Flyrejser, oksekød og benzinslugende biler.
Du kender helt sikkert allerede til meget af det, der presser klimaet. Men det er nok ikke alle, der er klar over, at det også bruger energi, der udleder CO2, når vi går på nettet. Derfor er streaming blevet kaldt for en overset klimasynder.
Selvom streamingen må siges at være i den lette ende af CO2-synderne, når man sammenligner med eksempelvis flyrejser og kød, så er det alligevel værd at have i baghovedet, hvordan du kan streame lidt grønnere.
Der findes nemlig tre ret nemme hacks til en mere klimavenlig streaming. Dem giver vi dig i dette allerførste afsnit af Klimax, en helt ny serie af klimavideoer på Videnskab.dk’s YouTube-kanal Tjek.
Læs mere om serien i artiklen Videnskab.dk giver unge en konstruktiv klimaserie på YouTube.
\ Klima-serien Klimax
Klimax er Videnskab.dk’s nye serie om klima på YouTube-kanalen Tjek.
Tjek er Videnskab.dk’s unge-magasin på YouTube.
Klimax ruster unge til klimadebatten og giver dem lyst og mod til deltage.
Projektet er støttet af Novo Nordisk Fonden.
Internettet bruger energi
Men først skal du vide, hvorfor det overhovedet koster energi at bruge internettet.
Det gør det, fordi al den data – for eksempel film, mails, billeder og samtaler på sociale medier – som du og andre bruger på nettet, behandles og opbevares i nogle kæmpestore datacentre, der er placeret rundt omkring i verden.
Disse datacentre er også kendt som ‘skyen’, som du måske har hørt om. Men ‘skyen’ er altså i virkeligheden nogle kæmpestore bygninger, hvor computerservere i uendelige rækker er placeret, hvilket sluger enorme mængder strøm.
Det skyldes, at når du trykker play på en video, transporteres data over store afstande fra datacentre rundt i verden til din computer eller telefon.
Energiforbruget stammer både fra transporten af data ud til internetbrugerne og fra nedkøling af datacentrenes servere, så de ikke overopheder.
Hack #1: Sæt opløsningen ned
Hvis du vil streame grønnere, kan du starte med at vælge en lavere opløsning på videoen.
En lavere opløsning betyder nemlig, at der skal sendes mindre data til din enhed, og det kræver altså mindre energi.
Selvom det måske virker ærgerligt at skulle gå på kompromis med kvaliteten, kan selv en lille ændring hos dig faktisk gøre en forskel for energiforbruget – og dermed klimaet.
Eksempel:
Når du streamer i Ultra HD, eller måske bedre kendt som 4K-opløsning, sluger det op til 7 gigabytes data i timen.
Men går du et enkelt trin ned i kvalitet til det, der ‘bare’ hedder høj kvalitet, altså 1080p-opløsning, bruger det kun op til 3 gigabytes, altså under halvdelen.
Derfor kan det godt betale sig at overveje, hvornår det er vigtigt for dig at afspille en video i Ultra HD, og hvornår du kan klare dig med ‘almindelig’ høj kvalitet.
Hack #2: Se serier sammen
En anden klimavenlig løsning er at se videoer, film og serier sammen med andre.
For hvis du streamer sammen med en ven eller din kæreste, i stedet for at I streamer hver for sig, kan I begge to halvere jeres energiforbrug. Så skal der nemlig kun sendes data til én enhed og ikke to.
LÆS OGSÅ: Sådan bruger du internettet med god klimasamvittighed
Det er både godt for klimaet, og så er det altså bare ret hyggeligt at se en god film eller serie sammen, i stedet for at sidde alene eller med hver sin skærm.
Hack #3: Støt grønne streamingtjenester
Noget helt andet er, at forskellige streamingtjenester får deres energi fra forskellige energikilder. Derfor kan det være en god idé at tænke over, hvilke streamingtjenester du støtter.
En opgørelse fra Greenpeace viser, at den grønneste streamingtjeneste lige nu er YouTube. Deres datacentre får nemlig 56 procent af deres energi fra vedvarende energikilder.
Derudover kommer 10 procent af YouTubes energi fra atomkraft, som er en ret CO2-neutral energikilde. Det har Videnskab.dk skrevet om i artiklen Kan atomkraft redde verden?
HBO og Netflix er til sammenligning ikke helt så klimavenlige. De får nemlig kun 22 og 17 procent af deres energi fra sol, vind og hav.
Samtidig kommer henholdsvis 25 og 30 procent af streaming-giganternes energi fra kul, der hører under energiformen ‘fossile brændsler’, og som udleder meget CO2.
LÆS OGSÅ: Hvor meget skader det klimaet, at jeg ser Netflix?
Streaming er ikke den største CO2-synder – men..
Hvis du synes, det virker lidt overvældende at skulle tænke på dit klimaaftryk, både når du tager på ferie, men nu også på en stille og rolig Netflix-aften, kan vi måske hjælpe dig lidt ved at sætte tingene i perspektiv.
For som sagt er streamingen ikke det tungeste på CO2-vægtskålen, og faktisk udgør internetforbruget i en gennemsnitlig dansk husstand lige nu kun under 1 procent af husstandens samlede energiforbrug.
Alligevel giver det mening at have vores internetforbrug i fokus, når vi taler om, hvordan vi får en grønnere fremtid.
Internettets energiforbrug går nemlig kun opad, og man forventer, at antallet af devices, der er tilsluttet internettet, vil femdobles i løbet af bare 10 år – fra 15 milliarder i 2015 til 75 milliarder i 2025.
Husk dog, at der skal store politiske beslutninger til for at gøre verdens datacentre og internet grønnere.
Men du er med til at skabe en efterspørgsel på grønnere datacentre, hver gang du vælger en grøn streamingtjeneste frem for en mindre grøn.
Viden fra forskere og fagfolk
Vil du vide mere om, hvordan du for eksempel ændrer opløsningen på dine forskellige streamingtjenester, og hvor meget CO2 du kan spare ved at streame grønnere, skal du se med i det første afsnit af Klimax, som du finder øverst i artiklen.
Informationerne i videoen bygger på viden, som Tjek har fået fra følgende kilder:
- Leif Katsuo Oxenløwe, der er professor ved Institut for Fotonik, Danmarks Tekniske Universitet
- ‘Hvor meget skader det klimaet, at jeg ser Netflix?‘ (Videnskab.dk, 2019)
- ‘Sådan bruger du internettet med god klimasamvittighed‘ (Videnskab.dk, 2019)
Videnskab.dk står desuden bag den konstruktive artikelserie Red Verden, der dykker ned i forskningsbaserede løsninger på, hvordan mennesket kan redde verden, og hvordan vi hver især kan gøre en forskel hjemme fra sofaen. Følg temaet her, eller deltag i debatter, og giv og få råd i Facebook-gruppen ‘RED VERDEN’.
LÆS OGSÅ: Sådan dækker Videnskab.dk klimaet
LÆS OGSÅ: Løsning på klimakrisen: Indse, at vi alle er forbundne
LÆS OGSÅ: Nature: Greta Thunberg er blandt videnskabens mest betydningsfulde personer i 2019