»Røret lækker, og vi spilder talent«: Fond øremærker forskningsmidler til kvinder
Et nyt forskningsprogram kan kun ansøges af kvinder.

Villum Fonden vil have flere kvinder videre i sin akademiske karriere inden for teknologi og naturvidenskab. (Foto: Shutterstock)

Villum Fonden vil have flere kvinder videre i sin akademiske karriere inden for teknologi og naturvidenskab. (Foto: Shutterstock)

For hver tredje mand, der sidder i en professor-, lektor- eller adjunktstilling i Danmark, sidder der én kvinde.

Statistikken taler sit tydelige sprog.

Jo længere man kommer hen i det akademiske karriereforløb, des færre kvinder er der. 

En kendsgerning, der især gør sig gældende på det tekniske- og naturvidenskabelige område, hvor en ud af syv professorer er kvinde.

Derfor har Villum Fonden nu præsenteret programmet ‘Villum International Postdoc Programme’, der øremærker forskningsmidler til kvinder og skal »løfte excellente kvindelige forskere på postdoc-niveau frem i deres internationale karriere«, som det hedder i pressemeddelelsen.

»Kvinder i Danmark bliver både kandidater og ph.d.'er, men kommer ikke videre op ad karrierestigen til forskerstillingerne,« lyder det fra Thomas Bjørnholm, forskningsdirektør i Villum Fonden, i pressemeddelelsen.

Villum International Postdoc Programme
  • Er et forskningsprogram, der over en 5-årig periode øremærker bevillinger til kvinder inden for de tekniske og naturvidenskabelige områder.
  • Programmet er målrettet på tidspunktet i karrieren efter ph.d.-graden, hvor det store frafald af kvinder starter indenfor disse områder.
  • Der er afsat 15 mio. kr. årligt til programmet de næste fem år.
  • Bevillingerne kan søges frem til 22. oktober 2019.

Barsel, bias og stereotyper favoriserer mænd

Villum Fondens nye initiativ står især på skuldrene af et forskningsnotat fra Aalborg Universitet, der i 2019 har undersøgt, hvorfor kvinder er underrepræsenteret i teknisk og naturvidenskabelig forskning, og hvordan denne skævhed kan udlignes.

Ifølge notatet, der også er betalt af Villum Fonden, er årsagerne »mange, komplekse og ofte indbyrdes forbundne«. 

Af de mere håndfaste udfordringer kan man nævne graviditet og barsel som en stopklods for kvindernes forskningskarriere, ligesom der ifølge forskerne hersker en ubevidst bias og ideer om kønsstereotyper, der favoriserer mandlige forskere. 

Summen af udfordringerne resulterer i, at forskningsmidlerne i højere grad kastes efter mandlige forskere, konkluderer de i notatet. 

LÆS OGSÅ: Frygten for kvindekvoter er irrationel

»En fornuftig ligestillingsmetode«

Netop det vil Villum Fonden gøre op med i sit nye program, og det begejstrer Drude Dahlerup, professor emerita i statskundskab ved Stockholms Universitet og aktuelt gæsteprofessor ved Roskilde Universitet. 

Hun har i mange år forsket i blandt andet kvinderepræsentation og valg- og kvoteringssystemer. 

»Jeg synes, at det er en god ide. Kønskvotering er en fornuftig ligestillingsmetode. Det er en velunderbygget metode, der skaber resultater indenfor numerisk ligestilling,« fortæller Drude Dahlerup til Videnskab.dk.

Det har man bevist i USA, når det gælder minoriteter på universiteter og inden for politikken i utallige lande, blandt andet Frankrig, Mexico og Sverige, men i Danmark er kønskvotering nærmest blevet et tabuord, forklarer Drude Dahlerup og uddyber: 

»Det skyldes blandt andet, at vi som nation tror, at vi er kommet i mål med ligestillingen på de fleste områder, mens alle tal og al forskning på området viser, at vi er langt fra.«

To danske forskere fra Copenhagen Business School har tidligere skrevet en artikel på Videnskab.dk om ubevidst bias og frygten for kvindekvoter blandt danske ledere - en position, hvor kvinder også er stærkt underrepræsenteret.

Deres forskning viste, at danske ledere overvejende er imod kvoter, fordi de tror, de altid vælger den bedste kandidat til stillingen. Men faktisk er lederne ofte blinde for deres egen bias, der holder kvinder ude fra ledelsesgangen, skrev forskerne.

LÆS OGSÅ: Kan vi nøjes med at lade den bedste mand vinde?

Institutionelle barrierer

Men hvorfor er det overhovedet vigtigt med diversitet inden for teknologisk og naturvidenskabelig forskning? Det mest saglige må vel være at give midler til de forskere, der har de største kvalifikationer. 

Men sådan kan man ikke stille det op ifølge professor Drude Dahlerup. Så ignorerer man nemlig de institutionelle barrierer, som kvinder historisk set og stadigvæk i dag støder på, når de kæmper for en karriere som forsker. 

»Det er ikke særligt længe siden, at man bare troede, at mænd var klogere end kvinder. Da jeg var barn, var der i 10. klasse matematik for drenge og ’pigeregning’ for pigerne i skolen,« fortæller hun. 

Problemet ligger i, at de meritter og den erfaring, der ansøges med, også er frembragt i et system og en struktur, hvor en ubevidst bias råder. Derfor er kvinderne allerede bagud på point, selv hvis man udelukkende bedømte på kvalifikationer, forklarer Drude Dahlerup. 

»Selv hvis man gør ansøgningerne til forskningsmidler anonyme - hvilket er en fin ide, men svært fordi hidtidig forskning jo indgår i bedømmelsen - så vil man alligevel ikke komme udenom institutionelle barrierer i systemet, der gør, at man favoriserer mænd på baggrund af køn,« tilføjer Drude Dahlerup.

LÆS OGSÅ: Kvinder foretrækker mænd i politik

Det lækkede rør skal lukkes

Ifølge forskningen på området kan den akademiske karrierestige sammenlignes med et utæt rør, der lækker, og drypvist sier kvindelige akademikere fra, jo tættere man bevæger sig hen imod de akademiske topposter.

Billedet af det lækkede rør hives både frem af Drude Dahlerup og i notatet fra Aalborg Universitet.

»Det er en tendens, man allerede oplever fra kandidat til ph.d.-niveau, og så bliver det ellers kun værre, jo længere man bevæger sig op af den akademiske rangstige,« siger Drude Dahlerup.

»Det er ikke et problem, der kun kan løses gennem kønskvotering, men det er et fint initiativ og et skridt på vejen,« tilføjer hun. 

LÆS OGSÅ: Innovation: Flere kvindelige chefer giver flere nye produkter

Spild af talent

Tabet ved ikke at lukke det lækkede rør er i sidste ende, at vi spilder en masse talenter, forklarer Drude Dahlerup. 

Samme pointe hives frem i pressemeddelelsen fra Villum Fonden.

»Vi har længe diskuteret, hvordan vi får alle de bedste kvindelige talenter i spil, for vi ved, at talentet er der. Intet tyder på at potentialet afhænger af køn. Hvis vi skal accelerere udviklingen, er der behov for at tage nye metoder i brug,« siger Anja Boisen, professor i nanoteknologi ved DTU og bestyrelsesmedlem i Villum Fonden, ifølge pressemeddelelsen.

LÆS OGSÅ: Mænd fusker mere med forskning end kvinder

LÆS OGSÅ: Kvinder undervurderer sig selv

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om de utrolige billeder af Jupiter her.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk


Det sker