Gå på virtuel opdagelse i verdens truede kulturarv
Slip den indre Indiana Jones løs, når Google inviterer indenfor i verdens største 3D-arkiv over truede vidundere.

Verdens kulturarv tæller ikke kun bygninger, men også naturområder, statuer og sågar pizza. (Video: Google Arts & Culture)

Verdens kulturarv tæller ikke kun bygninger, men også naturområder, statuer og sågar pizza. (Video: Google Arts & Culture)

I 2016 blev Myanmar hærget af et voldsomt jordskælv. Katastrofen gik hårdt ud over den fredede tempelby Bagan, hvor 400 templer blev ødelagt. 

Selvom de ødelagte templer er lukkede for offentligheden, har du nu mulighed for at udforske de mere end 1.000 år gamle templer - hjemme fra din egen computer.

I sidste uge slog Google Arts & Culture dørene op for projektet Open Heritage: Verdens største og mest detaljerede 3D-arkiv over truede vidundere.

Klik her for at tage en virtuel tur i den fredede tempelby.

Udover de burmesiske templer kan du også gå en tur i mayafolkets hovedstad, Chichén Itzá, og 25 andre lokationer spredt over 18 forskellige lande. 

’Backup’ før uheldet er ude

Det er non-profitorganisationen CyArk, der står bag skanningen og digitaliseringen af de truede vidundere.

Vi kan nemlig ikke vide, hvor længe vi har dem.

Jordskælv er bare én ud af mangle trusler. Krig og turisme står også bag omfattende ødelægger af verdens kulturarv. 

For CyArks grundlægger, Ben Kacyra, var det Talibans ødelæggelse af en 1.500 år gammel Buddha-statue i Afghanistan i 2001, der fik bægeret til at flyde over. Det fortæller han i en TED Talk-video (se den nederst i artiklen). 

Ben Kacyra er heldigvis ikke nogen hr. hvem som helst. Han var med til at udvikle verdens første system til 3D-skanning med laserteknologi.

Den samme teknologi kan også bruges til at skanne og digitalisere verdens kulturarv, før det er for sent.

Den gigantiske Buddhastatue i Afghanistans Bamiyanprovins før og efter Talibans ødelæggelser. (Foto: Wikimedia Commons / Carl Montgomery)

Den gigantiske Buddhastatue i Afghanistans Bamiyanprovins før og efter Talibans ødelæggelser. (Foto: Wikimedia Commons / Carl Montgomery)

 
UNESCO's Verdensfredsliste

Verdensfredslisten administreres af UNESCO: FN's organisation for uddannelse, kultur, kommunikation og videnskab.

UNESCO's Verdensfredsliste kan frede naturområder, bygninger og hele byer ved at erklære dem for bevaringsværdige dele af verdens kulturarv.

Kilde: UNESCO

Tæppebombede templer

I Open Heritage er det også muligt at besøge Al Azem-paladset i Syriens hovedstad Damaskus.

Paladset blev bygget i 1752 af Osmannerrigets guvernør i Damaskus. I 1925 blev store dele af paladset ødelagt af franske bomber under det Store Syriske Oprør. 

Nu er det fredede palads i fare igen. Denne gang er det den syriske borgerkrig, der hærger.

I løbet af krigen er alle landets seks UNESCO-fredede steder blevet enten helt eller delvist ødelagt. Det er bl.a. gået ud over en berømt moské i Aleppo, der stammer fra Umayyadekalifatet.   

Sidste år stod terrorgruppen IS bag ødelæggelserne af et teater og et monument fra Romerriget i oldtidsbyen Palmyra.

CyArks grundlægger, Ben Kacyra, fortæller om 3D-skanningens perspektiver. (Video: TED)
 

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.

Corona-tal

Videnskab.dk går i dybden med den seneste corona-forskning. Læs vores artikler i temaet her.

Hver dag opdaterer vi også de seneste tal.

Dyk ned i grafer om udviklingen i antal smittede, indlagte, døde og vaccinationer i Danmark og alle andre lande.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Ugens videnskabsbillede

Se flere forskningsfotos på Instagram, og læs om, hvorfor denne 'sort hul'-illusion narrer din hjerne.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med over en halv million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk