Gammel flintedolk fra bronzealderen undrer arkæologer
Arkæologer på Lolland er både begejstrede og forundrede over en unik flintedolk, der er dukket op øst for Rødbyhavn.

Danske arkæologer jubler over fundet af en enestående flintedolk med overraskende velbevaret barkhåndtag, der dukkede op i begyndelsen af september. Du kan se dolken i videoen herover.

Men mange spørgsmål forbliver ubesvarede. Andre udgravninger har nemlig ikke kastet yderligere lys over, hvorfor dolken lå netop, hvor Museum Lolland-Falster fandt den.

Området øst for Rødbyhavn blev i stenalderen brugt flittigt til fiskeri, og den aktuelle udgravning har afdækket læssevis af rester fra ældgamle fangstredskaber. Men flintedolken passer ikke ind i det mønster. Den er fra bronzealderen og dermed mindst 1.000 år yngre end de øvrige fund.

Hvor stammer flintedolken fra?

Derfor er det et åbent spørgsmål, om den har været placeret der bevidst, for eksempel i forbindelse med en ofring eller begravelse, eller om den er blevet tabt.

»Men den er lavet i så høj kvalitet, at man ville lede rigtig godt efter den, hvis man tabte den,« fastslår udgravningsleder Anders Rosendahl fra Museum Lolland-Falster.

Arkæologer er gået på jagt efter svar

Mysteriet om bronzealderdolken bliver ikke mindre af, at der er fundet forbløffende få menneskerester ved Rødby. Kun en enkelt lårbensknogle er det blevet til indtil videre, og den synes ikke at have det fjerneste at gøre med dolken.

Jagten på flere spor fortsætter dog ufortrødent. Det nuværende udgravaningsområde skal næste år vige pladsen for fremstilling af tunnelelementer til Femern-forbindelsen, men arkæologerne vil derefter kaste sig over nye arealer længere inde i landskabet.

Her vil man fortsætte frem til 2017.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med 1 million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Danske corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte og døde i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.