine ændringer modsagt af andre bidragsydere, og de havde også større chance for at blive blokeret, så de ikke kunne redigere mere.

Alt i alt mener forskerne, at resultaterne antyder en kultur, som modsætter sig kvindelige bidrag.

Første skridt mod bredere deltagelse

»Wikipedia er en afgørende informationskilde, og det er vigtigt, at alle stemmer bliver hørt. Vi føler, at det første skridt mod en bredere deltagelse kan være at forstå de udfordringer, som de betydelige kønsforskelle skaber,« siger John Riedl.

Undersøgelsen har set på selvrapporteret kønsinformation fra over 110.000 bidragsydere i tidsperioden 2005 til januar 2011.

Resultaterne bliver præsenteret på konferencen 'WikiSym'11 – The International Symposium on Wikis and Open Collaboration', som afholdes i oktober.

© forskning.no. Oversat af Magnus Brandt Tingstrøm

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.


Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs mere om det utroligt velbevarede dinosaur-foster, som du kan se herunder.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk