Metalmusikkens logoer skal nærstuderes
Logoerne fra mange metalbands skal nu under lup i et nyt forskningsprojekt, hvor forskere vil finde ud af, om der er en sammenhæng mellem de nærmest ulæselige logoer og den hårde musik.

Metalmusikkens hårde lyd og udseende forbindes måske ikke umiddelbart med en flok fine forskere. Men i et nyt forskningsprojekt forenes de - for hvad kan man finde ud af denne musikgenre alene ud fra bandlogoerne?

Forskerne skal frem til januar analysere en masse logoer fra metalbands, for at se om der er en sammenhæng mellem musikken og det visuelle udseende på for eksempel CD-covers.

»Der ligger meget mere under overfladen i forhold til, hvordan logoer og metalmusik bliver set. Nogle mener, at det udelukkende er beskidt og primitivt, men logoerne er lettere at forstå, og alle kan se, at de er dybt raffinerede,« siger Vitus Vestergaard, der er adjunkt ved Institut for Kulturvidenskab på Syddansk Universitet og styrer projektet.

Forskningsprojektet sluttes af med en udstilling med de forskellige bandlogoer, som har været en del af projektet.

Metalband-logoer har en klar stil

Mange af de logoer, som skal udstilles, kommer fra den belgiske logokunstner Christope Szpajdel, der har lavet omkring 8.000 logoer til metalbands. Han har været med til at levere nogle af de første logoer, som har sat genren for logoerne.

»Metallogoer har en klar stil, og de bliver brugt på en bestemt måde. En af tingene, som vi vil undersøge, er band-identiteten, for man er ikke et rigtigt metalband, før man har et logo, og der er stor forskel på, om du er et black, death, doom eller thrash metal band. Logoer betyder tydeligvis noget for bandidentitet,« siger Vitus Vestergaard.

Den klare stil for metal logoerne, som Vitus Vestergaard nævner, kan beskrives ganske kort:

• Metallogoer består oftest af bandnavnet med hvid skrift på sort baggrund eller sort skrift på hvid baggrund.

• Der er en symmetri i logoet, så du kan skære det ned på midten, og så er det næsten ens på begge sider.

• De er typisk ornamenteret med en masse krummelurer. Nogle gange danner ornamenteringen symboler eller ikoner.

• Mange er baseret på en gotisk skrifttype, men nogle gange skal man ændre det lidt for at få det symmetrisk.

• Et eksempel på et metallogo, der har disse karakteristika, er Borknagar (se billedet herover). 

Fakta

Udstillingen med metalband-logoerne åbner 15. januar på Mediemuseet, som ligger på Brandts Klædefabrik i Odense.

»Med et logo viser du, hvilken gruppe du er med i, om det er goth, black eller death metal. Det handler i høj grad om identitet og selvforståelse,« siger Christian Mosbæk Johannessen, der er adjunkt ved Institut for Sprog og Kommunikation på Syddansk Universitet. 

Han deltager sammen med en række andre forskere i projektet.

Logoerne skal være foruroligende

Det er tydeligt, at metallogoerne adskiller sig fra kendte logoer som Coca Cola og Kellogs Cornflakes, og det er der en særlig grund til, mener Christian Mosbæk Johannessen, der har en ph.d. i logoanalyse.

»Logoer for de fleste forbrugsgoder skal fortælle en historie, som hensætter forbrugeren til en særlig stemning – oftest vil det være en positiv stemning. Det interessante ved metallogoerne er dog, at hvor den brede markedsførings går ud på at tiltrække folk, ved at hensætte forbrugere i positive stemninger, gør metallogoer det modsatte. De spiller på noget uhygge, foruroligelse og frastødelse,« siger han.

Han forklarer, at metalbands fokuserer mere på troværdighed som metalband og kunstnerisk integritet, end de tænker på markedsføring, når de får lavet logoet.

»Det kan ikke nytte noget, at du har et lyserødt tyggegummilogo til et metalband, der hedder Blood – det fungerer bare ikke,« siger Christian Mosbæk Johannessen. 

Logoer er alle steder

Selvom logoerne både kan være foruroligende og uhyggelige, så bliver de dyrket i stor stil i metalmiljøet, hvor det ikke er unormalt, at et band har andre bands logoer på tøjet.

Generelt mener Christian Mosbæk Johannessen, at vi skal bruge mere tid på at undersøge de logoer, som omgiver os i hverdagen, fordi de ser ud til at have en stor indvirkning på os.

»Jeg så en den anden dag, der havde fået en Budweiserflaske tatoveret. Det handler jo ikke bare om, at han elsker Budweiser, der er en dybereliggende grund bag det, som vi skal have undersøgt,« fortæller han.

Hvis du vil vide lidt mere om de forskellige metal-genre, som er nævnt i artiklen, så kan du både høre og læse om dem i sidehistorien under artiklen. 

Du kan følge forskningsprojeket her.

Hvad er black, death og thrash metal?

Klassisk heavy metal: Er en genre, der blev udviklet i slutningen af 1960’erne og starten af 19170’erne. Genren er karakteriseret ved tunge guitarriffs, kraftig forvrængning og hurtige guitarsoloer. Eksempler på klassiske heavy metal bands er; Black Sabbath, Judas Priest og Motörhead.

Death metal: Er en undergenre til heavy metal, som oftest bruger to stortrommer eller en dobbelt-pedal på én tromme, growlende vokaler (en sangteknik), og har et tekstunivers, der beskræftiger sig med vold, død og ødelæggelse. Eksempler på bands i denne genre er; Obituary og Morbid Angel.

Black metal: Denne genre findes primært i Norge, Sverige og Finland. De bruger også growling og skrigende vokaler kombineret med en hurtig og koldlyd. De anvender ofte corpse-paint med sort og hvid makeup, der skal fremhæve bandets udtryk af ondskab og umenneskelighed. Eksempler på bands er:  Darkthrone, Dimmu Borgir og Emperor.

Thrash metal: En undergenre til heavy metal, som typisk er hurtigere og mere aggressiv end klassisk heavy metal. Ordet ’thrash’ betyder at tærsk og skal indikere den tærskende lyd. Eksempler på bands er;  Metallica, Slayer og Anthrax.

Doom metal: En undergenre, som er kraftigt inspireret af Black Sabbaths tidlige værker. Lyden er ofte tyk og dyb, og tempoet er generelt langsomt. Stemningen og sangteksterne er ofte fokuseret på sorg, ulykke og undergang. Eksempler på bands er;  Saint Vitus,Solitude Aeturnus og My Dying Bride.

Annonce

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om det bizarre havdyr her.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk