Verdens ældste tegning opdaget: Ligner et hashtag
Nyopdaget hashtag-tegning fra stenalderen er 30.000 år ældre end den hidtidigt ældste tegning. Fundet peger på, at urmennesket har brugt maling, langt tidligere end vi har troet.

Forskerne bag opdagelsen regner med, at tegningen på stenstumpen nok oprindeligt har været større og mere kompleks, end den fremstår i dag. (Animation: PACEA)

Forskerne bag opdagelsen regner med, at tegningen på stenstumpen nok oprindeligt har været større og mere kompleks, end den fremstår i dag. (Animation: PACEA)

De, der er gamle nok til at kende til fastnettelefonen, ved, at 'hashtagget' engang blev kaldt for en firkant og ikke har sin oprindelse på de sociale medier.

Men de færreste ved, at verdens ældste tegning, som ligner et hashtag, faktisk er 73.000 år gammel og altså dermed stammer fra stenalderen.

Det vidste arkæologerne bag opdagelsen heller ikke, før de stod med en meget gammel sten i hånden, der havde nogle skrå, røde streger på overfladen.

Fire af stregerne krydser hinanden og danner, hvad der ligner, et hashtag. Stregerne viste sig at være den ældste tegning, man nogensinde har fundet.

Den videnskabelige artikel baseret på opdagelsen er udgivet i det anerkendte videnskabelige tidsskrift Nature.

»I starten var jeg skeptisk, for de røde streger på stenen kunne sagtens have været naturskabte linjer,« fortæller førsteforfatteren bag det nye studie, Christopher Henshilwood, der er leder af Center for Early Sapiens Behaviour på Universitetet i Bergen, til Videnskab.dk.

Om stenen med det røde hashtag

Stenen med de røde aftegninger er en flække af en sten, der har været brugt til at pulverisere okker (naturligt, jordagtigt farvepigment) for at lave farvestof.

Det kan forskerne bag studiet se, fordi overfladen på stenen er glat af at slibe.

Christopher Henshilwood mener, at de forhistoriske mennesker har renset stenen for rødt okkerstøv og derefter skrevet hashtagget på den.

Kilde: Christopher Henshilwood

»Men da det viste sig, at stregerne var menneskeskabte, symboliserede fundet pludselig en tidlig form for lagring af information udenfor menneskehjernen,« siger han.

Verdens første tegning er ikke nogen Rembrandt

Ingolf Thuesen, der er der er institutleder på Københavns Univeristets Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier med speciale i arkæologi og kulturarvsforståelse, har læst den videnskabelige artikel som udenforstående forsker.

»Det er nogle simple krydser, som man kunne sætte et barn til at lave, så det er ikke just en Rembrandt,« siger han, men fundet har alligevel hans interesse:

»Fundet er spændende, fordi simple geometriske figurer sagtens kan symbolisere et eller andet abstrakt. Tænk på korset; det er to krydsede streger, men det symboliserer hele kristendommens verden, så det, at tegnet er simpelt, udelukker bestemt ikke en omfattende symbolsk betydning.«

Verdens første tegning

De krydsende linjer, der er tegnet på stenen med rød okker, er et af de tidligste tegn på menneskers kulturelle aktiviteter.  (Foto: Craig Foster)

Fundet kaster lys over de forhistoriske menneskers færdigheder

Ingolf Thuesen kalder fundet af tegningen en ’teknologisk opdagelse’:

»Opdagelsen viser, at mennesket har betjent sig af farvestof til at tegne, langt tidligere end vi har troet, for indtil nu har arkæologerne kun kendt til tegninger, der er 40.000 år gamle.«

Der er flere kendte eksempler på, at forhistoriske mennesker har ridset symboler ind i sten i samme tidsperiode, som tegningen stammer fra, og endnu længere tilbage.

Men hvis man afbilleder et motiv ved at ridse det ind i en overflade, er det snarere en gravering end en tegning.

Og til forskel fra de tidligere graveringer, har man til den nyfundne tegning brugt tørt farvestof, hvorfor Ingolf Thuesen mener, at tegningen kaster lys over menneskets færdigheder på et meget tidligt udviklingsstadie:

»Tegningen siger noget om, at vores ældste forfædre af Homo sapiens har behersket flere teknikker, end man umiddelbart skulle tro. For mig som arkæolog viser den samtidig, at der er så meget, vi ikke ved om, hvad mennesker, der levede så langt tilbage i tiden, egentlig var i stand til.«

Blombos Cave

Blombos Cave, hvor stenen er fundet, ligger på Sydafrikas sydlige kyst. Grotten er en guldgrube af forhistoriske fund, der viser nogle af de tidligste eksempler på forhistoriske menneskers kulturelle aktiviteter. (Foto: Magnus M. Haaland)

Stenaldermennesket var mere moderne, end man skulle tro

»Tegningen repræsenterer et af de tidlige eksempler på, at mennesket har kunnet lagre information udenfor hjernen via simple tegninger på sten og brugt dem til at kommunikere et budskab til andre,« siger Christopher Henshilwood.

Han fortæller, at tegnene på stenen kan ses som den tidligste form for skriftsprog.

Ifølge Ingolf Thuesen demonstrerer 'hashtag'-tegningen også menneskets evne til at tænke i abstrakte symboler.

»Man kan udlede af symbolet, at menneskene, der levede for 73.000 år siden, har været ret tæt på os i deres måde at opføre sig på,« siger han, og uddyber:

»Det er nemlig en meget vigtig og karakteristisk egenskab for det moderne menneske at tænke i symboler. Hvis man går et par trin tilbage i evolutionen til Homo erectus, ville de godt kunne fremstille stenredskaber, der har en symmetri. Det viser en æstetisk sans, men det er først, når vi kommer op til for 100.000 år siden, at begynder vi at se udtryk for en symbolsk tankegang.«

Homo erectus menes at have været udbredt indtil for 200.000 år siden, hvorefter Homo sapiens tog over.

Arkæologer

Grotten er hjemsted for massevis af stenalderfund, der er mellem 72.000 og 100.000 år gamle. Deriblandt spydspidser, knogler med indgraveringer og smykker lavet af strandskaller. (Foto: Magnus M. Haaland)

Hvad symboliserer hashtagget?

Hvad det mystiske hashtag har betydet for urmenneskene, der tegnede det, er en gåde for arkæologerne.

»Vi ved ikke, hvad tegnet betyder,« siger førsteforfatteren, Christopher Henshilwood, og fortsætter:

»Men vi ved, at mennesker fra samme område, som tegningen er fundet i, har efterladt lignende symboler indgraveret i forskellige overflader for op til 100.000 år siden.«

Han fortæller, at man har fundet skaller af strudseæg med samme hashtag-symboler omkring 40 kilometer fra Blombos Cave i Sydafrika, hvor tegningen er blevet opdaget.

Desuden er tegnet også dukket op i adskillige arkæologiske udgravninger udenfor Sydafrika.

Strudseæg

Her ses stykker af knuste strudseæggeskaller med skraveringer. Æggeskallerne er blevet fundet af den samme gruppe forskere, som har fundet tegningen. (Foto: Karen van Niekerk)

Flere mystiske hashtags bliver fundet i udgravninger verden over

»Vi ser det samme tegn på artefakter fra Frankrig, lavet for 35.000 år siden, og fra Australien, lavet for mere end 50.000 år siden, så tegnet er meget udbredt,« siger Christopher Henshilwood.

»Men det er ikke ensbetydende med, at tegnet har betydet det samme alle steder,« understreger han.

Ingolf Thuesens svar på, om symbolet har haft samme betydning, er tilsvarende entydigt:

»Nej, det ville være meget, meget usandsynligt, for verden har så stor kulturel variation, at der kan ligge mange forskellige betydninger i et symbol. At tegnet går igen, viser snarere, at fortidsmenneskene, der har lavet symbolerne, har haft nogle beslægtede kognitive egenskaber.«

Okker mønster indgravering

Dette stykke okker, der har fået indgraveret et abstrakt mønster, er, ligesom hashtag-tegningen, fundet i Blombos Cave, Sydafrika af den samme forskergruppe. (Foto: D'Errico og Henshilwood)

Hvordan fandt forskerne ud af, at hashtagget på stenen var tegnet på?

Forskergruppen tog stenen med i laboratoriet, hvor den gennemgik adskillige undersøgelser for at finde ud af, om linjerne var lavet med okker.

For at afgøre det, reproducerede de stenen ved at tage en lignende sten fra den samme grotte og tegne nogle linjer på den med et okkerkridt.

Da forskerne sammenlignede de to sten under et mikroskop, kunne de se, at der var tale om det samme røde materiale på begge sten.

Dermed afgjorde de, at stregerne var lavet med okker.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk