En pengeseddel, et gammelt brev eller en nøgle, man har ledt efter længe. Meget kan dukke frem under en grundig forårsrengøring, men de færreste finder, som en norsk kvinde netop har gjort, en over 1.000 år gammel skat.
Midt i hovedrengøringen af sine forældres kælder fandt hun et bundt af 32 jernbarrer, der viser sig at kunne dateres tilbage til den sene vikingetid (793 til 1066 e.v.t.) eller højmiddelalderen (1066-1350 e.v.t.).
Det skriver mediet Live Science.
Alle 32 jernbarrer, der blev fundet i kælderen i den norske by region, ligner hinanden og vejer omtrent 50 gram hver. De er sandsynligvis blevet brugt som en form for valuta, vurderer norske arkæologer.

»Det er det, vi kalder for et ‘cache find’ (‘lagerfund’, red.), fordi det er tydeligt, at nogen har forsøgt at skjule dem ved at begrave dem ned,« siger arkæolog Kjetil Loftsgarden, lektor ved University of Oslo, til NRK News.
Ifølge Live Science husker den norske kvinde, at hendes far gravede den ældgamle skat frem for omtrent 40 år siden, da han var i gang med at anlægge en brønd nær huset.
»Men så satte han dem væk i et hjørne i kælderen,« forklarer hun til NRK News.
Området, hvor de 32 jenbarrer blev gravet op, fungerede for 1.000 år siden som handelsrute mellem Oslo og Bergen. Men selvom der kan ligge andre gamle genstande gemt under jorden, går skatte som denne ofte tabt i forbindelse med nutidige byggerier, påpeger arkæolog Kjetil Loftsgarden til NRK News.
Det sjældne fund bliver nu opbevaret ved Kulturhistorisk Museum i Oslo, hvor det vil blive studeret nærmere.
Rettelse: I en tidligere udgave af artiklen fremgik det, at Valdres var en by i Norge – dette var en fejl. Valdres er en region. Fejlen er nu rettet.
smb