Han var dansker og fik intet mindre end et hav, et stræde og en ø opkaldt efter sig.
Vitus Bering er en af de mest kendte og succesfulde danske opdagelsesrejsende, men de færreste danskere har hidtil haft mulighed for at få et direkte indblik i søfarerens ekspeditioner, fordi han sejlede i russisk tjeneste. Men nu bliver Berings breve og rapporter tilgængelige på en ny hjemmeside, som kommer til at hedde beringpaadansk.dk.
»Vitus Bering kaldes ikke uden grund for ‘Ruslands Columbus’. Men han var også dansk, og nu er det på høje tid at danskerne får direkte adgang til hans liv og meritter,« siger Peter Ulf Møller.
Han er adjungeret professor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier (ToRS) ved Københavns Universitet og har i de sidste 14 år støvet kilder op på russiske arkiver, som vedrører Berings liv og rejser.
Udsnit af Berings rejser
Peter Ulf Møller har indsamlet kilderne om Bering i russiske arkiver sammen med sin kollega Natasha Lind. Det er lykkedes de to forskere igennem årene at kopiere cirka 35.000 kilder, og et udsnit af disse kilder er blevet oversat til dansk og vil blive lagt på den nye hjemmeside.
Det drejer sig om kilder fra perioden 1730, hvor planlægningen af Berings ekspedition begyndte frem til hans død i 1741 på den ø, som senere fik navn efter ham. Kilderne er typisk rapporter og andre officielle skrifter, da der kun er bevaret få personlige breve, men dem der er, vil også være at finde på hjemmesiden.
\ Fakta
»Bering er i den situation, at hans efterladenskaber har ligget og samlet støv i mange år. Han er en vigtig dansker, men pga. af kildematerialets art, så er historien om ham ikke blevet belyst for den almindelige dansker,« siger professoren.
Han er i øjeblikket ved at lægge sidste hånd på de beskrivelser, som skal hjælpe hjemmesidens læsere med at forstå kilderne i deres rette kontekst.
Kræs for drengerøve
Professoren mener, at Berings bedrifter stadig er interessante for os i dag, fordi opdagelserne i 1700tallet er en forudsætning for, at verden kunne blive så globaliseret, som den er i dag.
»Derudover tror jeg, der er noget elementært drengerøvsagtigt i de her opdagelsesrejser. Jeg tror, at det appellerer til mange, at de rejste ud og fandt noget nyt under farefulde forhold,« siger Peter Ulf Møller.
Han kan endnu ikke sætte en dato på, hvornår siden går i luften, men det vil ske i løbet af sommeren. Og så vil der over en periode blive lagt flere dokumenter på, som omhandler den store dansker.
\ Vitus Bering
Vitus Bering blev født i Horsens i 1681 og i 1703 blev han hvervet til den russiske marine. Da var han 22 år. Han så kun Danmark én gang mere i sit liv, men et af de breve Bering skrev til sin moster i Horsens viser, at han blev ved med at føle sig dansk.
Den danskfødte søfarer gik under navnet Ivan Ivanovich blandt russiske søfolk. Som leder af en af 1700tallets største tværvidenskabelige ekspeditioner opdagede Bering blandt andet også søvejen til Alaska og fik grundlagt Østsibiriens infrastruktur.
Bering døde i 1741 efter et skibbrud på en ø, som senere blev opkaldt efter ham. De overlevende fra besætningen lavede et nyt skib ud af vragresterne fra det gamle, og sejlede hjem til den sibiriske østkyst.