CPH:DOX 2020: Se film online hjemme fra stuerne - få overblikket over festivalens videnskabsfilm
Fra sorte huller til menneskelignende robotter. Fra sci-fi og smartphones til homofobi. CPH:DOX byder igen i år på videnskabsfilm til din indre nørd.
Robolove

Et billede fra filmen ’Robolove’, der handler om menneskerobottens vilde udvikling og de etiske udfordringer, der følger med. (Foto: Robolove/CPH:DOX)

Et billede fra filmen ’Robolove’, der handler om menneskerobottens vilde udvikling og de etiske udfordringer, der følger med. (Foto: Robolove/CPH:DOX)

Kom ind på livet af en sympatisk neurolog eller ind under ’huden’ på menneskerobotter.

I dag begynder en af verdens største dokumentarfilmfestivaler: CPH:DOX.

Men alt er ikke, som det plejer, efter regeringen har forbudt alle forsamlinger med over 10 personer som følge af coronakrisen.

Alle fysiske arrangementer i forbindelse med festivallen er aflyst. Ingen fester, ingen paneldebatter og ingen koncerter kan afholdes. Og biograferne er lukket og slukket.

Men festivalen lever videre – online.

CPH:DOX har nemlig skaffet rettighederne til at vise en række af de i alt 220 tilmeldte film på digitale platforme i stedet.

Se film fra det særlige videnskabsprogram CPH:SCIENCE

De digitiale screeninger vil foregå i samme tidsrum, som den fysiske festival skulle have været afholdt – fra onsdag 18. marts til søndag 29. marts.

For fjerde gang i træk bliver det med det særlige videnskabsprogram CPH:SCIENCE.

CPH:SCIENCE relaterer sig til forskning, og videnskabsprogrammet i år byder blandt andet på dokumentariske fortællinger om universets sorte huller og menneskelignende robotter.

Så læn dig tilbage, og nyd Videnskab.dk’s overblik over de videnskabsfilm, som du med sikkerhed kan se online.

Filmene, som udtages til at vises online, bliver løbende opdateret på CPH:DOX’ hjemmeside.

Klik på titlerne herunder for at finde billetter og spilletider. 

Oliver Sacks: His Own Life af Ric Burns

Han viede sit liv til at forstå den menneskelige hjerne, og du kender måske hans non-fiktion erindringsbog 'Awakenings', som er filmatiseret med Robert De Niro og Robin Williams i hovedrollerne ('Livet længe leve' på dansk).

Nu får vi lov til at komme ind bag hjernen på den sympatiske professor i neurologi og bestseller-forfatter Oliver Sacks i dokumentaren 'Oliver Sacks: His Own Life'.

Vi får lov at opleve hans liv og arbejde, som var præget af grænseløs nysgerrighed og videnskabelige gennembrud. Men han deler også intime detaljer om sine kampe med stofmisbrug, homofobi og depression.

Oliver Sacks døde i 2015, men hans evne til at observere og beskrive det menneskelige sind, som har været med til at redefinere vores forståelse af hjernen, og hvad det vil sige at være menneske, lever videre.  

Trailer for 'Oliver Sacks: His Own Life'. (Video: CPH:DOX)

Tirsdag 24. marts afholdes en digital live-debat, hvor du kan lære om hjernen gennem neurologen Oliver Sacks' enestående forskning. Mød neurolog og hjerneforsker Troels W. Kjær (KU) og lektor i psykologi Signe Allerup Vangkilde (KU).

Debatten, som tager udgangspunkt i filmen 'Oliver Sacks: His Own Life', præsenteres i samarbejde med Videnskab.dk og modereres af podcastredaktør på Videnskab.dk, Jais Baggestrøm Koch. 

Se debatten live klokken 20.00 på CPH:DOX Facebook-profil og på CPH:DOX' hjemmeside – det er ganske gratis. 

Du kan læse mere om begivenheden her

The Edge of All We Know af Peter Galison

'The Edge of All We Know' er en fortælling om astrofysikkens største mysterium: universets sorte huller.

Med udgangspunkt i Stephen Hawking og hans teams diskussion af de sorte hullers væsen følger den tankevækkende film processen, der førte til den største videnskabelige begivenhed sidste år i april - det første billede af et sort hul. 

Billedet gik verden rundt og blev på rekordtid set af milliarder af mennesker.

Processen med at tage billedet var meget kompleks og omdannede otte teleskop-observatorier verden over til ét kunstigt kamera på størrelse med hele Jorden. 

’The Edge of All We Know’ tvinger seerne ud på stolekanten, i en scene hvor alt afhænger af, at der er skyfrit i alle otte lande på selve dagen. 

The edge of alle we know

'The Edge of All We Know' har onlinepremiere den 18. marts. (Foto: The Edge of All We Know/CPH:DOX)

Fredag 20. marts afholdes en online live-debat, hvor der dykkes ned i mysteriet om de sorte huller. Mød astrofysikerne og lektorerne Marianne Vestergaard fra Niels Bohr Institutet og Brooke Simmons fra Lancaster University samt Harvard-professor og instruktør på filmen, Peter Gallison.

Robolove af Maria Arlamovsky

Glat, lysebrunt pagehår, store dådyrøjne og afrikanske træk.

»Hvem er den rigtige BINA?« spørger hendes skaber. 

»Det er meningen, at jeg skal være den rigtige BINA ved at blive præcis ligesom hende,« svarer hun. 

'Robolove' inviterer dig ind til 'the Uncanny Valley', hvor menneskelignende robotter står klar til at adlyde alle dine ønsker – men kun, så længe de ikke selv har noget valg.

Menneskerobotterne åbner op for en ny verden af intimitet, kærlighed og lignende behov. Kun fantasien sætter grænser. 

Dokumentaren går under 'huden', eller nærmere skallen, på de menneskelignende robotters udvikling, som er tårnhøj lige nu. 

Producenter, tech-profeter og kritikere af den post-humane tilstand ser nærmere på visionerne og de etiske udfordringer ved menneskerobotterne.

Trailer for 'Robolove'. (Video: CPH:DOX)

iHuman af Tonje Scheel

En af de største game-changers i vores tid er kunstig intelligens (AI). Men hvem har magten over det?

’iHuman’ er den ultimative film om kunstig intelligens med alt fra sci-fi til smartphones.

Den følger den blomstrende kunstige intelligensindustri og gør os klogere på, hvilke muligheder og udfordringer teknologien bringer og dens indflydelse på det globale samfund.

Ifølge tech-optimister kan kunstig intelligens forbedre verdenssamfundet, finde løsninger på hungersnød og dæmme op for klimaforandringer.

Men i de forkerte hænder kan det lede til et overvågningssamfund af hidtil usete proportioner, hvor Georg Orwells ‘1984’ går fra science fiction til virkelighed.

I dokumentaren møder vi en række indflydelsesrige eksperter. Alt fra 'the father of AI', Jürgen Schmidhuber, til kritisk indstillede stemmer, såsom menneskerettighedsadvokat Philip Alston, der giver os et indblik i fremtiden med kunstig intelligens.

Trailer for 'iHuman'. (Video: CPH:DOX)

Mandag 23. marts afholdes en online live-debat, hvor du kan blive klogere på, hvad kunstig intelligens betyder for den gennemgribende overvågning, vi oplever i disse år. Mød whistleblower Edward Snowden i samtale med DR’s viden- og tech-korrespondent Henrik Moltke.

Se hele programmet

Hvis din interesse er bredere end det videnskabelige, så kan du også tjekke det fulde CPH:DOX online-program ud her.

God fornøjelse.

Videnskab.dk Podcast

Lyt til vores seneste podcast herunder eller via en podcast-app på din smartphone.


Se den nyeste video fra Tjek

Tjek er en YouTube-kanal om videnskab, klima og sundhed henvendt til unge.

Indholdet på kanalen bliver produceret af Videnskab.dk's Center for Faglig Formidling med samme journalistiske arbejdsgange, som bliver anvendt på Videnskab.dk.