Minister om olieforskning: Ingen problemer med etikken
Forskningsministeren mener ikke, at forskning i olie- og gasudvinding er etisk problematisk. Men hvis forskere oplever olieforskningen som et problem, hører hun gerne om det.

Sofie Carsten Nielsen (R) mener ikke, at olieforskningen ved danske universiteter er etisk problematisk. (Foto: ufm.dk)

Sofie Carsten Nielsen (R) mener ikke, at olieforskningen ved danske universiteter er etisk problematisk. (Foto: ufm.dk)

Danske skatteydere og den globale olie-industri betaler millionbeløb til danske universiteter for forskning i olie- og gasudvinding.

En række forskere har udtalt til Videnskab.dk, at de mener, olieforskningen er etisk uforsvarlig, da konsekvensen ifølge forskerne kan blive en forværring af den globale opvarmning.

Uddannelses- og forskningsminister Sofie Carsten Nielsen (R) forholder sig her til kritikken af olieforskningen. 

En række forskere udtaler til Videnskab.dk, at den danske olieforskning medfører, at den verdensomspændende olieindustri får en teknologi og en know how, der gør det muligt at udvinde meget mere olie og gas. De mener derfor, at forskningen bidrager til, at den globale, grønne omstilling bliver mere vanskelig at gennemføre. Hvad siger du til sådan et argument?

»Det, synes jeg, er en mærkelig måde at stille det op på. Vi investerer massivt i grøn omstilling. Vi har sat klare mål for, at Danmark skal være fossilfri i 2050. Jeg har ingen ambitioner om at begrænse den enkelte forskers frihed eller sige, at der er nogen forskningsemner, man ikke må vælge.«

Heller ikke hvis det gør verdens mål om at holde den globale opvarmning under de to grader vanskeligere?

»Vores mål som regering er, at vi skal være omstillet i 2050. Det arbejder vi globalt for, at andre lande skal følge. Du spørger mig, om jeg vil sætte begrænsninger op for den enkelte forskers frihed, eller om man skal sige fra politisk hold, at de her emner ikke må forskes i. Det ville være grænsende til det ganske ubehagelige i et samfund, hvor vi har fri forskning.«

Kunne man ikke forestille sig typer af forskning ved danske universiteter, som ville være etisk forkert?

Fakta

Serie: Den sorte forskning

En serie på Videnskab.dk sætter fokus på dansk forskning, som sigter mod at finde og udvinde mere olie og gas.

10 danske og udenlandske forskere, som Videnskab.dk har talt med, kritiserer, at landets universiteter bruger tid og store summer penge på olie- og gasforskningen.

Kritikerne mener blandt andet, at denne ’sorte forskning’ kan føre til øget global opvarmning. Andre forskere - og flere politikere - påpeger derimod, at vores samfund fortsat har brug for at udvikle viden om, hvordan vi kan udnytte de fossile brændstoffer i blandt andet Nordsøen.

Læs, hvordan serien er blevet til i boksen under artiklen.

»Jo. Det er vigtigt, at forskningen er ansvarlig. Det er der lavet et etisk kodeks for, som både private og offentlige forskningsfonde og institutioner har tilsluttet sig. Selvfølgelig skal forskningen være etisk forsvarlig. Og så er det jo altid, at diskussionen går på, hvad der er det. Jeg synes ikke, at forskning i olie og gas i Danmark hører under den kategori.«

John Renner Hansen, dekan ved SCIENCE ved Københavns Universitet, udtaler til Videnskab.dk, at det er de forskere, som modtager bevillingerne, der bestemmer, hvad der skal forskes i, og at ledelsen ikke har tid til at vurdere hvert enkelt forskningsprojekt ud fra et etisk perspektiv. Det lyder som om, der er et fravær af etiske overvejelser i denne her sag?

»Jeg må jo gå ud fra, at den enkelte forsker gør sig den overvejelse. Og det, synes jeg, er rigtig glimrende. Jeg syntes ikke, vi har et problem, men jeg hører gerne om det, hvis forskerne har den oplevelse.«

Men en del forskere har jo allerede udtalt til Videnskab.dk, at der er et problem?

»Jo, jo. Men nu forholder jeg mig til det, du siger. Du spørger til, om der er en mere generel problemstilling, og det er ikke min oplevelse. Men jeg synes i alt fald ikke, det er min opgave at gå ind og sætte begrænsninger for den enkelte forskers frihed.«

Nordsøfonden, som er ejet af den danske stat, har sammen med internationale olieselskaber investeret én milliard i et nyt forskningscenter ved Danmarks Tekniske Universitet. Centret skal forske i, hvordan man kan hive endnu mere olie og gas op af undergrunden. Hvorfor er staten gået ind i denne type forskning?

»Der skal ikke være nogen tvivl om, at for os i regeringen, så skal Danmark være blandt de allerforreste, når det kommer til grøn omstilling og miljøbeskyttelse. Det investerer vi massivt i. Men vi har jo også en helt klar vision om, at vi skal være uafhængige af fossile brændsler i 2050. Omstillingen sker jo ikke fra den ene dag til den anden. Og hvis vi ikke selv bliver bedre til at udvinde olie og gas, så bliver vi jo nødt til at købe det andre steder, for vi har stadigvæk brug for det. Det er en helt bred erkendelse, og derfor synes jeg heller ikke, at der er noget i vejen for, at man forsker i, hvordan en større andel af olien og gassen kan indvindes. Det synes jeg ikke, at jeg skal sætte begrænsninger for.« 

Læs, hvad andre partier mener om forskning i olie- og gasudvinding i artiklen 'Politikere har fuld tillid til olieforskere'.

Sådan har vi gjort

  1. Videnskab.dk har søgt aktindsigt i private bevillinger til Københavns Universitet (KU), Aarhus Universitet, Danmarks Tekniske Universitet (DTU), Aalborg Universitet og     Syddansk Universitet. Aktindsigten dækker perioden 2009 til og med 2013.
  2. I opgørelsen over bevillingerne har vi identificeret de forskningsprojekter, som har fået bevillinger fra olie- og gasselskaber.
  3. Med udgangspunkt i ovenstående regnede vi ud, at danske universiteter har fået mindst 275 millioner kroner af olie- og gasselskaber i alt i perioden.
  4. Herefter undersøgte vi, hvad de konkrete forskningsprojekter, som er støttet af olie- og gasselskaber, gik ud på. Vi har frasorteret de forskningsprojekter, som ikke omhandler forskning i olie og gas. Dermed kunne vi udregne, at 185 millioner kroner (ud af de samlede bevillinger på 275 millioner kroner fra olie- og gasindustrien) er gået til projekter, der helt eller delvist har som formål at undersøge, hvordan man kan udvinde olie og gas i kendte felter eller finde nye forekomster af olie og gas. Klart størstedelen af olie- og gasforskningen foregår ved DTU og KU.
  5. Vi har fået to forskere til at gennemgå vores dokumentation for at være sikre på, at vi har klassificeret de forskellige forskningsprojekter korrekt. 

Usikkerheder og mangler

  • Vi søgte aktindsigt på et tidspunkt, hvor det ikke var muligt at skaffe universiteternes oversigter over private bevillinger fra 2014.
  • Vi har ledt efter relevante forskningsprojekter i opgørelserne over universiteternes private bevillinger ud fra de firmaer, som har givet bevillingen. Mere konkret har vi har søgt efter navne på verdens og danmarks største olie- og gasselskaber. Der kan dog være flere olie- og gasselskaber, som har beviliget penge til danske universiteter end dem, vi har søgt efter og i givet fald indgår disse bevillinger ikke i beregningerne.
  • Det har ikke været muligt at identificere DTU-projekter for en samlet bevilling på 45 millioner kroner fra olie- og gasindustrien. I aktindsigten har disse projekter været forsynet med koder, og det har ikke været muligt at få DTU til at give en samlet oversigt over, hvilke specifikke forskningsprojekter koderne dækker over. Derfor er disse projekter ikke medregnet som projekter, der forsker i udvinding af olie og gas. En del af disse projekter kan dog potentielt set være forskning, som handler om olie- og gasudvinding, men det er ikke muligt at dokumentere.

Nyhed: Lyt til artikler

Du kan nu lytte til udvalgte artikler herunder. Du kan også lytte til de oplæste artikler i din podcast-app, hvor du finder dem under navnet 'Videnskab.dk - Lyt til artikler'.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om de nedenstående prisvindende billeder af stjernetåger og stjernefabrikker her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk