Eksperter: Afkriminalisering af cannabis ville hjælpe unge
Hvis vi virkelig vil bekæmpe hashmisbrug blandt udsatte unge, skal vi fjerne straffen. Kun sådan kan vi nå ind til de unge og hjælpe dem ud af misbruget, lyder det fra forsker og praktiker.
Hash, cannabis, legalisering, stoffer, rygning, hashryger, fri hash, udlandet, erfaringer, debat,

I Danmark ryger 16-17.000 unge i alderen 15-25 år hash hver dag eller næsten hver dag, hvilket vil sige over 20 dage om måneden. Dem kan vi bedre nå, hvis de ikke risikerer straf, mener flere forskere. (Foto: Shutterstock)

I Danmark ryger 16-17.000 unge i alderen 15-25 år hash hver dag eller næsten hver dag, hvilket vil sige over 20 dage om måneden. Dem kan vi bedre nå, hvis de ikke risikerer straf, mener flere forskere. (Foto: Shutterstock)

Det er på tide at trække en streg i sandet.

Slut med at straffe danskere og især unge under 18 for at købe, eje eller ryge hash. Forbuddet virker kun på de unge, der har en god opdragelse, går på gymnasiet og alligevel aldrig ville havne i et decideret misbrug.

Vil man virkelig hjælpe udsatte unge hashrygere – som forskere og politikere taler meget om – skal man afkriminalisere cannabis i Danmark.

At straffe unge for hashmisbrug er tåbeligt

Sådan lyder den klare besked fra Mads Uffe Pedersen, professor på Aarhus Universitet, og Henrik Rindom, overlæge i psykiatri ved Stofrådgivningen, som årligt behandler op mod 100 af de hårdest ramte, unge hashrygere.

»Det gør mig så frustreret, når alle dem, der ikke kender de unge, har en masse gode ideer om at kriminalisere hash for at få de unge til at lade være med at bruge det. ALLE med sund fornuft og indsigt i det her område vil sige, at det er for tåbeligt,« siger Henrik Rindom.

Afkriminalisering inspireret af Portugal

Overlægen fra Stofrådgivningen vil i stedet gå den stik modsatte vej. Han har hevet fat i Justitsministeriet for at få dem til at afkriminalisere hash for unge under 18.

Jeg har aldrig været tilhænger af nul-tolerance eller høje straffe, så tilbud om behandling som alternativ til straf er menneskeligt.

Professor Merete Nordentoft, Københavns Universitet, om Henrik Rindoms forslag

Inspirationen kommer fra Portugal, hvor hashmisbrugere hverken får bøder eller fængselsstraf, men i stedet skal stille for en kommission af fagfolk – en læge, en jurist og en socialarbejder – der vurderer, hvordan man kan hjælpe den unge ud af misbruget.

Artikelserie om cannabis

Videnskab.dk har gennem de seneste uger bragt artikler om erfaringer med cannabis i udlandet.

Her kan du kan læse mange flere detaljer om legalisering i Uruguay, legalisering i den amerikanske stat Colorado og om afkriminalisering i Portugal.

Forskere foreslår efter Videnskab.dk's serie, at politikerne nedsætter en kommission for at finde ud af, om og evt. hvordan vi kan bruge udlandets erfaringer i Danmark.

»Når jeg taler med unge misbrugere, giver de mig tre gode grunde til at ryge hash: Man slapper af, de voksne kan ikke se, at man er skæv, og de voksne kan bedre lide dem sådan.«

»Jens opdager, at han ved at ryge en joint om morgenen hver dag kan sidde stille nede bag i klasselokalet, og at læreren 2-3 uger senere kommer og siger, at det er dejligt, han er faldet til ro. Unge ryger for at medicinere sig selv, og de har brug for hjælp til at komme videre, ikke for at blive mødt med straf,« siger Henrik Rindom.

Professor: Langt bedre at undgå straf

Mads Uffe Pedersen forsker i misbrugs årsager og behandling. Han støtter Henrik Rindoms tanker om at afkriminalisere cannabis for unge.

»Vi kan se i vores undersøgelser, at gruppen med størst problemer i skolen og gennem opvæksten er dem, der også hurtigst får et dagligt hashmisbrug.«

»Det er i den grad den gruppe, man skal have fat i, og hvis man kan sende dem for en kommission i stedet for at give dem en bøde eller en uren straffeattest – som på det her tidspunkt er helt håbløst – ville det uden tvivl være langt bedre,« vurderer Mads Uffe Pedersen.

afkriminalisering, hash, unge, udsatte, henrik rindom, lovændring

Danske drenge eller mænd, som har »udadreagerende adfærd« – de »svært eksternaliserende« – har 15 gange større sandsynlighed for at udvikle et dagligt forbrug af hash end unge med få problemer. (Figur fra Rapporten UngMap, der bygger på en stikprøvekontrol i 2014 af 3.064 unge på 15-25 år.)

Sådan kan unge hjælpes

Henrik Rindom behandler hos Stofrådgivningen løbende 7-8 udsatte unge for hashmisbrug. Samtidig har han i tre år haft ansvaret for at behandle hashmisbrug blandt unge i Ringe Fængsel (tidligere Statsfængslet i Ringe), så han er hele tiden i kontakt med den gruppe, som forskere og politikere gerne vil beskytte.

Han mener, at en afkriminalisering kunne hjælpe unge efter samme model, man allerede følger i Stofrådgivningen: Når Jens’ hashmisbrug er blevet opdaget, bliver han først hjulpet videre i sit misbrug.

Ifølge Henrik Rindom er mange ved at tabe kæben, når de opdager, at de får undervisning i, hvordan man ryger bedst.

Dernæst følger andre gode råd til misbrugshverdagen, for eksempel hvordan man undgår at komme til at skylde sin pusher penge.

»Det handler om at lære dem nogle af de ting, som de godt ved, de normalt ikke kan tale med voksne om. Og lige så stille dreje samtalen over på, hvordan man kan regulere forbruget eller give dem mulighed for at prøve, hvor let det er at holde op. Hash er ikke specielt afhængighedsskabende.«

Men alt det kunne I vel også vise udsatte unge, uden at hash behøver være afkriminaliseret?

»Ja, men vi skal bruge afkriminaliseringen til at få fat på dem meget tidligere,« siger Henrik Rindom.

Afkriminalisering for kontaktens skyld

De udsatte, hashrygende unge har en hård baggrund.

De fleste dropper hash igen

Risikoen for at skabe flere rygere ved en afkriminalisering af cannabis skal sættes i forhold til de tal, vi kender i dag, mener Henrik Rindom.

Han hæfter sig ved, at knap halvdelen af alle danskere mellem 16 og 44 år har prøvet at ryge hash, mens kun 3,5% har gjort det den seneste måned.

»Langt, langt de fleste finder jo ud af, at hash ikke er noget feststof, og de holder op igen. Det vil en afkriminalisering ikke ændre på,« mener han.

Ifølge Henrik Rindom er det for eksempel en dreng, der er vokset op med en psykisk syg mor og en stedfar, der ikke kan lide ham. Han er hjælpeløs, fordi han aldrig har fået en »normal mentalisering«.

Det er et barn, der er blevet udsat for vold, en alkoholiseret mor, en hidsig far eller er blevet overladt til sig selv, svigtet af sine forældre, der aldrig var hjemme, fordi de var på arbejde.

»Det er denne fraktion af unge, vi taler om. De er dårligt stillede rent psykosocialt. Men det interessante i den gruppe er, at de alle sammen gerne vil være ’normale’. I ét af deres fire hjertekamre gemmer sig en drøm om at være som de andre unge.«

»Så sent som i går talte jeg med én, der lige var blevet 18, og han syntes, det var så svært at se sine kammerater, der er blevet færdige med lærepladser og i gang med uddannelse eller er blevet studenter. Politiet har haft fat i ham tre gange nu. Hvis vi havde haft afkriminalisering, kunne jeg have fået fat på ham langt tidligere,« siger Henrik Rindom.

Ingen stopper hashrygning pga. loven

Andre forskere argumenterer imod legalisering eller afkriminalisering af cannabis, netop for at beskytte de udsatte unge fra risikoen for at ryge endnu mere.

hash, unge, misbrug, afkriminalisering, hashrygning

Mindst 82.000 danske unge mellem 15-25 kan kategoriseres som svært belastede, også kaldet udsatte, som potentielt risikerer at ende i et hashmisbrug. (Foto: Shutterstock)

Den tanke er helt forfejlet, mener Henrik Rindom.

»Jeg vil gerne møde det menneske, der har mødt en ung hashryger med store problemer, som holdt op med at ryge, fordi det er kriminelt.«

»Dem, der bliver påvirket af kriminaliseringen, er gymnasieeleverne, der har prøvet at ryge til en fest og tager ud på Christiania for at hente to gram hash for at prøve det igen. De passer deres skole og kommer fra normale familieforhold. Men vi kan ikke påvirke unge med psykosociale problemer ved at gøre dem kriminelle,« siger Henrik Rindom.

»Så tåbeligt, at jeg ikke kan have det«

»Den 18-årige, jeg fortalte om før, har politiet haft fat i tre gange. Han er nu blevet trukket i retten, fordi han er fast på besøg på Christiania og har fået advokatregninger for i alt 15.000 kroner. Og han er inderligt ligeglad. Han siger, at hvis det bliver ved, så må han jo leve på kontanthjælp, for han kan alligevel aldrig nogensinde komme tilbage på rette fode. Det er så tåbeligt, at jeg ikke kan have det,« raser Henrik Rindom.

Mads Uffe Pedersen er på linje med Henrik Rindom.

»Det er en helt forkert og forfejlet praksis. Kriminalisering afholder ingen af de unge, som virkelig er i fare for at få et misbrug, fra at ryge hash. Det er særligt vigtigt at få fat i den gruppe, og derfor kunne en afkriminalisering, der inkluderer en kommission, gavne,« vurderer Mads Uffe Pedersen.

Videnskab.dk følger op på opfordringen i de næste dage.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk