En afskåret højre hånd, der havde tilhørt fjenden, kunne for omkring 3.600 år siden omsættes til guld i en grufuld, ceremoniel byttehandel.
Det skriver LiveScience.
Studiet, der er udgivet i tidsskriftet Nature, er resultatet af en palads-udgravning i 2011, nær nutidens Tell el-Dab’a i det nordøstlige Egypten.
Forskerne har ikke kunnet fastslå, om ofrene var i live, da de fik frataget en hånd, men de 12 fundne hænder menes at være det tidligst kendte fysiske bevis på ceremonien kaldet ‘æresguld’.
Ceremonien indebar, at krigere offentligt fremviste afskårne højre hænder fra fjender, i bytte for en blændende belønning i form af en krave af guldperler.
Hænderne har ifølge forskerne tilhørt mænd i en kampklar alder, det vil sige ældre end 14-21 år, men én af de 12 hænder har de ikke kunnet kønsbestemme, og den sidste kan derfor muligvis have tilhørt en kvinde.
Det kommer dog ikke som en overraskelse, da kvinder og krigsførelse i datidens Egypten ikke var to adskilte størrelser.
Dengang hænderne blev begravet, regerede Hyksosfolket over dele af Egypten fra byen Avaris – nutidens Tell el-Dab’a, hvor hænderne er fundet.
Hyksosfolket har muligvis introduceret egypterne til ‘æresguld’-ceremonien, da der er ingen beviser for, at praksissen eksisterede før Hyksosfolkets regeringstid.
Det er uvist, om hænderne stammer fra egyptiske krigere, som Hyksosfolket kæmpede imod, da DNA-prøver ikke var mulige.
aeh