Ugens podcast: Hvordan beskytter vi os mod hormonforstyrrende stoffer?
Denne uges podcast handler om hormonforstyrrende stoffer. Bliv klogere på deres skadelige virkninger og få et indblik i det komplicerede politiske maskineri, som forsøger at begrænse stofferne.
ugen der gik på videnskab.dk podcast

Bliv klogere på hormonforstyrrende stoffer, hvad de gør ved kroppen, hvordan forskerne selv undgår dem og hvordan forskningen på området bruges politisk i EU. (Foto: Shutterstock)

Bliv klogere på hormonforstyrrende stoffer, hvad de gør ved kroppen, hvordan forskerne selv undgår dem og hvordan forskningen på området bruges politisk i EU. (Foto: Shutterstock)

Hvordan påvirker hormonforstyrrende stoffer kroppen, hvilke produkter undgår forskerne selv, og hvordan bruges forskningen politisk i EU? 

Videnskab.dk Podcast

Videnskab.dk eksperimenterer med at lave podcasts.

Vi udgiver en podcast om ugen og bare lige for at rydde eventuel forvirring af vejen: En podcast er bare digital radio, du kan høre, når du vil.

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcastapp på din smartphone.

Du kan finde information om podcastapps, og hvordan du finder vores podcasts på din smartphone, i bunden af artiklen.

Det er nogle af de spørgsmål, som Videnskab.dk har undersøgt i vores tema Forstyrrede hormoner, og som du i denne uges podcast kan høre en uddybende debat om. 

I podcasten giver Anna-Maria Andersson, som er forskningsleder på Afdeling for Vækst og Reproduktion på Rigshospitalet, og Christel Schaldemose, som er Europa-parlamentariker for Socialdemokriatet, deres svar på ovenstående spørgsmål.

Læs mere i Videnskab.dk's tema om hormonforstyrrende stoffer

Hormonforstyrrende stoffer kan påvirke fostret

Hormonforstyrrende stoffer går - som navnet antyder - ind og forstyrrer måden, hvorpå vores eget hormonsystem virker, fortæller Anna-Maria Andersson. 

»Vores hormonsystem spiller en utrolig vigtig rolle mange steder i kroppen. Det regulerer eksempelvis mæthedsfølelse, fordøjelse og forbrænding. Og ved reproduktion er næsten alt styret af hormoner. Hos voksne gælder det også for sexlysten, det at kunne fungere og forplante sig,« siger hun og fortsætter:

»Men det område, hvor vi er allermest opmærksomme på, at hormonforstyrrende stoffer kan være bekymrende, er under udviklingen af fostret. Det er hormonerne, der 'programmerer' alt det, som gør et foster til en dreng eller en pige.«

Derfor anbefaler Anna-Maria Andersson, at gravide er særligt opmærksomme på at undgå hormonforstyrrende stoffer.

Forskerens råd til at undgå stofferne

Som forsker giver Anna-Maria Andersson anbefalinger til myndighederne, men som privat forbruger gør hun også noget for at undgå hormonforstyrrende stoffer. 

Hun understreger, at det er umuligt helt at undgå hormonforstyrrende stoffer, men giver alligevel nogle konkrete råd:

  1. Det er muligt at sænke eksponeringen ved at undgå cremer med tilsætningsstoffer.
  2. Skær ned på fastfood. Indpakningen indeholder ofte hormonforstyrrende stoffer. 
  3. Lav selv mad, så du ved, hvad der er i den, i stedet for at købe færdigtilberedte retter

Få flere tips fra forskere til at undgå hormonforstyrrende stoffer.

Dansk EU-politiker ønsker mere regulering 

Christel Schaldemose er en af de politikere, som er blevet præsenteret for forskernes viden om hormonforstyrrende stoffer. 

Den socialdemokratiske Europa-parlamentariker arbejder for strammere lovgivning på området. 

»Europa-Kommissionens lovgivning om hormonforstyrrende stoffer er hverken dækkende eller præcis nok. Resultatet er, at vi ikke for alvor kan få reguleret tilstrækkeligt på området,« siger hun.  

Bliv klogere på hormonforstyrrende stoffer, og hvordan du undgår dem, ved at lytte til podcasten. Du klikker bare på 'play'-knappen øverst i artiklen. God fornøjelse!

Videnskab.dk's podcasts

Du kan lytte til ugens podcast i afspilleren i toppen af artiklen eller via en podcast-app på din smartphone.

Har du en iPhone eller iPad, kan du finde Videnskab.dk's podcasts i iTunes og afspille dem med Apples egen podcast app.

Bruger du Android, kan du med fordel bruge SoundCloud eller BeyondPod.

Du kan høre podcasten på:

 iTunes   SoundCloud    RSS

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk