Derfor skal brune, muslimer og homoseksuelle også med i tv-serier
Mangfoldig repræsentation handler bl.a. om at se, om der er nogle, som altid kommer til fadet, og om der er nogle, som aldrig gør det, fortæller ph.d.-stipendiat Sabrina Vitting-Seerup i dette afsnit af ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’.

Tredje afsnit af 'Mennesker, medier og mangfoldighed' handler blandt andet om mangfoldighed, statistiske kategorier og Bechdeltesten. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Tredje afsnit af 'Mennesker, medier og mangfoldighed' handler blandt andet om mangfoldighed, statistiske kategorier og Bechdeltesten. (Video: Kristian Højgaard Nielsen)

Hvide, brune, asiater, homoseksuelle, muslimer, buddhister og kristne. Samfundet består af mange forskellige samfundsgrupper, men hvordan er det nu lige med repræsentationen af dem i medierne?

Er vores kultur lige så mangfoldig, eller sker det, at repræsentationen er en smule mangelfuld?

I det tredje afsnit af ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’ ser vi på, om vores kulturprodukter indeholder mange forskellige typer mennesker, eller om det konstant er den samme type mennesker, vi bliver præsenteret for.

Mennesker, medier og mangfoldighed

I ForskerZonens videoserie ‘Mennesker, medier og mangfoldighed’ fortæller Sabrina Vitting-Seerup, som bl.a. kan bryste sig af en titel som verdensmester i public speaking, hvad repræsentations-forskning er, og hvorfor den er vigtig.

Seriens otte afsnit udkommer hver onsdag. Se første afsnit her og andet afsnit her, og læs en introduktion til serien her

Ekskluderer film og tv nogle mennesker?

Ifølge Sabrina Vitting-Seerup, ph.d.-stipendiat ved Institut for Kunst- og Kulturvidenskab fra Københavns Universitet, betyder mangfoldig repræsentation ikke, at der i hver film eller tv-serie absolut skal være en farvet skuespiller, et lige antal mænd og kvinder, en homoseksuel karakter osv.

»Det handler ikke om at inkludere alle i alle kontekster hele tiden. Det handler nærmere om at se på, om vi konsekvent ekskluderer nogle. For så har vi et problem med diskrimination,« fortæller hun i videoen.

Gik du glip af første afsnit? Så se med her: Sådan påvirker det dig, at filmhelten typisk er en hvid mand.

Du kan også læse mere om serien i artiklen 'Ny videoserie går dine yndlingsfilm efter i sømmene'.

»Det handler ikke om procentregning«

Netop et sådan problem med diskrimination opstod ved Oscar-uddelingen i 2015, hvor det kun var hvide skuespillere, som var nominerede til at modtage priser.

Det rejste naturligt nok en del debat om, hvordan det kunne være. For det kunne jo være et udtryk for, at man i filmindustrien forsøgte at holde de mørklødede skuespillere fra fadet ved ikke at skrive roller til dem.

Men hvordan sikrer man, at der er en lige repræsentation i tv, film og bøger?

Kan man eksempelvis gøre det ved at kigge på befolkningssammensætningen og så besætte rollerne derefter?

Ikke hvis man spørger Sabrina Vitting-Seerup:

»Mangfoldig repræsentation handler om at spotte inklusions- og eksklusionsmekanismer. Det handler altså om at se, om der er nogle, som altid kommer til fadet, og om der er nogle, som aldrig gør det. Det handler ikke om procentregning.«

ForskerZonen

Denne artikel er en del af ForskerZonen, som er stedet, hvor forskerne selv kommer direkte til orde.

Her skriver de om deres forskning og forskningsfelt, bringer relevant viden ind i den offentlige debat og formidler til et bredt publikum.

ForskerZonen er støttet af Lundbeckfonden.

Statistik alene kan være problematisk

Der er altså ingen grund til at hive lommeregneren frem. 

Det skyldes blandt andet, at det kan være både svært og problematisk, når man bedømmer repræsentation i medierne ud fra statistik alene.

For hvad dækker statistikken egentlig over, og hvad er det, som bestemmer, hvilken kategori man befinder sig i?

Alt det kan du blive klogere på i videoen ovenfor, hvor du også lærer om et af repræsentationsforskningens nyttige redskaber: Bechdel-testen, der er en metode til at vurdere kvinders repræsentation i kulturen.

Du kan se første afsnit af videoserien Mennesker, medier og mangfoldighed her og andet afsnit her. Kilderne i videoen er angivet nedenfor. 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk