Rester fra ældgamle, forbrændte skaller og knogler er fundet i en grotte syd for Lissabon i Portugal, og de afslører, hvad der stod på menuen hos neandertalere, der boede netop der.
For omtrent 90.000 år siden var grotten ved Figueira Brava i Portugal hjemsted for de forhistoriske mennesker, neandertalere. Grotten ligger ud til det Nordlige Atlanterhav, og de forhold har givet særligt kød på bålet i grotten, finder forskere fra University of Lisbon.
»Ved slutningen af den sidste mellemistid fangede neandertalere regelmæssigt store, brune krabber,« oplyser studiets hovedforfatter, Mariana Nabais, forsker i palæolitisk zooarkæologi ved University of Lisbon, ifølge Frontiers.
»De tog krabberne fra lavvandede bassiner ved en nærliggende klippekyst og bragte dem til hulen, hvor de blev stegt på kul og derefter spist,« forklarer hun.

Forskerne undersøgte i det nye studie, der er publiceret i Frontiers in Environmental Archaeology, hvad krabbe-efterladenskaberne har været udsat for, og hvor store de gennemsnitligt har været.
Og her udelukker de, at skader på krabbernes skjolde og klør stammer fra andre rovdyr. De er ifølge forskerne forårsaget af stenredskaber og har været udsat for høj varme.
Neandertalerne er primært gået efter de voksne krabber. Krabberne har haft en skjoldlængde på gennemsnitligt 16 cm og indeholdt omtrent 200 gram kød, viser studiet.
»Vores resultater tilføjer et ekstra søm i kisten til den forældede forestilling om, at neandertalere var primitive huleboere, der knap kunne skrabe føde sammen,« siger Mariana Nabais til Frontiers.
Ud over de engang kødfyldte krabber fandt forskerne også sedimenter med andre slags skaldyr i grotten, som de forhistoriske mennesker har tilberedt og spist.