Her på Videnskab.dk kan du læse en masse om både de små og de enorme udfordringer, klimaet står overfor.
Heldigvis fortæller mange af de forskere, vi taler med, at der stadig er en del ting, vi kan gøre for at bremse klimakrisen.
Faktisk tyder det på, at alt fra CO2-lagring til vegetarmad kan gøre vores verden lidt grønnere.
Klimax, klimaserien på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek, takker af for denne gang, og derfor samler vi op på nogle af de vigtigste pointer fra sæsonen, som vi kan tage med i vores fortsatte kamp for klimaet.
\ Om Klimax
Klimax er Videnskab.dk’s serie om klima på YouTube-kanalen Tjek.
Tjek er Videnskab.dk’s unge-magasin på YouTube.
Klimax ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Teknologisk udvikling er afgørende
Hvis vi skal løse klimakrisen, kræver det, at vi sætter stort ind på at udvikle forskellige teknologier – både dem, der gør vores hverdag lidt grønnere, og de løsninger, som er mere omfattende.
Nogle forskere undersøger eksempelvis, om det er muligt at skabe kunstige vulkaner, som, ligesom ægte vulkaner, kan sprede en masse svovldioxid til stratosfæren.
Svovldioxiden fra de kunstige vulkaner ville nemlig midlertidigt kunne sænke temperaturen på Jorden, fordi kombinationen af svovldioxid og vand ville skabe en tåge af svovlsyre, som kunne reflektere Solens stråler.
Ideen er dog endnu ikke ført ud i livet, fordi bivirkningerne ved at udlede enorme mængder svovldioxid stadig er for mange.
\ Læs mere
Teknologi kan mindske mængden af CO2
Heldigvis kan mindre avancerede teknologiske løsninger også hjælpe klimaet, og vi står lige nu midt i en tid, hvor diesel-og benzinbiler langsomt udskiftes med deres eldrevne fætre.
Selv de miljøvenlige elbiler koster dog i CO2-regnskabet, og derfor forskes der i, hvordan vi kan gøre de grønne elbiler endnu grønnere ved blandt andet at gøre produktionen af bilens batterier bedre og mindre CO2-tung.
\ Læs mere
Men faktisk er der også nogle af de vildere teknologi-ideer, som realistisk set godt kan ende som klima-løsninger.
Forskere ser nemlig på, hvordan vi kan fjerne CO2 fra den røg, der kommer ud af skorstene.
Den CO2 ville man så kunne gemme langt under jordoverfladen – og hvis det kan lykkes, står vi altså potentielt med et rigtig godt våben i klimakampen.
De vilde teknologiske løsninger er dog ikke nok til at løse vores klima-udfordringer.
\ Red Verden: Stort tema i gang
I en konstruktiv serie undersøger Videnskab.dk, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen.
Som en del af serien giver forskere gode råd, baseret på deres egen forskning.
Du kan få og give gode råd i vores Facebook-gruppe Red Verden.
Hvad kan du gøre for at hjælpe klimaet?
Vores madproduktion er ansvarlig for mellem 21 og 37 procent af verdens CO2-udledning – og kødproduktionen står, ikke så overraskende, for størstedelen.
Du kan altså hjælpe klimaet en hel del ved at skære ned på dit kødforbrug.
Det behøver ikke at betyde, at du kun må spise vegansk.
Et par kødfrie dage om ugen gør nemlig også en stor forskel, og jo flere, som skærer ned, des bedre ser det ud i det samlede regnskab.
100 mennesker, som spiser flexitarisk, sparer eksempelvis mere CO2, end tre veganere.
Hvis du ikke er klar på at skifte hakkebøffen ud med en bønnedelle, kan det være, du i stedet kan overtales til at skifte streamingtjeneste.
Selvom du måske ikke tænker over det, så udleder internettet CO2.
Og når du ser film og serier, bliver de streamet fra gigantiske datacentre, som bruger energi på at sende dig det nyeste afsnit af din yndlingsserie.
Der bliver også brugt en hel del energi på at køle datacentret ned, så det ikke overopheder.
Hvis du gerne vil gøre din streaming mere grøn, kan du derfor se efter streamingtjenester, som bruger grøn energi – dem kan du finde i en oversigt fra Greenpeace.
\ Læs mere
Vi kan gøre en forskel – sammen
Vi har under corona-pandemien bevist, at vi kan tilpasse os store omvæltninger og udføre drastiske og vigtige ændringer, når vi står sammen.
Hvad nu hvis vi på samme måde kunne gå sammen om at løse klimakrisen?
Hvis du for eksempel vælger at spise flexitarisk, så kan du, som gennemsnitlig dansker, spare 110 kilo CO2 om året.
Selvom det måske ikke lyder som alverden i det store regnskab, så ville vi – hvis alle i Danmark blev flexitarer – kunne spare over 600.000 ton CO2 om året – og så begynder det altså at ligne noget.
Det samme gør sig selvfølgelig gældende, hvis vi alle sammen skruer ned for vores forbrug, hopper i en elbil, på et tog eller på cyklen i stedet for i benzinbilen og generelt tænker over at leve lidt grønnere.
Sammen kan vi nemlig løse selv store kriser – det beviser vi lige nu, mens vi står midt i en pandemi.
Så mon ikke, vi også kan gøre en stor forskel for klimaet, hvis vi gør det sammen?
Viden fra forskere og fagfolk
Selvom det nogle gange kan føles som om, det ser helt sort ud for klimaet, er håbet altså stadig lysegrønt for, at vi kan nå at gøre noget for at mindske skaderne mest muligt og forebygge fremtidige klimakatastrofer.
Videoen øverst i artiklen er indtil videre den sidste i rækken af Klimax-afsnit, og her samler vi op på nogle af de allervigtigste ting, du og jeg kan tage med, når vi sammen skal fortsætte kampen for klimaet.
Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fra følgende Tjek-videoer: