Darwin forklarer Draculas fascinationskraft
Dracula, hekse og monstre minder os om rovdyr, og er ikke blot tilfældige figurer i litteraturen. Darwinistisk litteraturteori giver en naturvidenskabelig forklaring på vores angst for hugtænder.

Horrorfilm bugner af figurer, der minder om rovdyr. Filmene pirrer biologiske instinkter tibage fra dengang mennesket var ét dyr blandt mange, mener litteraturdarwinisten Mathias Clasen. (Foto fra 'Eine Symphonie des Grauens' 1922)

Horrorfilm bugner af figurer, der minder om rovdyr. Filmene pirrer biologiske instinkter tibage fra dengang mennesket var ét dyr blandt mange, mener litteraturdarwinisten Mathias Clasen. (Foto fra 'Eine Symphonie des Grauens' 1922)

Draculas hugtænder og heksens gule øjne har intet at gøre med fortrængte seksuelle fantasier, kastrationsangst eller penismisundelse. Fænomenerne vækker gru, fordi de minder os om rovdyrene på den afrikanske savanne.

Det hævder Mathias Clasen, cand.mag. i engelsk og videnskabshistorie og en af de få danske eksperter i 'litteraturdarwinisme'. Han sætter den gode gamle litteraturanalyse, sådan som vi kender den fra skolen, overfor en ny udfordring.

Med evolutionens fader Charles Darwin i spidsen, gør han op med vores forsøg på at tolke skønlitteratur, film og andre kunstarter som et sammensurium af symboler.

»Når barnet oplever en angstfølelse ved at høre om en heks eller en drage i et eventyr, er det fordi, menneskebarnet rent biologisk er programmeret til at frygte alt, hvad der minder om et rovdyr,« siger Mathias Clasen og forklarer:

Fakta

EVOLUTIONSPSYKOLOGI

Evolutionspsykologien anskuer det menneskelige sind som en række tilpasninger, der opstod i vores tid som jæger-samlere på den østafrikanske savanne, og som er et produkt af evolution ved naturlig udvælgelse.

»Alle, der kender til små børn, ved, hvor svært det er at lære dem, at de ikke må stikke strikkepinde i en stikkontakt, eller at de skal passe på, når de går ud i trafikken. Til gengæld er der ingen problemer, når det drejer sig om at forklare et barn, at det skal være påpasseligt med hunde. Det ved barnet godt selv, fordi det er barnets natur at være på vagt overfor rovdyr,« siger litteraturdarwinisten.

Kunst pirrer biologiske instinkter

Teorien, der opstod i USA i starten af 1990'erne, tager afsæt i ideen om, at al litteratur og kunst i et eller andet omfang handler om mennesket som biologisk væsen.

»Litteratur er skrevet af mennesker, til mennesker, og det handler stort set altid om mennesker. Set i dét lys giver det god mening at trække på de indsigter, der ligger i den darwinistiske udviklingslære eller i evolutionspsykologien. Simpelthen fordi kunst forsøger at pirre nogle biologiske instinkter, der har rødder tilbage til dengang, hvor mennesket var ét dyr blandt mange andre,« siger Mathias Clasen.

Kønsroller har rod i biologien

Han stiftede bekendtskab med evolutionspsykologien i 2001. Her fulgte han faget humanistisk videnskabsteori på Aarhus Universitet og opdagede snart litteraturdarwinismen.

Med evolutionens fader Charles Darwin i spidsen, gør Mathias Clasen op med vores forsøg på at tolke skønlitteratur, film og andre kunstarter som et sammensurium af symboler.

»Jeg blev med det samme fanget af det, jeg hørte. I den litterære darwinisme tolker man skønlitteraturens figurer bogstaveligt - altså som biologiske væsener - og ikke kun som symboler. Det åbner for nogle helt nye fortolkningsmuligheder,« siger Mathias Clasen.

Han fremhæver i den forbindelse, at litteraturdarwinismen - med sit afsæt i naturvidenskaben - åbner for en mere statistisk tilgang til litteraturstudiet, som længe har været forkætret indenfor området. Det er en tilgang, der ifølge litteraturdarwinisterne kan bidrage til at aflive nogle sejlivede forestillinger om, hvorfor visse typer historier er konstrueret, som de er.

Ny forklaring på folkeeventyrets kønsroller

»Hvis vi ser på eventyrene, hedder det indenfor visse litteraturteorier - især de feministiske - at eventyrene er udtryk for en vestlig, patriarkalsk tankegang: Manden fremstilles som en arketype på den stærke og aktive, hvorimod kvinden er den underdanige og passive. Forklaringen synes egentlig at være ok, men kaster man et kvantitativt, litteraturdarwinistisk blik på eventyrene, viser der sig et helt andet billede,« fortæller Mathias Clasen.

Han peger på en stor, statistisk eventyr-undersøgelse, foretaget af den amerikanske litteraturdarwinist, Jonathan Gottschall, der indsamlede og analyserede 1400 folkeeventyr fra alverdens kulturer rundt om på kloden. Resultatet var bemærkelsesværdigt.

Fakta

VIDSTE DU

Menneskearten har i mere end 99 procent af sin tid på jorden levet som jæger-samlere - og som byttedyr.

I USA tror 51 procent af befolkningen, at mennesket er skabt af gud i sin nuværende form, mens 15 procent tror, at mennesket er et produkt af darwinistisk evolution.

30 procent tror, at mennesket er resultatet af evolution, men at gud havde en finger med i spillet.

Kilde: CBS News

»Gottschalls undersøgelse viste, at folkeeventyrets tydelige kønsforskelle går på tværs af alle kulturer. Forklaringen på, at manden er den aktive, mens kvinden er den passive, skal altså ikke søges i et bestemt vestligt verdensbillede, men snarere i rent biologiske kønsforskelle,« siger Mathias Clasen.

Horror-film bugner af rovdyr

For Mathias Clasen har interessen for litteraturdarwinisme været med til at forklare hans årelange fascination af horror-genren. Han forenede ligefrem de to emner - horror og litteraturdarwinisme - i sit speciale, der fik titlen "Darwin & Dracula". »Når man kaster et darwinistisk blik på horror-film, finder man ud af, at de nøjagtig ligesom eventyrene bugner med monstre og andre figurer, som minder os om rovdyr. Jeg synes, det er interessant, at man som bymenneske - det er nemlig hovedsageligt bymennesker, der ser horrorfilm - kan reagere så stærkt på noget, der i dagligdagen ikke udgør en reel fare,« siger Clasen og forklarer:

»Det hænger sammen med, at den menneskelige hjerne aldrig helt har forladt savannen og den tid, hvor der var god grund til at frygte alt muligt. Vi er fra naturens hånd udstyret til at være særligt opmærksomme på dyr.«

Udfordrer vores angst

For litteraturdarwinismen er der intet selvmodsigende i, at mennesket søger de områder, det frygter ved for eksempel at se horror-film. Også her skal forklaringen findes i biologien.

»I lighed med andre pattedyr, er vi født med en evne til at lege og udforske vores følelsesmæssige repertoire. Når kattekillinger eller abeunger slås for sjov, er det for at træne nogle færdigheder, de skal bruge senere i livet. Det samme kan man ikke sige om mennesket. Vi har udviklet os til at blive et kulturelt dyr, men vi bærer stadig rundt på nogle rent biologiske mekanismer. Disse urtilstande - heriblandt angsten for rovdyrets tænder - prøver vi at blive kloge på gennem litteraturen og filmen.«

Charles Darwin blev træt af kunsten

Som ung mand holdt evolutionens fader Charles Darwin meget af kunst, men med årene mistede han gradvist evnen til at værdsætte digte, billedkunst og musik:

»nu paa mange aar har jeg ikke kunnet udstaa at læse en linje poesi. Jeg har for nylig forsøgt at læse Shakespeare, men fandt det saa utaalelig kjedeligt, at jeg fik kvalme,« skrev Darwin i sin selvbiografi.

Erkendelsen gjorde ham trist og bekymret:

»Tabet af disse evner er et tab af lykke og kan maaske virke skadelig paa forstandsevnen og sandsynligvis endnu skadeligere paa den moralske karakter ved at afstumpe vore naturlige følelser.«

Podcasten Brainstorm

Lyt til Videnskab.dk's podcast om hjernen, Brainstorm, herunder. Du kan også finde flere podcasts fra Videnskab.dk i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk