Fysiker laver lommeregner, der kan udregne risikoen ved en 'vampyrapokalypse'
Lommeregner kan udregne risikoen for en vampyr-apokalypse

I online lommeregneren kan du blandt andet skrive ind, om scenariet skal tage udgangspunkt i Bram Stokers 'Dracula' og hvor mange 'Vampire Slayers', der bliver rekrutteret hvert år. (Foto: Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens)

I online lommeregneren kan du blandt andet skrive ind, om scenariet skal tage udgangspunkt i Bram Stokers 'Dracula' og hvor mange 'Vampire Slayers', der bliver rekrutteret hvert år. (Foto: Nosferatu: Eine Symphonie des Grauens)

Kilde: 
31 oktober 2019

Helt tilbage fra 1897, hvor Bram Stoker skrev om vampyren Dracula, har blodsugende væsener været en kilde til fascination i hele verden.

Fra dem, vi frygter, som i 'Nosferatu' fra 1922 til dem, der glitrer og spiser 'vegetarisk', er vampyrer et fænomen, der optager os mennesker - og endda forskere.

Dominik Czernia, en fysiker ved Institute of Nuclear Physics i Krakóv, Polen, har ud fra matematiske modeller lavet en lommeregner, der kan regne ud, hvor lang tid det ville tage, før end hele verden er overtaget af vampyrer.

Det skriver ScienceAlert.

LÆS OGSÅ: Forskere finder vampyr-gen

»Jeg fandt en interessant artikel om vampyrer, hvor forfatterne subtilt antydede, at eksistensen af vampyrer baserer sig på data fra det virkelige liv,« indleder Dominik Czernia til ScienceAlert, og fortsætter:

Rovdyr-byttedyr-modellen

Modellen kendes også som 'Lotka-Volterra-ligningerne' og er en simpel model for, hvordan populationer af rovdyr og byttedyr afhænger af hinden.

Modellen bruges til at forudsige bestanden af rovdyr og byttedyr og kan i dette tilfælde forklare andelen af mennesker og vampyrer i verden.

»Jeg besluttede mig for at teste det på en videnskabelig måde ud fra den velkendte 'rovdyr-byttedyr-model', der baserer sig på spilteori.«

Resultatet af arbejdet blev til en sjov online lommeregner.

Lommeregneren kan bruges til at forudsige hvornår - i tilfælde af en apokalypse - vampyrerne har overtaget verden.

LÆS OGSÅ: En ægte vampyrs bekendelser: Sådan lever jeg af blod

Du kan blandt andet skrive ind, om lommeregneren skal tage udgangspunkt i scenariet fra Bram Stokers 'Dracula' eller vampyrerne fra Stephenie Meyers 'Twilight' - eller endda dit helt eget scenarie.

»Det kombinerer to ting, jeg synes, er fascinerende: fiktion og videnskab. Jeg elsker, at vi kan anvende matematiske modeller på selv de mest overraskende ting, og det at beskrive en vampyrapokalypse ved hjælp af differentialligninger er bestemt toppen af min liste,« siger Dominik Czernia til ScienceAlert.

LÆS OGSÅ: Rapport: Hver syvende dansker tror på spøgelser

LÆS OGSÅ: Darwin forklarer Draculas fascinationskraft

clc

Ovenstående er udvalgt og resumeret af Videnskab.dk, men redaktionen har ikke udført selvstændig research. Gå til den oprindelige kilde for flere detaljer.