Kort nyt

Kort nyt

Kort nyt er citathistorier, der er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.

Ny forskning: Lemuren er nu den mest truede primatart i verden

Annonce:

Lemurerne, de pelsede små aber, man kun finder på øen Madagaskar, er ved at forsvinde, skriver BBC.

Udmeldingen kommer fra The Primate Specialist Group, en internationalt netværk af forskere og miljøforkæmpere med speciale i primater.

Faktisk vurderer gruppen, at 105 ud af de 111 kendte lemurarter på øen er truede. Det gør den lille lemur med den karakteristiske lange hale til den mest truede abeart af alle.

Gruppen er nået frem til resultaterne ved at gennemgå og sammenligne den nyeste forskning inden for lemurbestanden. Den er organiseret under International Union for the Conservation of Nature (IUCN), et internationalt forbund for naturbevaring.

Forskergruppens resultater er ikke blevet peer-reviewed, altså bedømt af andre forskere endnu, og er endnu ikke blevet bragt i et videnskabeligt tidsskrift. Men hvis de bliver godkendt, kommer de på IUCN’s rødliste over truede arter.

Ifølge BBC, skyldes lemurernes forsvinden blandt andet trækulsproduktion, minedrift og ulovlig fældning af de tropiske skove, lemurerne bor i.

Indenfor de sidste 15 år er krybskytter også begyndt at skyde lemurerne. De små aber er nemlig blevet en delikatesse på lokale restauranter på Madagaskar, fortæller professor Christoph Waltz, der er næstformand i primatspecialistgruppen, til BBC.

Annonce:

IUCN har allerede iværksat en handlingsplan, for at redde lemurerne. Den går blandt andet på at beskytte deres levesteder og hjælpe lokalbefolkningen ud af fattigdom, så man undgår jagt af de små aber.

ast

\ Fra arkivet

Det bedste fra arkivet

Gå på opdagelse i mere end 35.000 artikler.

Søg i arkivet

\ Video

Video, video, video!

Foretrækker du at se historierne udfolde sig i levende billeder? Så tjek vores seneste videoer, eller følg Videnskab.dk på YouTube.

Find flere videoer

\ Podcast

På med hørebøfferne!

Luk øjnene, og lad forskernes viden strømme ind ad øregangen. Her finder du Videnskab.dk's seneste podcasts.

Lyt til flere podcasts