Skal du være bekymret over dit gamerbarn? Hjælp forskerne med at finde ud af det
Vær med i nyt studie om spils psykologiske effekter sammen med dit gamerbarn – du kan deltage fra din sofa.
gamer barn computerspil

Hvis du er forælder til at barn på 12-17 og gerne vil hjælpe med at lukke huller i forskningen om spils kognitive og sociale effekter, så kan du nu deltage i en stor undersøgelse, som Aarhus Universitet laver. (Foto: Shutterstock)

Hvis du er forælder til at barn på 12-17 og gerne vil hjælpe med at lukke huller i forskningen om spils kognitive og sociale effekter, så kan du nu deltage i en stor undersøgelse, som Aarhus Universitet laver. (Foto: Shutterstock)

Vi er næsten alle betænkelige ved livet med skærmene. Hvad gør det ved os? Ved vores nærvær? Ved vores børn? Er det bare en tidsrøver, eller sker der varige ændringer i hovederne på os alle sammen?

Som forskere ved vi det heller ikke.

Lige nu kører Aarhus Universitet et onlineeksperiment, der måler på unge gameres kognitive træk, og samler afgørende information om danske gamerbørn og gamerforældre med fokus på et bredt spektrum af de bekymringer, vi kan mærke i samfundet.

Og du og dit barn kan være med - det vender vi tilbage til. Først skal vi lige omkring, hvad forskningen kan og ikke kan fortælle os her og nu.

Vi ved meget om vold – mindre om skærmtiden

Der er lavet megen forskning om computerspil, men interessen i samfundet har skiftet fra forskning i vold og aggression til bekymring over ’skærmtid’ og dens kognitive effekter, som dem man også hører om mobiltelefoner.

Der er efterhånden lavet så mange studier, at forskningen med rimelighed kan sige: Nej, man bliver ikke voldelig af computerspil.

Til gengæld er der ret klar evidens for, at spillene sætter mere umiddelbare spor. Mens computerspil står på, er hjernen og kroppen dybt optaget, og er det et actionspil, også i højt alarmberedskab.

Det giver ikke ligefrem en positiv respons, hvis mor slukker, fordi der skal laves lektier. En serie eksperimenter har ret tydeligt vist, at spillene sætter små aggressive spor i børns reaktionsmønstre. Overhovedet ikke nok til vold, men nok til at det kan mærkes og måles.

Den eneste varige effekt, forskere har kunnet finde robust bevis for som unik effekt ved computerspil, er, at 3D spil giver bedre visuelle reaktionsmønstre. Det kan eksempelvis hjælpe ældre, der skal generhverve kørekort, med at holde hovedet koldt under multitasking.

Noget tyder altså på, at hvis tiden med computerspillene påvirker børn og unge, er det måske på grundlæggende kognitiv træning, som både kan være god eller dårlig.

Det er samtidig fortsat uklart, hvilken rolle forældre spiller, og hvor gode forældre egentligt er til at være bekymrede over de rigtige ting.

Kan du være med – og i givet fald hvordan?

Som forælder kan du og dit gamerbarn sammen være med i undersøgelsen, hvis:

  1. Dit barn er mellem 12 og 17 år.
  2. Du er oprigtigt bekymret over dit barns computerspil.
  3. Du og dit barn sammen gerne vil hjælpe med at lukke huller i forskningen om spils kognitive og sociale effekter.
Forskerzonen

Denne artikel er en del af Forskerzonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

Forskerzonen er støttet af Lundbeckfonden.

Sådan foregår det

Du deltager sammen med dit barn, og I kan tilmed gøre det hjemme fra stuen. Dataindsamlingen foregår til og med tirsdag d. 6. november.

Først udfylder den voksne et spørgeskema, og derefter laver barnet en onlinetest med spørgsmål og nogle små opgaver, der ligner gammeldags computerspil.

Undersøgelsen tager 5-10 minutter for mor/far, og 10-20 minutter for barnet. Alle spørgsmål er på dansk, men opgaverne forudsætter at dit barn kan læse og forstå engelsk nogenlunde godt.

Spændende? Hjælp os nu!

Følg dette link, når du og dit barn er klar til at være med. Du kan udfylde dit spørgeskema først, og så kalde din søn/datter til skærmen, når du er færdig.

Undersøgelsen foretages af Aarhus Universitet i samarbejde med TV 2 News og med hjælp fra Forskerzonen på Videnskab.dk. Læs mere om undersøgelsen, inklusiv hvordan dine data behandles, her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.