Valgplakater flytter mange stemmer ved kommunalvalg
En analyse viser også, at for mange valgplakater kan give bagslag.
Valgplakater virker ikke effekt folketingsvalg kommunalvalg valg demokrati kampagne valgkamp

Under kommunalvalg er valgplakaterne stadig det vigtigste kampagneredskab til at flytte stemmer, men ved folketingsvalg kender vi ofte spidskandidaterne i forvejen. (Foto: Videnskab.dk)

Under kommunalvalg er valgplakaterne stadig det vigtigste kampagneredskab til at flytte stemmer, men ved folketingsvalg kender vi ofte spidskandidaterne i forvejen. (Foto: Videnskab.dk)

Når der er valg, kan du se politikere eller deres frivillige medhjælpere kravle rundt i træer og lygtepæle overalt i landet. De sætter valgplakater op i massevis.

Men i en tid med både radio, TV, Facebook og andre sociale medier kan det undre, hvorfor politikerne gider at bruge tid og penge på et så gammeldags papskilt.

En analyse af kommunalvalget i 2009 viser dog, at opsætningen af valgplakater faktisk er indsatsen værd.

»Valgplakater er det kampagneredskab, der har størst effekt ved en kommunal valgkamp. Sætter en kandidat valgplakater op, så kan de flytte mellem seks og syv procent af stemmerne fra et andet parti til deres eget,« siger professor i statskundskab ved Københavns Universitet, Jens Hoff. Han fortsætter:

»Hvis en kandidat sætter flere op end de andre fra det samme parti, så kan han eller hun internt flytte mellem 12 og 13 procent af stemmerne.«

Forskeren har i analysen undersøgt både kandidaternes budgetter, deres brug af kampagneredskaber, kampagneredskabernes effekt og effekten af de såkaldte strukturelle faktorer for vælgeradfærd under kommunalvalg.

Valgplakater har ingen effekt ved folketingsvalg

Analysen udarbejdede Jens Hoff sammen med sin kollega Kasper Møller på Københavns Universitet.

De to forskere studsede lidt over, hvor vigtig valgplakaten viste sig at være som kampagneredskab i kommunalvalg, da de tidligere har lavet den samme type analyse af folketingsvalget i 2011.

»Her er det kun fjernsyn, der virker. Til kommunalt valg er det meget mere nuanceret. På den måde er den kommunale valgkamp meget mere interessant, fordi kandidaterne trækker på flere strenge,« siger Jens Hoff.

Kandidaterne til kommunalvalget kæmper nemlig for overhovedet at blive genkendt på stemmesedlerne:

»Ved et folketingsvalg kender vi spidskandidaterne. I kommunerne kender folk som regel deres borgmester, men ud over det begynder det at knibe med genkendelsen. Derfor er det vigtigt for kandidaterne ved et kommunalvalg at få et ansigt i vælgernes bevidsthed,« siger Jens Hoff.

LÆÆS OGSÅ: Borgerlige politikere skal være dominerende

Valgplakater virker ikke effekt folketingsvalg kommunalvalg valgkamp valgmateriale kommune regionsvalg taktik materiale

'Røde' kandidater kan vinde stemmer på at se venlige og attraktive ud, mens de 'blå' helst skal forekomme dominerende og stærke, har et andet studie konkluderet. Det kan du læse mere om i artiklen Borgerlige politikere skal være dominerende. (Foto: Videnskab.dk)

For mange valgplakater har en negativ effekt

Kommunalpolitikerne hang stort set alle sammen valgplakater op i 2009.

Men selvom valgplakaterne havde en effekt, så afslører forskernes analyse også, at man ikke må overdrive.

»Der er et mætningspunkt. Hvis man sætter for mange valgplakater op, så giver det bagslag. Man skal heller ikke brække sig ved synet af dem,« siger Jens Hoff.

Han kan dog ikke sætte tal på, hvor grænsen går.

»Det kommer an på, hvor stor kommunen er,« vurderer forskeren.

LÆS OGSÅ: Vælg dit profilbillede med omhu: Andre dømmer det på et splitsekund

Spørgeskema om brug af valgplakater og andre kampagnemidler

Studiet er foretaget via en spørgeskemaundersøgelse, der blev besvaret af cirka 2.000 ud af de omtrent 9.000 kandidater, der stillede op ved kommunalvalget i 2009.

Spørgsmålene i undersøgelsen gik blandt andet på:

  • Hvor stort et budget kandidaterne havde
     
  • Hvor mange valgplakater de havde sat op
     
  • Hvilke kampagneredskaber de brugte, som for eksempel brug af medierådgiver, deltagelse i radio og TV-programmer, gadearrangementer, vælgermøder, ringe dørklokker og sociale medier som Facebook og Twitter

Svarene fra undersøgelsen sammenholdt forskerne med, hvordan stemmerne endte med at blive placeret.

LÆS OGSÅ: Forsker: Publicer bare exit polls på valgdagen

Radio, TV og Facbook har effekt


Forskerne undersøgte, hvor mange stemmer kampagneredskaberne flyttede mellem partierne under kommunalvalget i 2009, men også internt i partierne.

Mellem partierne havde det en effekt at deltage i radio og TV-indslag og at stemme dørklokker. Deltagelse i gadearrangementer havde ingen effekt.

Vælgermøder og sociale medier flyttede kun stemmer internt i partiet. Men med en Facebookprofil kunne en kandidat flytte mellem 2 og 3 procent at stemmerne internt i partiet.

Kilde: Jens Hoff

Fordel at stå først på stemmesedlen

Mens valgplakater var det mest effektive kampagneredskab, og det, der har størst betydning i konkurrencen mellem partierne under kommunalvalg, så betyder den såkaldte listeplacering på stemmesedlen mest i den interne partikonkurrence.

»Står man nummer et på listen, betyder det, at du får mellem 23 og 30 procent flere stemmer i den interne partikonkurrence, end dem, der står længere nede på listen,« fortæller Jens Hoff.

»Det har også betydning at være den første kvinde på listen, og om man har været opstillet før, så ens navn er kendt.«

Nogle vælgere skimmer nemlig listen over opstillede navne og vælger den førstnævnte kvinde (3-5 procent af stemmerne).

Men i sidste ende kan det altså være valgplakaten, der afgør, om en kandidat bliver valgt ind i kommunalbestyrelsen eller ej.

LÆS OGSÅ: Hvor meget bør jeg vide, før jeg stemmer?

LÆS OIGSÅ: Vi stemmer på varme og imødekommende politikere

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk