Hvis du gerne vil vide, hvem der lå nummer et og to på Danmarks Radios top-20 i uge 26 i 1968 eller hvor højt på hitlisten, Melanies klassiker Brand New Key egentlig kom, er der nu hjælp at hente.
Forskere fra Københavns Universitet og Dansk Folkemindesamling er nemlig ved at lægge sidste hånd på en søgedatabase på internettet, hvor det vil være muligt at finde alle oplysninger om radioens hitlister fra 1963 til 1977. Adressen er den ret oplagte www.danskehitlister.dk.
Drivkraften bag den nye database er Henrik Smith-Sivertsen, populærmusikforsker ved Dansk Folkemindesamling og ekstern lektor på Institut for Kunst og Kulturvidenskab, Afdeling for Musik på KU.
Han har stået for indsamlingen og behandlingen af listerne i forbindelse med det nationale forskningsprojekt ‘Dansk rockkultur fra 1950’erne til 1980’erne’.
Hits i Danmark importeres fra Sverige
Ud over at listerne repræsenterer et stykke dansk kulturhistorie, som ikke tidligere har været tilgængeligt, bruger Henrik Smith-Sivertsen dem også aktivt i sin forskning.
»Jeg sidder i øjeblikket med et projekt om popmusikken i tresserne, og derfor ville jeg gerne undersøge, hvornår og hvordan Beatles reelt slog igennem i Danmark. Deres første sang var Twist and Shout, som i begyndelsen kun fik perifære placeringer på salgslisten,« fortæller han.
»Så kom She Loves You, og så skete der noget. Ved at kigge på de uger, hvor de begynder at hitte, kan man til gengæld se, at der ikke blev skrevet noget om dem i dagspressen, og de blev kun spillet sporadisk i radioen.«
»Når man så sammenligner med Sverige, viser det sig, at Beatles’ gennembrud i Danmark kom umiddelbart efter en optræden på et svensk tv-program, som jo kunne ses af mange danskere. De svenske hitlister korresponderer i det hele taget utrolig godt med, hvad der efterfølgende hitter i Danmark. Vi fik altså unikke perspektiver i grænsekiggeri og -lytteri på grund af disse lister,« siger Henrik Smith-Sivertsen.
Rocken gjorde sit indtog på hitlisterne
Årene 1963-1977 er ifølge Henrik Smith-Sivertsen valgt af flere årsager. Først og fremmest bliver P3 startet i 1963, hvor de første hitlister ser dagens lys i Danmarks Radio. Men det var ikke den eneste grund.
\ Fakta
DANSKE HITLISTER
Den nye samling af hitlister fra 1963 til 1977 åbner officielt 27. marts her: www.danskehitlister.dk
»Rocken blev oprindeligt introduceret som en del af underholdningsmusikken, men i 1963-64 og videre op gennem 60’erne kunne man se en udskilning af rockmusikken i forhold til underholdning. Man fandt ud af, at rocken skulle være noget mere,« siger Henrik Smith-Sivertsen.
»Det var derfor den periode, der var definerende for dansk og udenlandsk rock i Danmark, og efterhånden som DR i stigende grad var populærmusikkens portal, var det DR’s hitlister, der definerede populærmusikken i Danmark,« siger han.
Hitlisterne i den nye søgedatabase stopper til gengæld i 1977, og det er der også en helt naturlig årsag til.
»Midt-70’erne var præget af stor pop-kritik, hvor man fra rock-siden kæmpede mod det kommercielle bæst, som hitlisterne repræsenterede. Der kom også, især i Ekstra Bladet, en ret voldsom fokus på hitlisteværternes bijobs, som nogle mente gav interessekonflikter og indflydelse til pladeselskaberne,« siger han.
»Dobbeltrollerne blev så kappet over, da DR i 1977 lukkede alle hitlisterne. Først i slutningen af 80’erne var der igen hitlister i radioen,« fortæller Henrik Smith-Sivertsen.
Freddy Breck slog Gasolin’
Man kan i dag godt have den opfattelse, at danskerne i 60’erne og 70’erne alene lyttede til engelskinspireret rock, og at den type musik repræsenterede populærmusikken i Danmark. Det er bare ikke det billede, man får, når man ser på hitlisterne, siger Henrik Smith-Sivertsen.
Han fremhæver som eksempel årets salgshitliste fra 1973, som ellers var midt i en guldalderperiode for dansk rockmusik med navne som Gasolin’ og Sebastian og flere andre.
Det år blev pladserne som nummer 1,2 og 5 imidlertid indtaget af den tyske slagersanger Freddy Breck, som hittede med henholdsvis Überall auf der Welt (LP), Überall auf der Welt (single) samt LP’en Rote Rosen. Gasolin’, den måske største danske rockgruppe nogensinde, endte med deres tredje album Gasolin’ 3 blot som nummer 9.
»Listerne vidner om en tid, hvor engelsk og amerikansk-inspireret musik måske nok er ved at blive dominerende, men der er stadig mange andre kræfter, der trækker i en anden retning. Selv om vi har en tendens til at fortrænge det, ved vi jo godt, at vi faktisk ligger ret tæt på Tyskland og Sverige, og de rødder kan man i den grad få bekræftet ved at kigge på hitlisterne gennem årene,« siger Henrik Smith-Sivertsen.
\ Fakta
VIDSTE DU
Jose Feliciano hittede i marts 1973 med julesangen Feliz Navidad. Det usædvanlige tidspunkt for et julehit skyldtes formodentlig en live-optræden på dansk tv i samme måned. (Foto: DJ Buck)
De to traditioner var sideordnede og lå og kæmpede frem til 1977. Her standser DR imidlertid hitlisterne og den traditionelle musik mister således sin platform.
»Hvis man kigger på hitlisterne i dag kan man jo ret tydeligt se, at den engelsksprogede populærmusik har vundet krigen over den nordiske/germanske musiktradition,« siger den danske musikforsker.
Kampen mellem LP og single
Listerne viser også historien om en anden musikalsk strid, nemlig de forskellige formaters indbyrdes kamp.
»Tidligere var det singlen, der solgte og var det primære format. Med Beatles i 1964 blev LP’en en konkurrent, og da man på det tidspunkt ikke havde samme fornemmelse for at adskille dem, var både LP’er og singler derfor samlet på en liste. På den allersidste Top 20-liste fra 27. marts 1977, er der så kun fire singler med i alt,« fortæller han. (Se listerne i bunden af artiklen)
»Først i dag er singlerne ved at blive dominerende igen med internettet og downloads,« siger han.
Indtil videre går databasen som sagt kun fra 1963-1977, men Henrik Smith-Sivertsen håber, at det kan blive muligt at finde økonomiske midler til at gå helt tilbage til 1956, hvor de første hitlister optrådte i BT, ligesom han også gerne vil føre hitlisterne helt frem til i dag.
Den nye søgedatabase vil indeholde angivelser af sangtitel, kunstnernavn, originalforfatter og meget mere, som det alt sammen vil være muligt at søge på.
Siden er tilgængelig i en foreløbig version, men åbner først officielt den 27. marts. Datoen er valgt, fordi det var denne dato i 1977, at den sidste hitliste i mange år blev sendt i Danmarks Radio.
Og så kan det i øvrigt tilføjes, at nr. et på top-20 i uge 26 1968 var Lille Sommerfugl med Malihini-Kvintetten, mens nummer to var Bjørn Tidmands version af samme sang. Melanie nåede nummer fire på top-10-listen Tipparaden med Brand New Key og holdt sig på listen i fem uger i januar/februar 1972.
\ Hitlister fundet ved mikrofilmmaraton
Idéen med indsamling af hitlisterne fik Henrik Smith-Sivertsen i 2004, da han i sit arbejde savnede faktuelle oplysninger om populærmusikkens udvikling.
Hitlisterne har i langt de fleste tilfælde været reproduceret i pressen, og de fleste lister fandt Henrik Smith-Sivertsen og en studentermedhjælper således gennem et sandt mikrofilmmaraton af gamle aviser. I andre tilfælde har hitlisteentusiaster rundt omkring i landet hjulpet med at fylde hullerne ud.
»Det viste sig hurtigt, at der var tale om et alt andet end overskueligt arbejde, men vi vurderede, at det ville være vigtigt at få det dokumenteret og gjort overskueligt, så vi fortsatte,« fortæller Henrik Smith-Sivertsen.
Allerede i 2007 var man så langt, at Smith-Sivertsen kunne gøre brug af hitlisterne i sin ph.d.-afhandling ‘Kylling med Soft Ice og pølser’ om danske versioner af udenlandske sange. At der skulle gå endnu 3 år, inden man var klar til at offentliggøre hitlisterne skyldes primært et meget højt ambitionsniveau fra forskernes side.
»Vi kunne godt have udgivet det tidligere, men så havde det været i en barberet udgave. En ting er, at man kan se, hvilke sange og kunstnere, der har ligget på listerne gennem tiden, men vi ville meget gerne have en række andre oplysninger med om eksempelvis komponist og tekstforfatter. Det er med nu, men det var et lige så stort arbejde som indsamlingen af selve hitlisterne,« siger Henrik Smith-Sivertsen.