Bliver du utryg eller bange, når du ser nogle, som er anderledes end dig selv? Nogle, som har en anden baggrund, seksualitet eller religion end dig selv?
Så vil du måske have gavn af at træne din indlevelse og empati for mennesker, som er anderledes end dig selv.
\ Mennesker, medier og mangfoldighed
I ForskerZonens videoserie ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’ fortæller Sabrina Vitting-Seerup, som bl.a. kan bryste sig af en titel som verdensmester i public speaking, hvad repræsentationsforskning er, og hvorfor den er vigtig.
Seriens otte afsnit udkommer hver onsdag.
Læs en introduktion til serien i artiklen Ny videoserie går dine yndlingsfilm efter i sømmene.
Det fortæller Sabrina Vitting-Seerup, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet, i dette afsnit af ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’.
»Når vi møder mennesker, som er meget anderledes end os selv, så kan det være svært at forstå dem, og hvem de er. Og manglen på forståelse kan både gøre os utrygge og bange.«
Gik du glip af første afsnit? Så se med her: Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand.
Billeder og fortællinger kan øge tolerancen
Men selv hvis mennesker med anderledes baggrunde, religion eller lignende gør dig utryg, er der ingen grund til at gemme sig hjemme under dynen.
Ved hjælp af billeder og fortællinger kan man nemlig træne sin evne til at udøve indlevelse og empati for fremmede mennesker. Og en øget indlevelse og empati kan hjælpe med at fjerne utrygheden og øge tolerancen for mennesker, der er anderledes end en selv.
Netop derfor er det vigtigt, hvem og hvad vi møder i serier, bøger og aviser:
»Mangfoldig repræsentation er ikke kun vigtig, fordi det er mere fair, at alle kommer til orde. Det er også vigtigt, fordi det lærer os om vores omverden – også om dem, der er meget anderledes end os selv. Repræsentationen af andre kan altså have stor betydning for vores evne til at være empatiske over for dem, som er anderledes end os,« fortæller Sabrina Vitting-Seerup.
\ ForskerZonen
Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde. Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.
ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.
Viden og kultur er vejen frem
Ifølge Sabrina Vitting-Seerup kræver det at udøve ægte empati først og fremmest, at man opsøger viden om de andre mennesker. Og jo mere anderledes de er, des mere viden er der brug for.
Hvordan du lærer at udøve ægte empati, kan du høre meget mere om i videoen foroven.
En evne, som både kan gøre dig mere tolerant og mindre utryg ved fremmede mennesker
Se de tidligere afsnit i videoserien:
- Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand
- Hvorfra ved du det, du ved?
- Derfor skal brune, muslimer og homoseksuelle også med i tv-serier
- Derfor er det vigtigt, hvordan vi fremstilles i fiktionens verden
- Kan du spejle dig i de mennesker, du møder i medierne?
De kilder, der er brugt i videoen, kan ses herunder.
\ Kilder
- Sabrina Vitting-Seerups profil (KU)
- ‘The Art of Seeing: An Interpretation of the Aesthetic Encounter’, Journal of Aesthetic Education (1990), doi: 10.2307/3333353
- ‘Will the real empathy please stand up? A case for a narrow conceptualization’, The Southern Journal of Philosophy (2011), doi: 10.1111/j.2041-6962.2011.00056.x