»Drømmefund«: Arkæologer finder vikingeskibsbegravelse i Norge
En norsk konservator kalder fundet en verdenssensation.
Vikingeskib

Ved hjælp af georadar har arkæologerne ud over skibsbegravelsen også fundet mindst otte ukendte gravhøje og fem langhuse fra jernalderen. (Screendump fra NIKUs video om det nye fund)

Ved hjælp af georadar har arkæologerne ud over skibsbegravelsen også fundet mindst otte ukendte gravhøje og fem langhuse fra jernalderen. (Screendump fra NIKUs video om det nye fund)

Arkæologer har gjort et helt enestående fund i byen Halden i Østfold, som ligger i det sydøstlige Norge.

I vikingetiden skete det ind imellem, at folk fra samfundets absolutte top - måske endda konger - blev begravet i skibe for at signalere deres status.

Indtil nu har vi kun kendt til en håndfuld store vikingeskibsbegravelser af den slags, og det er over 80 år siden, et sådant fund sidst blev gjort. Det skete i Ladby i Danmark i 1935.

Men nu kan norske arkæologer prale af at have føjet endnu en skibsgrav fra vikingetiden til samlingen.

»Det er virkelig et absolut drømmefund, og i den kategori, at ingen turde tro på, at et sådant kunne komme igen nogensinde,« siger den danske arkæolog Jeppe Boel Jepsen, som er museumsinspektør ved Vendsyssel Historiske Museum, til Videnskab.dk.

En norsk konservator kalder det nye fund for en »verdenssensation,« ifølge det norske nyhedsmedie NRK.

Her kan du se, hvordan det nye fund er blevet gjort:

 

(Video: Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU))

»Det her er toppen af poppen«

Den nyfundne skibsbegravelse er dukket op ved hjælp af georadar, som er en geofysisk målemetode, der kan kortlægge objekter eller strukturer i jorden ved hjælp af elektromagnetiske bølger. Radarmålingerne har afsløret, at skibsstrukturen er omkring 20 meter lang og ligger cirka en halv meter under jorden.

Undersøgelserne er foretaget af arkæologer fra Norsk institutt for kulturminneforskning (NIKU).

»Vi ser et 20 meter langt aftryk, som er helt lig formen på et vikingeskib, og det ser ud, som skibets bund er bevaret,« siger Knut Paasche, som er afdelingsleder i NIKU, til NRK.

Til sammenligning er Ladbyskibet omkring 23 meter langt, mens de øvrige tre gravfund med store vikingeskibe, som alle er fundet i Norge, er henholdsvis 19, 21 og 23 meter lange. I Norge er det nyeste vikingeskibsgravfund Osebergskibet, som blev fundet for over 100 år siden, nemlig i 1904.

»Det er et fantastisk fund og vældig sjældent [...] For en arkæolog er det her toppen af poppen,« siger Morten Hanisch, som er konservator i det norske amt Østfold, ifølge NRK.

Kan give os meget ny viden

Det er med andre ord langt fra hver dag, at man finder en grav som den, arkæologerne netop har løftet sløret for i Norge, lyder det også fra den danske arkæolog Malene Refshauge Beck.

»Det er et fantastisk og utroligt spændende fund. Især fordi man i dag har helt andre metoder til at undersøge sådan et fund, og dermed nogle helt andre muligheder for at få meget mere viden ud af det, end man havde for et århundrede siden,« siger Malene Refshauge Beck.

Hun er museumsinspektør ved Østfyns Museer og ansvarlig for Ladby-skibet, Danmarks eneste bevarede skibsgrav fra vikingetiden.

De kendte skibsgrave er eksemplarisk udgravede for deres tid, men der er kommet et hav af nye undersøgelsesmetoder til siden, fortæller hun.

Hvis der eksempelvis er træ bevaret i kølen, altså bunden af skibet, vil det måske være muligt at lave en såkaldt dendrodatering, som anses for at være den mest nøjagtige dateringsmetode i arkæologien.

»Det kunne være enormt spændende at finde ud af, hvor denne grav rent tidsmæssigt passer ind i forhold til de øvrige grave. Det fortæller jo noget om magt og fordelinger af områder, og her er vi helt klart oppe at røre ved noget aristokratisk miljø,« siger Malene Refshauge Beck.

Skibsbegravelser er forbeholdt de magtfulde

Rige skibsbegravelser er en tradition, der står på i mindst et århundrede: De øvrige skibe er dateret til at stamme fra omkring år 820 til 925.

»Lige præcis på det her tidspunkt i historien begynder statsdannelser at træde ud af tågerne og ind i de skriftlige kilder. Og selvom vi næppe kommer til at sætte navn på, hvem det er der ligger begravet, er det alligevel med til at tegne et billede af, hvordan samfundet udvikler sig og træder ind i historisk tid,« lyder det fra Malene Refshauge Beck.

Det er umuligt at vide, om det er konger, der ligger begravet i ekstravagante skibsgrave, men det er helt sikkert personer med meget stor magt, påpeger hun.

»Det er noget af et show off at trække et skib på land, stabilisere det og formentlig bygge en konstruktion oppe i skibet, hvor den døde bliver lagt og får overdådige gravgaver med sig. Når man gravlægger nogen på den måde, er det for at signalere, at de skiller sig ud fra mængden,« siger hun.

Vikingeskib

Traditionen med at sende de døde afsted til det hinsides i skibslignende konstruktioner startede allerede omkring år 500. Her ses en gigantisk skibsgrav, bygget i sten, fra Vejerslev i Jylland, som du kan læse mere om i denne artikel. (Illustration: Eric Sosa, Moesgaard Museum)

Usikkert, om skibet skal udgraves

Selvom Ladbygraven har været plyndret, ved arkæologerne i dag, at den døde er blevet begravet med en lang række fornemme gaver: En byzantisk silketunika, 11 heste, mindst 4 hunde, et bæltespænde, en sølvtallerken, et bronzefad, et spillebræt osv.

Osebergskibet

Det norske vikingeskib Osebergskibet er et af de mest velbevarede, vi kender til. Det blev fundet i en stor gravhøj uden for Tønsberg i Norge i 1904 sammen med et stort antal genstande såsom slæder, en vogn, tekstiler, rejseudstyr, senge, en stol og kister.

I skibet lå også to kvindeskeletter.

I 2010 begyndte Oseberg Vikingarv at bygge en rekonstruktion af skibet i samarbejde med Vikingskipshuset i Oslo og Vikingeskibsmuseet i Roskilde. Rekonstruktionen, Saga Oseberg, blev søsat i 2012, og i 2018 udkom bogen 'Saga Oseberg - Rekonstruktion af et vikingeskib'.

»I Gokstadskibet, som blev fundet 1880, er den døde endda begravet med en påfugl. Det har virkelig været symboler på, at man hørte til i allerøverste lag i samfundet,« siger Malene Refshauge Beck.

Selvom det selvfølgelig vil være spændende at finde ud af, om den døde i det nyfundne skib er begravet med samme overdådighed - eller om graven måske er blevet plyndret - er det endnu ikke afgjort, om den overhovedet skal udgraves.

Der findes i dag metoder, som vil kunne bruges til at undersøge skibet uden at grave, eksempelvis ved at lave 3D-kort af undergrunden gennem geofysiske målinger. Man kan komme rigtig langt med ikke destruktive metoder, påpeger Malene Refshauge Beck.

»En arkæologisk udgravning er jo i virkeligheden en kontrolleret destruktion, og man risikerer at ødelægge spor, som arkæologer om 20, 30 eller 100 år vil kunne få langt mere ud af, end vi kan i dag. For Ladbyskibets vedkommende fandt man for eksempel malede træplader, som i dag er gået til, fordi man dengang ikke var i stand til at bevare dem,« siger hun.

Området skal undersøges nærmere

Ved hjælp af georadar har arkæologerne ud over skibsbegravelsen også fundet mindst otte ukendte gravhøje og fem langhuse fra jernalderen. Fundene er alle sammen gjort på en stor boplads med tilhørende gravplads med gravhøje lige ved siden af Jellhaugen i Halden, og det nyfundne skib er derfor foreløbig blevet døbt 'Jellestadskibet'.

Jellhaugen er i forvejen kendt som Nordens næststørste gravhøj. Undersøgelserne havde netop til formål at afdække området omkring højen ud fra en formodning om, at der måtte være vigtige fund at gøre i nærheden.

I samråd med den norske kulturstyrelse har kommunen Østfold, hvor Halden ligger, besluttet, at der er behov for at foretage videre forundersøgelser på stedet for at få en bedre viden og forståelse af de nye fund.

»Jeg forestiller mig, at de norske arkæologer i øjeblikket går med et smil fra det ene øre til det andet. De har virkelig gjort et once in a life time-fund,« slutter Malene Refshauge Beck.

Danske forskere er i øjeblikket igang med at søge om penge til et lignende georadar-projekt, som skal undersøge områderne omkring vikingeborgene Aggersborg i Nordjylland og Borgeby i Sverige.

Det kan du læse mere om i en senere artikel på Videnskab.dk.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcasts herunder. Du kan også findes os i din podcast-app under navnet 'Videnskab.dk Podcast'.

Videnskabsbilleder

Se de flotteste forskningsfotos på vores Instagram-profil, og læs om det betagende billede af nordlys taget over Limfjorden her.

Ny video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's videojournalister med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.

Hej! Vi vil gerne fortælle dig lidt om os selv

Nu hvor du er nået helt herned på vores hjemmeside, er det vist på tide, at vi introducerer os.

Vi hedder Videnskab.dk, kom til verden i 2008 og er siden vokset til at blive Danmarks største videnskabsmedie med omkring en million brugere om måneden.

Vores uafhængige redaktion leverer dagligt gratis forskningsnyheder og andet prisvindende indhold, der med solidt afsæt i videnskabens verden forsøger at give dig aha-oplevelser og væbne dig mod misinformation.

Vores journalister fortæller historier om både kultur, astronomi, sundhed, klima, filosofi og al anden god videnskab indimellem - i form af artikler, podcasts, YouTube-videoer og indhold på sociale medier.

Vi stiller meget høje krav til, hvordan vi finder og laver vores historier. Vi har lavet et manifest med gode råd til at finde troværdig information, og vi modtog i 2021 en fornem pris for vores guide til god, kritisk videnskabsjournalistik.

Vores redaktion gør en dyd ud af at få uafhængige forskere til at bedømme betydningen af nye studier, og alle interviewede forskere citat- og faktatjekker vores artikler før publicering.

Hvis du går rundt og undrer dig over stort eller småt, vil vi elske at høre fra dig og forsøge at give dig svar med forskernes hjælp. Send bare dit spørgsmål til vores brevkasse Spørg Videnskaben.

Vi håber, at du vil følge med i forskningens forunderlige opdagelser her på Videnskab.dk.

Få et af vores gratis nyhedsbreve sendt til din indbakke. Du kan også følge os på sociale medier: Facebook, Twitter, Instagram, YouTube eller LinkedIn.

Med venlig hilsen

Videnskab.dk